Local

Pe durata festivalului caritabil INIMO, femeile vor beneficia gratuit de testări HPV și Babeș Papanicolaou

Publicat: 19 aug. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pe durata festivalului caritabil INIMO femeile vor beneficia gratuit de testări HPV și Babeș Papanicolaou
În cele trei zile ale festivalului caritabil INIMO, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, asigurate și neasigurate, vor putea beneficia și de testări gratuite HPV și Babeș Papanicolaou

În cele trei zile ale festivalului caritabil INIMO, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, asigurate și neasigurate, vor putea beneficia și de testări gratuite HPV și Babeș Papanicolaou

Pentru aceasta, unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin va fi prezentă pe 18, 19 și 20 august în parcarea Stadionului „Emil Alexandrescu”, unde are loc INIMO – Festivalul Internațional al Familiei, al Vieții și al Faptelor Bune. Medicii din cadrul Institutului de Oncologie Iași vor fi prezenți în intervalul 18-20 august 2023, între orele 15.00-20.00, la intrarea principală în stadion.

Ce condiții trebuie să îndeplinească femeile care vor să beneficieze gratuit de testări HPV și Babeș Papanicolaou

Testările gratuite au loc în cadrul proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași în județele din nord-estul țării, Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani și Vaslui, împreună cu Fundația Enable România.

Femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani vor face testare Babeș Papanicolau, iar cele cu vârsta între 30 și 64 vor beneficia de testare HPV. Pentru a putea fi testate, acestea trebuie să prezinte doar cartea de identitate și o copie, nefiind nevoie de card de sănătate sau trimitere. Femeilor le vor fi recoltate secreții de la nivelul colului uterin.

De aceea, doamnele și domnișoarele trebuie să se prezinte așa cum fac în mod obișnuit la orice consult ginecologic. De precizat că pentru a putea beneficia de testări gratuite Babeș Papanicolau sau HPV trebuie să nu aibă diagnostic confirmat de cancer de col uterin și să fie asimptomatice.

De asemenea, acestea trebuie să nu fi făcut screening pentru depistarea cancerului de col uterin în ultimii 5 ani. Totodată, beneficiarele proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin” trebuie să aibă adresa de buletin în unele din cele șase județe vizate de proiect, anume Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Neamț sau Vaslui.

25 de femei din Cozmești au fost testate gratuit în cadrul proiectelor ONCOPREV și ONCOFEM

Prevenția salvează vieți și asta au înțeles și 25 de femei din comuna Cozmești, județul Iași, care au beneficiat, joi, 17 august 2023, de mamografii și teste HPV gratuite la Centrul de Screening și Diagnostic al IRO Iași. Acestea au beneficiat gratuit de transport în cadrul proiectelor ONCOPREV și ONCOFEM. La finalul testărilor, cele 25 de femei au primit și o masă caldă.

Una dintre femeile testate a mărturisit că nu a fost niciodată consultată de un medic, nici măcar o mamografie sau un test Babeș Papanicolau.

„E prima dată când vin la un control la Iași. Nu am mai fost la medic de când am născut, acum mai bine de 25 de ani. E bine să ne căutăm, mai ales că nu ne costă nimic”, a spus una dintre femeile din Cozmești care au fost testate împotriva cancerului de col uterin și cancerului mamar.

Adauga un comentariu