Patriarhia Română oferă un sprijin financiar de 100.000 de lei pentru sinistrații din Covasna și Harghita, afectați de inundațiile din ultimele zile, potrivit Agerpres. Meteorologii au precizat că a plouat într-o săptămână cât pentru două luni și jumătate şi, din păcate, pericolul nu a trecut în zonele afectate de inundaţii.
Conform autorităţilor, râuri din cinci judeţe se află sub avertizare cod roşu, după ce sute de oameni au rămas pe drumuri. Mai multe localităţi din Covasna, Harghita şi Brașov, sunt, în continuare, sub ape. În unele case nici nu se poate intra, pentru că apa ajunge până aproape de tavan și sunt localități întregi unde se poate merge doar cu barca.
„În urma inundațiilor masive din județele Covasna și Harghita, dar și din alte zone ale țării, Patriarhia Română se alătură autorităților centrale și județene în efortul de sprijinire a persoanelor care trec prin momente de grea încercare. Astfel, sinistrații din județele Covasna și Harghita vor primi un sprijin financiar în valoare de 100.000 de lei, din FondulAjută cu bucurie al Administrației Patriarhale, sumă care va fi virată în contul Episcopiei Covasnei și Harghitei, eparhie în care se află localitățile care au suferit cel mai mult din cauza inundațiilor”, au informat oficialii Patriarhiei Române într-un comunicat de presă transmis vineri.
Instituția face apel către clericii și credincioșii din toate eparhiile sale să ofere sprijin moral și material sinistraților
De asemenea, instituția face apel către clericii și credincioșii din toate eparhiile sale să ofere sprijin moral și material sinistraților, „atât prin rugăciune, cât și prin colectarea de ajutoare financiare și alimente neperisabile”.
Localnicii și pompierii din zonele afectate de viiturile puternice urmăresc principalele cursuri de apă. Premierul interimar al României, Cătălin Predoiu, va merge duminică, 1 mai, în zonele afectate de inundații ca să evalueze situația.
„Suntem alături de oameni (…). La nivelul Guvernului vom mobiliza în continuare resursele necesare și vom lucra împreună cu autoritățile locale pentru a oferi oamenilor sprijinul de care au nevoie pentru a reveni cât mai curând în casele lor”, a declarat Cătălin Predoiu, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Ministrul Mircea Fechet, Raed Arafat și secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, vor merge și ei în localităţile măturate de viiturile care au făcut prăpăd zilele acestea.
Din nefericire, Salina Praid este pe cale să se prăbușească complet din cauza inundațiilor din ultima perioadă și odată cu ea, întreaga zonă turistică din Harghita. Conform datelor furnizate de Salrom, în renumita salină au intrat 6 milioane de m³ de apă, echivalentul a 3.000 de bazine de înot olimpice. Tragedia ar fi putut fi evitată, dacă anul trecut ar fi fost făcute lucrările de deviere a râului. Doar că, în locul lor au fost făcute doar nişte canale provizorii. Închiderea celebrei saline aduce şi un gol în economia zonei – şi asta pentru că o mare parte dintre ea se baza pe activitatea Salinei Praid. Rezervele de sare de la acolo sunt strategice pentru economia României și depășesc 500 de milioane de tone și au o valoare brută teoretică de cel puțin 12 miliarde de euro.