Actualitate

Patriarhul Daniel, despre oprirea credincioșilor de a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva: „S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie”

Publicat: 14 oct. 2020
Patriarhul Daniel cu o cruce în mână
Patriarhul Daniel, despre oprirea credincioșilor să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva: „S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie”

Miercuri, 14 octombrie 2020, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a spus că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este „ceva nemaiîntâlnit în istorie”.

„Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul sfintei.

Patriarhul Daniel recomandă intensificarea rugăciunilor

Astfel că, în aceste condiții de grea încercare pentru credința poporului nostru, părintele Patriarh a recomandat ca rugăciunile către Sfânta Cuvioasă Parascheva să se intensifice.

„Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei”, a îndemnat Patriarhul Daniel, potrivit baslica.ro.

Părintele Daniel a menționat că Sfânta Cuvioasă Parascheva este un liant care unește popoarele ortodoxe.

„Deci, este o sfântă care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate”, a precizat Patriarhul.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, tradiție din 1641

Sfânta Parascheva este sărbătorită pe data de 14 octombrie, iar acatistul închinat Cuvioasei este unul special, care prezintă „faptul că ea este mult folositoare”, ocrotitoare a tuturor.

„Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (…) Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (…) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Astfel, în condițiile impuse de starea de alertă, credincioșii ortodocși o prăznuiesc, miercuri, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri şi considerată ocrotitoarea Moldovei.

Din cauza evoluției pandemiei provocate de noul coronavirus în România, tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641 a fost anulat. Astfel că, persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi, le este interzis să se închine la racla cu Moaștele Sfintei Parascheva.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Răsturnare de situaţie! Toţi pelerinii din România sunt lăsaţi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva!

Decizie de ultimă oră a autorităților. Persoanele de pretutindeni pot intra la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași. Astfel, sute de persoane venite din toate colțurile țării sunt lăsate să se așeze la rând pentru a putea închina la racla Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Update: Pelerinii sunt din nou legitimați de către jandarmi. De asemenea, accesul acestora este restricționat în funcție de domiciliu.

Comentarii
  • Mai bine priveste in oglinda si intreba-te , ce rost avea ca turmele de oi sa se duca la lins moastele ca la linsul drobului de sare ,Nu se putea rabda un an sau pana trece aceasta napasta , Sistemul de sanatate sta in doua cuie , Cate biserici exista la un spital ,,,,?,ps dreptul la munca si la a respecta legea nu il ia nimeni nici la atei nici la habotnicii religiosi

  • Diferente de educatie, de caracter, de civilizatie, dar mai ales de calitate a clerului. Atitudinea duplicitara este o tara situata in coloana vertebrala a bisericii de la noi. Au pretentia ca regulelelor lor sa fie strict respectate in relatia cu ei insa regulele societatii sunt optionale pentru ei, chiar intr-o perioada de criza , cand lumea este in pericol. Pentru ca mai presus de toate sunt pentru ei interesele materiale, lumesti. Pentru cat a pierdut Mitropolia Moldovei cu restrictiile de Sfanta Parascheva nu vor ierta niciodata oficialitatile. Iar lumea crede si nu cerceteaza: nu exista Covid, in biserica ii apara Dumnezeu, chiar daca EL este pretudindeni, chiar daca au murit preoti, membri ai familiilor lor, chiar fete mari bisericesti precum Pimen, Dumnezeu sa-l ierte. In idiotenia lor unii spun ca nu au murit de covid ci de comorbilitatile pe care le aveau, desi au murit in spilale de boli infectioase. Le-a fost atacat sistemul imunitar , cel care ne apara de boli si lupta cu acestea, stimulat cu medicamente. Covidul face o mare diversiune imunologica in organism si atunci murim de bolile pe care le avem, insa datorita covidului. Uluitor este cat de multi batrani neaga acest lucru desi sunt foarte vulnerabili. Ce se intampla daca nu saruti racla Sfintei de ziua ei , dupa cel dinaintea ta si inaintea celui de dupa tine? Poti sa furi, sa traiesti in desfrau in continuare, sa fii rau, sa huiduiesti in curtea Mitropoliei preotii? Credinta este in noi si trebuie sa ne dovedim buni crestini mai ales in afara bisericii. Sa nu confundam biserica cu slujitorii ei. Se spune in popor sa faci ce spune popa nu ce face popa. Acum trebuie modificata zicerea, caci spun si multe grozavii, fac si politica, etc.

Adauga un comentariu