Economic Local

Pasajul subteran Frumoasa va fi reabilitat! Trei firme din București vor să furnizeze serviciile de proiectare pentru lucrarea de 1 milion de euro

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pasajul subteran Frumoasa va fi reabilitat Trei firme din București vor să furnizeze serviciile de proiectare pentru lucrarea de 1 milion de euro
Pasajul subteran Frumoasa va fi reabilitat

Pasajul subteran Frumoasa va fi reabilitat. Municipalitatea ieșeană a lansat licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare. Doar firme din București au fost interesate de achiziția Primăriei Iași. Ofertele depuse au intrat în etapa de evaluare. Pasajul subteran are o vechime de aproximativ 50 de ani

Pasajul subteran Frumoasa va fi reabilitat. Recent, Primăria Iași a demarat o licitație pentru realizarea lucărilor de proiectare, etapă premergătoare celei de execuție. Contractul pentru realizarea proiectării are o valoare estimată de 111.828 lei, fara TVA, aproape 23.000 euro. Conform indicatorilor tehnico-economici, reparațiile vor costa 1 milion de euro. La procedură s-au prezentat 3 societăți: Vio-Top SRL, Capital Vison SRL și Ces Consulting Services SRL. Prima societate are sediul în București și este condusă de Andrei Mihai Baicu. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 2,7 milioane lei. A doua societate are sediul social tot în București și este controlată de Laurențiu Pavelescu. În anul 2018, firma a avut contracte în valoare de 7,5 milioane lei. Nu în ultimul rând, a treia societate, tot bucureșteană, este deținută de Elena și Cătălin Ștefan. În 2019, cifra de afaceri a fost de 2,1 milioane lei. Comisia de evaluare va declara câștigătoare oferta cu prețul cel mai mic.

Pasajul subteran Frumoasa va fi reabilitat după 50 de ani de la inaugurare

În acest moment, pasajul Frumoasa se află în stare avansată de degradare. Obiectivul asigură accesul pietonilor între zonele Nicolina – Cetățuia.

„Pasajul subteran Frumoasa este amplasat în intravilanul municipiului Iași și asigură subtraversarea pietonală a unui pachet de 3 linii de cale ferată, între cartierul Nicolina, pe strada Libertății și cartierul Frumoasa, pe stradela Cetățuia. Pasajul se află în exploatare de circa 50 ani și nu a fost consolidat sau modernizat până în prezent. În ultimii ani au fost efectuate lucrări de întreținere și reparații curente la interiorul pasajului și la nivelul scărilor de acces. Pe perioada de serviciu de circa 50 de ani, pasajul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul căii și a structurii de rezistență a pasajului propriu-zis, cât și la nivelul scărilor de acces”, se arată în descrierea situației actuale.

Primăria Iași a comandat și o expertiză tehnică care a identificat problemele structurale

Pasajul subteran Frumoasa are o lungime totală de 40 metri. Zona pietonală are o lungime de 37,70 metri. Scările de acces spre strada Libertății au o lungime de 29,95 metri, iar scările spre stradela Cetățuia au o lungime de 22,65 metri.

„La nivelul căii pietonale în pasajul pietonal Frumoasa au fost constatate următoarele defecte și degradări: calea pietonală în pasaj este degradată, cu numeroase denivelări în special în dreptul rosturilor transversale din dala de beton; calea pe canalul tehnologic este degradată, cu numeroase crăpături transversale, care pune în pericol siguranța și confortul circulației pietonilor în pasajul Frumoasa; blocarea colectării și evacuării pluviale prin blocarea sistemului de colectare cu gunoaie și depuneri; neasigurarea pantelor transversale și longitudinale necesare scurgerii rapide a apelor pluviale în pasajul pietonal”, se mai arată în documentația licitației.

Adauga un comentariu