National

Patroana unei firme importante a fost condamnată la 4 ani și 4 luni de închisoare

Publicat: 22 nov. 2019

Gabriela Ciuburciu, patroana firmei de mezeluri și conserve Vascar Vaslui, a fost condamnată de magistrații Tribunalului București pentru corupție și fraude cu fonduri europene. Decizia nu este definitivă. Gabriela Ciuburciu a fost condamnată de magistrații Tribunalului București la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Decizia poate fi atacată.

Fostul director al Vascar a fost condamnat pentru luare de mită, fraude cu fonduri europene și spalare de bani

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanțat din fonduri comunitare. Prin acresta a beneficiat de acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

„Persoanele din conducerea inculpatei SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela și cu sprijinul inculpaților Mihăescu Cristian Stefan și Mirea Augustin Flavian, au planificat şi au executat în detaliu fraudarea proiectului finanțat prin programul FEADR. Acest lucru s-a întâmplat prin simularea legalității procedurilor de achiziții, obținând astfel, atât din bugetul comunitar, cât şi din patrimoniul SC Vascar SA, sume foarte mari de bani. Aceștia și le-au însușit parţial, prin simularea unor operațiuni comerciale licite”, au stabilit procurorii.

Anchetatorii mai arătau că Gabriela Ciuburciu s-a asigurat că în comisia de evaluare a ofertelor, care trebuia constituită conform procedurilor de achiziții, vor fi persoane de încredere, pe care le putea controla. De asemenea, alte 16 contracte ar fi fost încheiate de către SC Vascar SA, reprezentată de Ciuburciu Gabriela, cu diverse societăţi comerciale din Romania și din străinătate, cu sprijinul lui Mihăescu. A emis și trimis 24 de oferte false în numele unei firme, a cărei denumire a folosit-o fără drept. „, şi al lui Mirea, care a emis și trimis 24 oferte pur formale în numele SC Micro Geemy Serv SRL Bucureşti, „în scopul simulării legalităţii procedurilor de atribuire și al creării aparenţei eligibilității cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziţii”.

Astfel, SC Vascar ar fi obţinut 5.277.354,56 lei din finanțarea nerambursabilă acordată de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în cadrul proiectului. A obținut această sumă în urma prezentării ofertelor şi a rapoartelor de selecție false, respectiv inexacte.loading...

Adauga un comentariu