Local

În luna august, IRO realizează testări gratuite HPV și Babeș Papanicolau în mai multe locații din municipiul Iași

Publicat: 03 aug. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
În luna august IRO realizează testări gratuite HPV și Babeș Papanicolau în mai multe locații din municipiul Iași
Ieșence pot beneficia în luna august de testări gratuite HPV și Babeș Papanicolaou

Ieșencele pot beneficia, în luna august, de testări gratuite HPV și Babeș Papanicolau. În acest sens, o unitate mobilă de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin va fi prezentă în mai multe locații de pe cuprinsul municipiului Iași

Testările gratuite au loc în cadrul proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași în județele din nord-estul țării, Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani și Vaslui, împreună cu Fundația Enable România.

Calendarul testărilor gratuite HPV și Babeș Papanicolau pentru luna august

Testările gratuite Babeș Papanicolau sau HPV continuă și în luna august. Astfel, joi, 3 august 2023, echipa medicală de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași va testa gratuit femeile care se prezintă la caravana care va staționa în parcarea de la Salubris, Șos. Națională 43. Pe 7 și 8 august, carava IRO Iași va fi la Stațiunea balneoclimaterică Nicolina – Purcica. În perioada 9-11 august, între orele 10.00-16.00, medicii din cadrul IRO Iași vor testa gratuit Babeș Papanicolau sau HPV femeile care se prezintă la Centrul de Cartier Păcurari.

Pe 21 și 22 august 2023, în intervalul orar 10.00 -16.00, caravana IRO Iași va staționa la Centrul de Cartier Tătărași. Pe 23 și 24 august 2023, în același interval orar, medicii din cadrul IRO Iași vor testa gratuit femeile care se prezintă la Centrul de Cartier Frumoasa. Pe 28 și 29 august 2023, între 10.00 și 16.00, unitatea mobilă de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin va putea fi găsită pe Esplanada Piața Voievozilor. În primele zile ale lunii septembrie, mai precis pe 5 și 6 septembrie 2023, în intervalul orar 10.00 – 16.00, caravana IRO va staționa în cartierul Nicolina.

Ce criterii trebuie să îndeplinească femeile care doresc să se testeze în cadrul programului ONCOPREV

Femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani vor face testare Babeș Papanicolau, iar cele cu vârsta între 30 și 64 vor beneficia de testare HPV. Pentru a putea fi testate, acestea trebuie să prezinte doar cartea de identitate și o copie, nefiind nevoie de card de sănătate sau trimitere. Femeilor le vor fi recoltate secreții de la nivelul colului uterin. De aceea, doamnele și domnișoarele trebuie să se prezinte așa cum fac în mod obișnuit la orice consult ginecologic.

De precizat că pentru a putea beneficia de testări gratuite Babeș Papanicolau sau HPV trebuie să nu aibă diagnostic confirmat de cancer de col uterin și să fie asimptomatice. De asemenea, acestea trebuie să nu fi făcut screening pentru depistarea cancerului de col uterin în ultimii 5 ani. Totodată, beneficiarele proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin” trebuie să aibă adresa de buletin în unele din cele șase județe vizate de către proiect, anume Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Neamț sau Vaslui.

Comentarii
Adauga un comentariu