Prima pagină » Actualitate » Patriarhia Română se ia de cei care fac poze la slujbe! Vasile Bănescu: „Este o sfidare dacă le fluturi telefonul pe sub ochi celor care se roagă!“
Patriarhia Română se ia de cei care fac poze la slujbe! Vasile Bănescu: „Este o sfidare dacă le fluturi telefonul pe sub ochi celor care se roagă!“

Patriarhia Română se ia de cei care fac poze la slujbe! Vasile Bănescu: „Este o sfidare dacă le fluturi telefonul pe sub ochi celor care se roagă!“

10 ian. 2024, 11:43,
BZI.ro, în Actualitate

Aproape la orice slujbă sau eveniment religios se găsesc persoane care să facă poze sau să filmeze. Mulți consideră că transmisiile live pe paginile de socializare dau tonul la fiecare sărbătoare, dar reprezentanții Patriarhiei Române nu sunt de acord cu acest lucru. Patriarhia Română se ia de cei care fac poze la slujbe, Vasile Bănescu atragând atenția că acesta este un comportament inadecvat, chiar ridicol.

Patriarhia Română se ia de cei care fac poze la slujbe!

Nici sărbătoarea de Bobotează nu a scăpat din vizorul românilor, dornici să filmeze în biserică, pentru a trimite rudelor sau prietenilor. De multe ori se fac și apeluri video din lăcașurile de cult. Situațiile sunt tot mai dese, în special la slujbele oficiate la sărbătorile importante.

Deși, în timpul unei slujbe, enoriașilor li se recomandă să țină telefoanele închise, puțini sunt cei care se conformează. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că acest comportament reprezintă o sfidare.

„A face fotografii în timpul Sfintei Liturghii este aproape ridicol, pentru că este inclusiv o sfidare a celor din jur care vor să se roage, se concentrează, dacă le fluturi telefonul pe sub ochi nu le faci un bine, aşa cum nu-ţi faci nici ţie un bine”, a spus Vasile Bănescu.

Cel mai recent exemplu în acest sens vine de la Constanța, dar nu de la enoriași, ci chiar de la unele fețe bisericești. Cei mai mulţi dintre participanţii la Sfinţirea Apei au venit din alte localităţi, aşa că dorinţa de a imortaliza momentul religios a fost cu atât mai mare.

„Nu este firesc, este total inadecvat şi este nociv pentru relaţia noastră pe care o putem stabili cu Dumnezeu în momentele acestea de sacralitate ale slujbelor religioase. De obicei, la intrarea în mănăstiri şi biserici este specificat că folosirea telefonului mobil în timpul slujbelor este interzisă. Însă, o regulă scrisă nu există”, a precizat Vasile Bănescu.

Reacție dură la adresa gazetarului Cristian Tudor Popescu

Vasile Bănescu a reacționat după ce Cristian Tudor Popescu a scris că „Iisus a dezvirginat-o pe Maria din interior”. După ce, de Crăciun, scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că „venind în lume pe cale naturală, Iisus a dezvirginat-o pe Maria din interior”, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat pe aceeași rețea de socializare.

Într-o postare cu titlul „Arta de a te compromite răsunător (ca intelectual) chiar de Crăciun”, Vasile Bănescu a vorbit despre ignoranță și revelație.

„A crede că reflectezi la cele de sus (ale Cerului) cu capul adânc înfipt în „cele mai de jos ale pământului”. A da buzna în Evanghelii cu cizmele materialismului dialectic și ateismului științifico-fantastic. A-ți confunda ignoranța într-un domeniu care include milenii de cultură fondată pe Revelație – recunoscută de toate marile minți ale omenirii – cu o aberantă hermeneutică a celor mai importante texte ale lumii civilizate la care, blocat în limitele rudimentarului pozitivism, nu poți avea acces. A echivala Revelația care onorează rațiunea umană cu elucubrația care o discreditează”, a scris purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Fără a indica direct textul lui CTP, dar cu aluzie la acesta, Vasile Bănescu a continuat să explice ceea ce el numește „Arta de a te compromite”, vorbind despre o „paradă grotescă”.

Altfel, Patriarhia Română se ia de cei care fac poze la slujbe, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu considerând că este o sfidare dacă le fluturi telefonul pe sub ochi celor care se roagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *