Titlurile zilei

Patru copii au fost lăsați singuri în frig și fără hrană timp de două zile. Părinții erau în stare de ebrietate. Imagini surprinse în „casa groazei” din Iași

Publicat: 29 oct. 2020
Patru copii abandonați într-o casă din județul Iași, fără apă și căldură

Patru copii din Iași au fost găsiți în condiții groaznice într-o locuință din comuna Bârnova, județul Iași. Minorii cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani au fost lăsați singuri de către părinți aproape două zile, înfometați și dezbrăcați, într-o casă fără apă, lumină și căldură

În data de 26 octombrie 2020, într-o locuință dărăpănată din satul Cercu, comuna Bârnova din Iași, patru copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 9 ani au fost găsiți singuri și speriați de către autoritățile locale. Cei patru minori nu erau supravegheați de un adult, iar condițiile în care au fost găsiți sunt inimaginabile: gândaci, rozătoare, mizerie și frig. Casa „groazei” nu are energie electrică, căldură și nici o sursă de apă potabilă. Un generator ar fi trebuit să asigure încălzirea, însă în lipsa unui adult, cei mici au îndurat ore întregi de frig, pe o saltea pusă pe podeaua rece. Doi dintre copii erau dezbrăcați, iar ceilalți abia dacă aveau îmbrăcăminte pe ei, fiind neîngrijiți și înfometați.

„Copiii au declarat că nu au mâncat de două zile. Locuința se află într-o stare avansată de degradare, fiind invadată de gândaci și rozătoare. Cei patru copii, găsiți în condiții improprii, de risc, îmbrăcați sumar, doi dintre ei fără haine, dormeau pe jos”, au declarat reprezentanții DGASPC Iași.

Părinții s-au întors la fața locului cu taxi-ul, fiind în stare de ebrietate

Cei doi părinți au mers în oraș la cerșit, iar mai apoi au dat banii pe băutură. În momentul în care autoritățile au venit la locuință pentru a face constatările și i-au contactat pe cei doi, au descoperit că se aflau în stare avansată de ebrietate. Soții ieșeni sunt părinții a șapte copii, doar șase se află în grija lor, băiatul cel mai mare, în vârstă de 17 ani, nu a fost încă găsit de autorități. Dintre cei șase copii, doi au fost luați de părinți la cerșit în municipiul Iași, iar ceilalți au fost efectiv abandonați, deși cel mai mare are vârsta de 9 ani, iar cel mai mic doar 1 an.

„În timpul deplasării spre spital pentru evaluarea stării de sănătate a copiilor, s-a aflat că ceilalți doi minori au fost lăsați de părinți la o persoană de pe strada Cantemir, din Iași, fiind ulterior preluați cu dificultate de acolo. Cel mai mare copil al familiei, în vârstă de 17 ani, nu a fost găsit nici la domiciliul familiei, nici la cel al rudelor. Se va continua efectuarea demersurilor pentru evaluarea situației sociale”, a explicat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.

Cei șase copii au ajuns în centrele de plasament ale DGASPC Iași

Inconsțiența și iresponsabilitatea soților din Iași a fost atât de gravă încât au pierdut drepturile părintești față de cei șase copii. Minorii se află în prezent în grija angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași care au dispus măsurile de plasament în regim de urgență pentru cei șase copii.

„Nu au fost identificate persoane resursă, responsabile, rude până la gradul IV, inclusiv care să dorească să preia responsabilitățile părintești față de copii”, au precizat reprezentanții DGAPC Iași.

Atât mama, cât și tatăl copiilor sunt obligați să presteze între 20 și 40 de ore lunar de muncă în folosul comunității în acțiuni sau lucrări de interes local pe durata aplicării măsurii de protecție speciale a copilului pe raza municipiului Iași.

Comentarii
  • Dar de ce nu spuneti de cand stiati de cazul asta si n-ati facut nimic?Ati facut acum sa aratati noii conduceri a CJ ca faceti treaba. Faceti pe draq. Stati in birouri si sunati la asistentii sociali de la comune. Si aia fac functie de interesele personale ,nu ale copiilor.

  • O sa-i dea repede inapoi cum au facut si in alte cazuri ca n-au interes sa se incarce cu cazuri. Acum au facut asa de ochii lumii ca s-a schimbat conducerea la Consiliul Judetean si a plecat Popa si nu-i mai tine in brate pe netrebnici.Sunt atatea bube la dgaspcul asta incat n-ar trebui sa scape jumatate dintre ei de puscarie la ce manevre au facut.

  • Asa e, lucreaza pe interese personale mai mult si sa nu se incarce cu noi cazuri. Apropo, ati luat de la Garbesti 7 copilasi de la o mama neglijenta, murdara, mincinoasa cu diploma, plimbareata, de care stie tot satul ca promis copii la vanzare unor canadieni si a tot incasat bani pe ei de vreo 2 ani. In scurt timp i-ati dat inapoi ca s-a jurat ca nu mai pleaca de acasa si nu-i mai lasa singuri. Atat ati asteptat si i-ati trimis inapoi la chin. In continuare e vai de viata lor. Asta e interesul copiilor pe care il trambitati? Sa mai zicem ceva si de serviciul pe care-l face asistentul social Ovidoiu ca stiti si voi. Isi bate joc de copiii chinuiti din satele astea, se face ca nu stie ce e important si ce stie tot satul, interesul propriu primeaza, nu al copilasilor.Rusine sa va fie.

  • Dar pe panaramele astea nu le decade nimeni din drepturile parintesti? Auzi vanzari de copii,mizerie, alcoolism, panarama si ele inca se numesc mame cu acte in regula? Mananca si alocatiile si au drepturi. Nu tot Protectia Copilului trebuie sa ia masurile de decadere? E greu de facut treaba….

  • Solutii pe termen lung: decaderea din drepturile parintesti, castrarea barbatului si sterilizarea femeii, anularea pe viata a oricarei forme de ajutor social a celor 2 nenorociti!

Adauga un comentariu