Prima pagină » Business în România » Patru orașe din România au apartamente mai scumpe decât în București. Care sunt ele

Patru orașe din România au apartamente mai scumpe decât în București. Care sunt ele

03 mai 2024, 13:36,
BZI.ro, în Business în România

După ce și apartamentele din Brașov au depășit prețurile din București, alte două orașe au ajuns să surclaseze Capitala în acest sens. Astfel, Bucureștiul se află acum pe locul cinci în topul celor mai scumpe orașe din România, iar patru orașe au apartamente mai scumpe decât Capitala.

Cluj-Napoca deține recordul pentru cele mai scumpe apartamente, în ultimii ani înregistrând o creștere de 14% a metrului pătrat.

Patru orașe din România vând apartamente mai scumpe decât în București

În primul trimestru al acestui an, prețul mediu al apartamentelor din București a fost de 1.578 de euro/mp util, conform unei analize realizate de Imobiliare.ro, înregistrând o creștere de 2,3% în ultimele trei luni. Chiar dacă diferența nu este foarte mare, orașele Constanța și Craiova au reușit să depășească prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din București.

Astfel, în Constanța, analiza Imobiliare.ro a arătat un preț mediu de 1.588 de euro/mp util. În această zonă, prețurile apartamentelor au crescut cu 10% în ultimii doi ani.

În Craiova, proprietarii și dezvoltatorii au majorat prețurile cu 8% față de începutul anului trecut. Astfel, la sfârșitul lunii martie 2024, prețul mediu solicitat a ajuns la 1.582 de euro/mp util, ușor peste cel din București.

În ultimul trimestru al anului 2023, cererea totală de locuințe, atât noi, cât și vechi, la nivel național, a fost de 124.700, din care 105.800 erau locuințe vechi și 45.100 erau locuințe noi. Cele mai multe solicitări au venit pentru apartamente sau case în București. În trimestrul IV din 2023, s-au înregistrat 145.200 de potențiali cumpărători la nivel național, în creștere cu 21,7% față de 2022. Aceștia au concurat pentru 116.600 de proprietăți rezidențiale (case, apartamente), număr mai mic cu 25,2% față de 2022, când erau disponibile 155.800 de proprietăți, conform unui studiu de piață. Un oraș care vine repede din urmă este Iașul. Apartamentele din Iași au înregistrat o creștere spectaculoasă, piața locală fiind una care are printre cele mai rapide ritmuri de creștere din România.

Care sunt cele mai scumpe zone din București

În cele mai scumpe zone din București, prețul mediu depășește 3.000 de euro pe metru pătrat în zona Herăstrău și 2.600 de euro în zone precum Aviatorilor – Kiseleff și Floreasca. În contrast, zonele Ferentari, Ghencea și Giurgiului sunt considerate cele mai accesibile, având un preț mediu de 1.250 de euro/mp. Cluj-Napoca domină topul celor mai scumpe orașe din România, unde prețul mediu pe metru pătrat pentru un apartament rivalizează cu cel din zonele de lux din Capitală.

Proprietarii din Cluj-Napoca solicită în medie 2.631 de euro/mp util pentru apartamente, înregistrând o creștere de 14% față de acum doi ani și de aproape 4% față de ultimele trei luni. La Brașov, prețurile au crescut semnificativ, ajungând la un mediu de 1.789 de euro/mp util, cu o creștere de 20% față de acum doi ani și de 7% față de ultimele trei luni.

În 2023, prețurile cerute pentru apartamentele de vânzare în România au înregistrat o creștere medie de 7% față de anul precedent. Cea mai frecventă căutare a românilor a fost pentru apartamente cu două camere. De asemenea, conform raportului anual realizat de Storia, pe baza datelor de pe platforma proprie, orașul în care proprietățile au fost tranzacționate cel mai rapid a fost București. Este important de menționat că aceste prețuri reflectă cererea pe piață, nu sumele efectiv tranzacționate. Așadar, pentru cei care vreți să vă mutați în București trebuie să știți că Capitala a fost depășită de alte patru orașe în ceea ce privește prețul apartamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *