Actualitate

Patriarhia, decizie radicală după cazul Visarion Alexa! Obiceiurile bisericești se schimbă total

Publicat: 02 oct. 2022
Patriarhia decizie radicală după cazul Visarion Alexa Obiceiurile bisericești se schimbă total
Biserica Ortodoxă Română a luat o decizie radicală după cazul Visarion Alexa

Biserica Ortodoxă Română urmează să implementeze o serie de noi hotărâri, care s-au aprobat în cadrul Sfântului Sinod al BOR pe data de 29 septembrie. Mai precis, această decizie privește spovedania, care se va realiza respectând reguli stricte.

Concret, discuțiile au vizat pe lângă spovedanie, și rolul duhovnicului, în contextul scandalului actual, acela unde părintele Visarion Alexa a fost acuzat de agresiune sexuală de către o enoriașă.

Așadar, spovedania se va realiza „în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Ce rol va avea duhovnicul

Astfel, o altă discuție a vizat rolul duhovnicului, așa că acesta va avea datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea lui.

Totodată, noile măsuri urmăresc și ca taina spovedaniei să nu fie condiționată de vreun interes material sau de altă natură.

De asemena, orice duhovnic va trebui să aibă, la rândul său, un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant.

De precizat este că, partea care se inspiră cel mai mult din cazul lui Visarion Alexa prevede ca duhovnicul să fie un cleric cu viață duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupești și cultivă virtutea sfințeniei.

Alte reguli similare asumate de BOR presupun: respectarea cu strictețe a cadrului adecvat spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii și evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul, glume inadecvate sau gesturi indecente.

Visarion Alexa și-a recunoscut faptele

Visarion Alexa  a fost reținut pe data de 17 septembrie, după ce o enoriașă a formulat o plângere de agresiune sexuală împotriva părintelui.

Preotul a fost plasat sub control judiciar, iar între timp, acesta și-a recunoscut faptele, asta pentru că imediat după deschiderea anchetei a trebuit să se prezinte în fața Comisiei de disciplină a Arhiepiscopiei București, pentru a comenta acuzațiile ce i se aduc.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că preotul și-a recunoscut faptele, după ce prima femeie l-a reclamat la poliție:

„Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii.”, a transmis Vasile Bănescu.
Comentarii
Adauga un comentariu