Actualitate

Patriarhul Daniel nu s-a hotărât dacă se va vaccina împotriva noului coronavirus

Publicat: 30 dec. 2020
Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel nu s-a decis dacă se va vaccina împotriva Covid-19

În Bulgaria şi Grecia, înalţii ierarhi au oferit un exemplu populaţiei şi s-au vaccinat cei dintâi. La Bucureşti, Biserica Ortodoxă Română mai cumpăneşte situaţia. Newsweek România a vrut să ştie dacă patriarhul Daniel şi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române se vor vaccina.

Campania de vaccinare a început, duminică, în România. Cercetările sociologice spun că gradul de respingere al vaccinului anti-COVID este mare: 40% din populaţie ar refuza vaccinarea.

Potrivit unei federaţii sindicale, 56% dintre profesori refuză să se vaccineze. În acelaşi timp, reprezentanţi ai unui partid parlamentar – AUR – au denunţat campania de vaccinare susţinând că românii nu trebuie să fie cobai. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a avut un răspuns sec la întrebarea dacă înalţii ierarhi ai BOR se vor vaccina anti-COVID (pentru a oferi un exemplu de urmat unei ţări cu peste 86% populaţie creştină, n.r.). Vasile Bănescu a fost succint: „Nu vă pot răspunde la această întrebare, întrucât nu am nicio informaţie în acest sens”.

BOR, indecisă

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a avut un răspuns sec la întrebarea dacă înalții ierarhi ai BOR se vor vaccina anti-COVID (pentru a oferi un exemplu de urmat unei țări cu peste 86% populație creștină, n.r.).

Vasile Bănescu a fost succint: „Nu vă pot răspunde la această întrebare, întrucât nu am nicio informație în acest sens”.

Mesaj rece de Anul Nou, rugăciuni de Crăciun

Deși România se află într-un moment de cumpănă, în care credința oamenilor este pusă la încercare, patriarhul Daniel a transmis un mesaj de An Nou fără să se refere la pandemia prin care trece națiunea. Patriarhul le-a urat românilor La mulţi ani! şi le transmite cele mai calde gânduri de sănătate. Detalii AICI

Situația creată de apariția coronavirus a fost evocată în mesajul de Crăciun al Patriarhului:

„În contextul pandemiei de astăzi, omenirea confruntată cu noul coronavirus traversează o perioadă grea privind viaţa şi sănătatea oamenilor. Şi poporul român este îndoliat şi întristat deoarece mulţi români au decedat, iar alţii au suferit în izolare până când s-au vindecat de această boală.

Prin urmare este mare nevoie de multă rugăciune, de solidaritate şi ajutorare frăţească”, a spus Patriarhul Daniel.

Ierarhii din Cipru, Bulgaria și Grecia, vaccinați

În alte țări creștine, înalții ierarhi ortodocși au vrut să dea un exemplu.

IPS Hierotheos Vlachos a fost primul Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Grecia care s-a vaccinat împotriva Covid-19. Mitropolitul Hierotheos Vlachos a declarat, într-un interviu, că vaccinurile cresc durata de viață.

„Vaccinurile stimulează sistemul imunitar al organismului pentru a combate virusurile. Am fost și eu vaccinat, pentru că altfel probabil că nu aș fi în viață. În fiecare an sunt vaccinat antigripal. Voi fi vaccinat cu noul vaccin după aprobările organizațiilor competente și decizia Sfântului Sinod și sugestiile medicilor mei tratați“, a spus mitropolitul.

Ministrul Sănătăţii şi episcopul ortodox Tihon au fost primii cetăţeni bulgari vaccinaţi.

Și în Cipru, majoritatea membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, în frunte cu arhiepiscopul Chrysostomos, au anunțat încă din 15 decembrie că se vor vaccina.

Comentarii
Adauga un comentariu