Local

Patru noi focare în județul Iași. Șaizeci de persoane, confirmate cu noul coronavirus la două fundații caritabile – VIDEO

Publicat: 22 oct. 2020
Patru focare noi de coronavirus pe raza județului Iași
Fundație caritabilă Izvor, Iași

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a transmis joi, 22 octombrie 2020, informații privind a patru noi focare Covid-19 pe raza teritoriului Judeţului Iaşi. Astfel, cel mai notabil focar s-a înregistrat la două fundații, mai precis Izvor, respectiv Tomești, unde s-au confirmat pozitiv cu noul coronavirus nu mai puțin de 60 de persoane, dintre care 51 de beneficiari și 9 salariați.

Printre măsurile luate pentru a preveni răspândirea infectării cu noul coronavirus se pot enumera evaluarea pacienților de către medicul de specialitate, dar și efectuarea unei anchete epidemiologice. Din nefericire, s-a înregistrat un deces, fiind vorba despre un bărbat de 79 de ani cu comorbidități.

„1. FUNDAŢIA IZVOR + TOMEŞTI – 60 (51 beneficiari şi 9 salariaţi)
Măsuri:
Beneficiarii pozitivi au fost evaluaţi de medic infecţionist şi rămân în centru. S-a înregistrat un deces la un beneficiar de 79 ani cu comorbidităţi. Ancheta este în desfăşurare”, potrivit DSP Iași.

Pe zi ce trece, se înregistrează tot mai cazuri Covid-19, astăzi fiind un record de 311, de aici numărul fiind mare și din cauza focarelor existente pe raza județului Iași.

Două focare în localitatea ieșeană Hârlău

Două focare de coronavirus au fost depistate în localitatea ieșeană Hârlău. Astfel, în Centrul de Îngrijiri și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Hârlău au fost testate pozitiv 3 persoane. Indivizii care au fost testați pozitiv au fost izolați a domiciliu, iar spațiile au fost dezinfectate corespunzător. Tot în Hârlău au fost testați pozitiv 23 de persoane la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică.

De asemenea, un alt focar depistat a fost în localitatea Budăi, la Centrul de Servicii Sociale, unde un salariat și patru beneficiari au fost infectați cu Covid-19.

„2. CENTRUL DE ÎNGRIJIRE ŞI ASISTENŢĂ PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂŢI HÂRLĂU – 3 salariaţi
Măsuri:
Personalul depistat pozitiv la testarea din data de 19.10.2020 a fost evaluat şi izolat la domiciliu. S-a efectuat dezinfecţia tuturor spaţiilor.

3. CENTRUL DE RECUPERARE ŞI REABILITARE NEUROPSIHICI HÂRLĂU – 23 (8 beneficiari şi 15 angajaţi)
Măsuri:
Izolarea celor 8 beneficiari infectaţi, evaluarea şi eventual internarea angajaţilor bolnavi, monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului efectiv de către medic infecţionist; aprovizionarea constantă cu echipament de protecţie şi dezinfectante, precum şi efectuarea săptămânală a curăţeniei generale şi dezinfecţiei în toate spaţiile.

4. D.G.A.S.P.C. IAŞI – CENTRUL DE SERVICII SOCIALE BUDĂI ARMONIA – 5 cazuri (1 salariat şi 4 beneficiari)
Măsuri:
Izolarea cazurilor confirmate. Igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţii.Reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul echipamentului de protecţie”, potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași.

În altă ordine de idei, Direcţia de Sănătate Publică Iași a transmis o situație actualizată în ceea ce privește focarul de la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane Adulte cu Dizabilități Revis Hârlău, acolo unde s-au mai confirmat patru beneficiari și patru salariați.

„1. CENTRUL DE ÎNGRIJIRE ŞI ASISTENŢĂ PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂŢI REVIS HÂRLĂU – au fost confirmaţi cu noul coronavirus încă 4 beneficiari şi 4 salariaţi.
În cazul focarului din data de 10.10.2020, iniţial au fost confirmate cu noul coronavirus 4 persoane.
Măsuri:
La testarea din data de 19.10.2020 au mai fost depistaţi pozitivi 4 beneficiari şi 4 infirmieri. Beneficiarii sunt izolaţi în centru iar personalul la domiciliu. S-a efectuat dezinfecţia spaţiilor din centru”, potrivit DSP Iași.

Cazuri Covid-19 la nivelul județului Iași

Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, joi, 22 octombrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi s-au confirmat nu mai puțin de 8.757 de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, fiind cu 311 cazuri în plus faţă de ieri.

Menționăm, potrivit și datelor DSP Iași faptul că dintre pacienții testați pozitiv, 3.654 au fost externate, fiind cu 48 de persoane externate în plus față de ieri. În judeţul Iaşi în doar 24 de ore, din nefericire, s-a  înregistrat o persoană care a trecut la cele veșnice din cauza virusului coronavirus. Bilanțul total de decese a ajuns la 205. De asemenea, 35 de paturi de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă sunt ocupate. 

În ceea ce privește situația persoanelor izolate la domiciliu și carantinate, pe teritoriul județului Iași se află 1.955, respectiv 939.

„Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 22 octombrie 2020, erau ocupate 472 de paturi, din care 35 sunt paturi ATI. In momentul de fata, in spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 30 de paturi: 14 paturi la Spitalul de Boli Infectioase, 4 paturi la Spitalul C.F. Iasi, 2 paturi la Spitalul de Pneumologie, 6 paturi la Spitalul de Recuperare şi 4 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”.

Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, astăzi, 22 octombrie 2020, un număr de 1955 de persoane se află în izolare, iar 939 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru inca 1530 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare, carantina se impune pentru contacţii direcţi cu persoane confirmate, dar şi pentru persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat”, conform  INSP.

La nivel național, astăzi, s-a înregistrat un nou record de cazuri noi, fiind 4.902 în doar 24 de ore. Rata de incidență a cazurilor Covid-19 la mia de locuitori, la Iași, este de 1.92.

Comentarii
  • După cum se vede 90% din cazuri sunt focare . Dobitoci de îngrijitori care se duc la petreceri unde se infecteaza și apoi se duc la slujbă unde dau infectia celor de care au grijă.

Adauga un comentariu