Economic Local

Patronii firmelor de construcții din Iași caută specialiști cu studii superioare. Cele mai mari salarii le primesc inginerii și lăcătușii mecanici, care pot încasa și 1.000 de euro lunar

Publicat: 18 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patronii firmelor de construcții din Iași caută specialiști cu studii superioare. Cele mai mari salarii le primesc inginerii și lăcătușii mecanici care pot încasa și 1.000 de euro lunar
Potrivit AJOFM Iași, cele mai multe angajări se fac în această perioadă în domeniul construcții. Patronii firmelor din Iași caută ingineri, lăcătuși mecanici, sudori

Patronii din Iași care au afaceri în domeniul construcțiilor fac angajări în această perioadă, cele mai multe posturi fiind oferite angajaților cu studii superioare. Potrivit AJOFM Iași, numărul total de locuri de muncă vacante disponibile în Iași este de 592, cele mai multe fiind în construcții

Numărul total de locuri de muncă vacante din domeniul construcțiilor a crescut în ultimele luni, patronii angajând mai ales persoanele cu studii superioare. Aceștia oferă salarii cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei, în funcție de vechime și postul oferit. În prezent sunt disponibile 158 de locuri de muncă vacante oferite de patronii firmelor de construcții. Antreprenorii angajează lăcătuși mecanici, strungari, sudori și ingineri, dar și muncitori necalificați. Pentru ieșenii cu studii superioare, salariile lunare nete ajung și la 1.000 de euro lunar.

Patronii caută inginer mecanic, energetician, geodez, inginer construcții hidrotehnice și inginer pentru căi ferate și poduri, specialiști care să lucreze în cadrul firmelor de construcții care derulează investiții mari. Domeniul s-a dezvoltat în ultimul an, chiar dacă a fost pandemie. De aceea a crescut și numărul solicitărilor pentru specialiști, care sunt bine plătiți. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, numărul total de locuri de muncă vacante disponibile în Iași este de 592, cele mai multe fiind în domeniul construcțiilor.

Patronii din domeniul construcții din Iași caută specialiști cu studii superioare

Cererea pentru locuințele noi din Iași este în continuare crescută, chiar dacă prețurile la apartamente și case au explodat în anul 2021, susțin specialiștii din domeniul imobiliar. Aceștia spun că au crescut prețurile la materialele de construcții cu 50 la sută și din acest motiv și prețul final al locuințelor s-a mărit. Astfel, dacă un client plătea 65.000 de euro pentru un apartament cu două camere în anul 2020, anul acesta trebuie să mai scoată din buzunare câteva sute de euro în plus pentru fiecare metru pătrat construit.

Situația este și mai gravă în privința caselor, unde prețurile s-au mărit cu câteva mii de euro. Alte locuri de muncă vacante disponibile ieșenilor în această perioadă sunt în diverse domenii de activitate precum cel al confecții, unde sunt disponibile 14 locuri de muncă vacante. De asemenea, în industrie sunt 94 de posturi, iar în servicii sunt 112 locuri de muncă, mai ales în domeniul HoReCa. Patronii angajează cameriste, bucătari, ospătari, agenți de turism sau femei de serviciu. De asemenea, a crescut cererea pentru curieri, șoferi sau specialiști în resurse umane.

Ieșenii pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor

Potrivit AJOFM Iași, în anul 2021, din rândul șomerilor din Iași s-au angajat în jur de 300 de persoane, cele mai multe angajări fiind făcute în domeniile servicii, industrie și construcții. O parte din aceste persoane, care și-au găsit un nou loc de muncă, au urmat cursurile de recalificare organizate de instituție. AJOFM organizează o serie de cursuri pentru posturile de coafeză, lăcătuș mecanic, electrician, specialist în resurse umane sau agricultură.

Astfel, persoanele șomere, care sunt în căutarea unui loc de muncă și vor să se specializeze într-un anumit domeniu, pot urma cursurile gratuite de recalificare profesională organizate în această perioadă. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. Cursurile durează trei luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică. Elena Știrbu este una dintre ieșencele coafeze care au urmat cursurile de recalificare profesională și s-au angajat într-un salon de înfrumusețare din Iași imediat după finalizarea lor.

Adauga un comentariu