Actualitate

Patriarhia Română, anunț în Ajunul Anului Nou. Când are loc, de fapt, slujba de Anul Nou

Publicat: 31 dec. 2020
Slujba de Anul Nou va avea loc mai devreme în acest an

Patriarhia Română a făcut un anunț fără precedent în Ajunul Anului Nou: slujba de Anul Nou nu mai are loc la trecerea dintre ani, ci mult mai devreme, date fiind restricțiile impuse de criza epidemiologică și de starea de alertă.

Slujba de binecuvântare a Noului An 2021 va avea loc joi, imediat după Vecernie, pentru a respecta restricţiile de circulaţie în vigoare în timpul stării de alertă, a transmis Patriarhia în ajunul Anului Nou.

Ajunul Anului Nou aduce o situație fără precedent.”În contextul prelungirii stării de alertă, în care deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23,00, dar şi al recomandărilor speciale ale autorităţilor pentru perioada de sărbători, slujba de binecuvântare a Noului An, care se săvârşea la miezul nopţii trecerii dintre ani, va fi săvârşită anul acesta imediat după slujba Vecerniei din seara zilei de 31 decembrie 2020″, a informat joi Patriarhia Română.

Slujba de Anul Nou, mutată cu câteva ore mai devreme

În majoritatea lăcaşurilor de cult din Patriarhia Română va fi oficiată joi slujba trecerii dintre ani.

„Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. Iisus înseamnă în limba ebraică „Dumnezeu mântuieşte” şi în acatist este pronunţat de aproximativ 200 de ori”, precizează Patriarhia.

Slujba care se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani mai cuprinde rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor, o rugăciune de mulţumire, două rugăciuni de intrare în noul an – una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită şi la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă.

Adauga un comentariu