În Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 2023, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași organizează momente spectaculoase. A devenit deja o tradiție ca Naționalul ieșean să fie gazda îndrăgitei trupe de artiști a Naționalului din Chișinău. În cadrul celei de-a noua ediții a turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău” vor fi oferite publicului ieșean două spectacole noi din repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași organizează momente spectaculoase pe 24 ianuarie 2023, de Ziua Unirii Principatelor Române. A devenit deja o tradiție ca Naționalul ieșean să fie gazda îndrăgitei trupe de artiști a Naționalului din Chișinău. În cadrul celei de-a noua ediții a turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău” vor fi oferite publicului ieșean două spectacole noi din repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Astfel, Naționalul din Chișinău, în turneu cu trei producții la Teatrul Național Iași, pe 24 și 25 ianuarie.
Pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, Teatrul Național din Iași organizează momente spectaculoase
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită pe scena Sălii Mari a TNI. În cadrul celei de-a noua ediții a turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău” vor fi oferite publicului ieșean două spectacole noi din repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, „Frunze de dor” după Ion Druță și „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, iar în deschiderea turneului, filmul documentar „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”. Acesta va rula pe 24 ianuarie, de la ora 17:00, la Teatru³. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Istoria unui teatru care și-a cucerit dreptul de a fi, de a juca în limba română și ca artiștii să fie liberi în creația lor
Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău este mai mult decât o istorie despre artă, glorie, vedete sau dezbateri estetice. Este istoria unui teatru care și-a cucerit dreptul de a fi, de a juca în limba română și ca artiștii să fie liberi în creația lor, în condițiile unei istorii vitrege de crize și circumstanțe insolite, dramatice și adesea tragice, generate de poziționarea geografică și de circumstanțele geopolitice ale secolului al XX-lea. Este istoria unei supraviețuiri, prin miracolul artei și prin energiile limbii române.
Teatrul și-a recucerit dreptul la libertatea de creație și a contribuit la supraviețuirea spirituală a mai multor generații de spectatori, oferind iubitorilor de frumos un spațiu de gândire și reflecție, o platformă de integrare a fluxurilor creatoare și novatoare ale artei scenice românești și europene.