Local

Pe 1 martie 2022 începe o nouă campanie de donare sanguină la CRTS Iași. ”Ne dorim să aducem un altfel de mărțișor persoanelor din spital, unul care oferă speranță la viață!”

Publicat: 28 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pe 1 martie 2022 începe o nouă campanie de donare sanguină la CRTS Iași. Ne dorim să aducem un altfel de mărțișor persoanelor din spital unul care oferă speranță la viață
O nouă campanie de donare sanguină la CRTS Iași. Aceasta se desfășoară în perioada 1-8 martie 2022

Mâine, 1 martie 2022, începe o nouă campanie de donare sanguină la CRTS Iași. Proiectul se desfășoară în perioada 1-8 martie 2022. Primăvara vine cu speranță pentru o viață mai bună, pentru pacienții din spitale care așteaptă nerăbdători o picătură de sânge, o picătură care le poate salva viața

După succesul primei campanii de donare din perioada Crăciunului 2021, conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași (CRTS) vrea să aducă un zâmbet pe chipul pacienților care așteaptă cu speranță în suflet un gram de sânge. Împreună cu voluntarii este organizată o nouă campanie de donare sanguină, care începe mâine, 1 martie 2022, și se încheie pe data de 8 martie 2022. Acest proiect are ca scop creșterea rezervelor sanguine din spitalele ieșene, deoarece lipsa tot mai mare de sânge are urmări grave. Reprezentanții centrului și voluntarii apelează disperați la bunăvoința ieșenilor.

”Proiectul «Donează sânge, fii erou» are marea plăcere să anunțe o nouă campanie, de o săptămână, cu ocazia venirii primăverii. Între 1-8 martie 2022 vom încerca să înflorim holurile Centrului de Transfuzie cu cât mai mulți donatori. Pentru o campanie reușită avem nevoie de voluntarii noștri silitori, creativi și dornici de a face parte din comunitatea noastră. Setați-vă alarmele pentru că nu se poate lipsi nici de la această campanie! Vine, vine primăvara, donatorii se adună în toată țara. Echipa «Donează sânge, fii erou» Iași cheamă toți donatorii să ni se alăture într-o nouă campanie timp de o săptămână la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași. În perioada 1-8 martie dorim să aducem un altfel de mărțișor persoanelor din spital, unul care oferă speranță la viață! Voluntarii noștri sunt pregătiți pentru o nouă provocare, iar tot ce a mai rămas de făcut este ca voi, eroii noștri, să vă scoateți pelerinele și să ne revedem într-o atmosferă de sărbătoare, plină de bucurie și căldură, ca adevărați vestitori ai primăverii!”, au declarat reprezentanții proiectului.

Prima campanie de donare sanguină la CRTS Iași s-a desfășurat în perioada 6-17 decembrie 2021

Amintim că acțiunea de donare a început chiar pe data de 6 decembrie 2021, de ziua Sfântului Nicolae, când donatorii au luat locul lui Moș Nicolae și au venit să ofere drept cadou șansa la viață celor în nevoie. În prima săptămână de activitate, peste 500 de ieșeni au fost și au donat. În ciuda condițiilor epidemiologice, aceștia s-au prezentat în număr mare și au fost răsplătiți prin vouchere de la sponsorii CRTS și cu stickere colorate. Printre cei care au dat startul campaniei a fost și un pompier ieșean, iar mai apoi un grup de pompieri ieșeni de la ISU Iași au mers în cea de-a cincea zi a campaniei și au donat. Aceștia merg periodic să doneze, nu doar de sărbători sau în cadrul campaniilor, și niciodată nu merg singuri. Grupuri de prieteni, părinți cu copii și persoane care merg periodic să doneze au făcut o faptă bună în prag de sărbători pentru pacienții care așteaptă sânge cu speranță în suflet. Echipa de fotbal a Iașului s-a alăturat campaniei și în cea de-a treia zi a mers la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine și a donat sânge. Printre donatori s-a aflat și Alexandru Constantin Stan. Fotbalistul a povestit că, atunci când mama lui a fost operată, a făcut apel la prieteni, care au venit și au donat. Campania ”De 20 de ani eroi!” s-a încheiat pe data de 17 decembrie 2021, după două săptămâni de activitate. Aproximativ 1.000 de ieșeni s-au alăturat campaniei și au donat.

Este urgentă nevoie de sânge

Medicii ieșeni fac în continuare apeluri disperate către populație, deoarece luptă zilnic cu o problemă care pare că nu se mai sfârșește. Lipsa acută de sânge din spitalele ieșene îi pune în dificultate pe medici, dar cel mai grav este faptul că viața pacienților este pusă în pericol. Chiar dacă numărul donatorilor care s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie a crescut în perioada sărbătorilor de iarnă, cantitatea de sânge este în continuare insuficientă. Lipsa acută de sânge există în toate spitalele din Iași, dar cel mai afectat este Spitalul Clinic Județean de Urgențe ”Sf. Spiridon” Iași, unde ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă. Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani și cer rezerve de sânge din centrele din județele Moldovei.

Se fac în continuare apeluri disperate către toți posibilii donatori din județul Iași! Zilnic, zeci de pacienți au nevoie de transfuzii sanguine, iar viața lor este pusă în pericol. Din cauza lipsei de rezerve sanguine, intervențiile chirurgicale sunt amânate. Viața pacienților stă în mâinile donatorilor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani.

Adauga un comentariu