Local

Pelerinaj la Cuvioasa Paraschiva! Cum se prezintă situaţia în zona Mitropoliei Iaşi – GALERIE FOTO

Publicat: 12 oct. 2020
Pelerinaj la Cuvioasa Parascheva
Pelerinaj la Cuvioasa Parascheva

Pelerinajul de la Sfânta Parascheva a fost anulat, de către autorităţile centrale, în acest an. La moaştele ocrotitoarei Moldove se pot închina doar persoanele care au domiciliul în municipiul Iaşi, conform aceleiaşi decizii.

În aceste momente, cei care doresc să se închine la Cuv. Parascheva aşteaptă câteva zeci de minute. La rândul de intrare în Mitropolie sunt doar câteva zeci de persoane, mult mai mic comparativ cu anii trecuţi.

Puţini oameni la pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva

Deși din punct de vedere meteorologic, vremea este una ideală pentru a face deplasări, în aceste momente, la pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva sunt foarte puţine persoane. Autorităţile centrale au interzis accestul persoanelor care nu au reşedinţa în municipiul Iaşi, iar din aceste considerente, pelerinii nu au mai venit în acest an în Iaşi.

Totuşi, fiind o zi de luni, iar o bună parte dintre oameni fiind la muncă, la rând la moaştele Cuvioasei Paraschiva se afla doar câţiva zeci de oameni. Măsurile sanitare sunt respectate cu stricteţe existând distanţarea fizică, iar persoanele care vor să intre în biserică au asupra lor măştile de protecţie.

La intrarea în curtea Mitropoliei stau jandarmii

Autoritățile au decis ca la racla Sfintei Parascheva să ajungă doar credincioșii care sunt din municipiul Iași. Astfel, orice persoană care nu este din municipiul Iași, nu are ce căuta la raclă. Această decizie i-a revoltat pe credincioși. Jandarmii care au înconjurat Mitropolia au în acest an, poate, cea mai grea misiune. Trebuie să le explice credincioșilor că nu se pot apropia de Moaștele Sfintei Parascheva. Încă de la primele ore ale dimineții zilei de 9 octombrie, oamenii au îceput să se revolte.

„Eu nu sunt ieșean? Scrie pe buletin județul Iași”

Mai multe persoane venite din județul Iași la catedrala Mitropolitană s-au revoltat.

„Am venit de la Tomești. Nu mă lasă să intru. Nu înțeleg care este logica. Tomeștiul e lângă Iași, la câțiva kilometri. Dacă veneam din alt județ, înțelegeam, dar așa?”, a spus un tânăr revoltat pe situație.

În fața Mitropoliei Moldovei au fost organizate mai multe proteste

Sute de persoane au venit pe 9 ocrombrie în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a-și manifesta nemulțumirea pentru că nu sunt lăsați să se închine la moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva. Majoritatea persoanelor vin din localitățile învecinate Iașului.

Este vorba de numeroase persoane de vârsta a treia, dar și mulți tineri care acuză autoritățile de faptul că blochează o manifestare spirituală. Oamenii au acuzat că la organizarea alegerilor locale nu s-au impus asemenea restricții și au putut vota, chiar și cei cu febră, însă la această sărbătoare religioasă crestin – ortodoxă nu sunt lăsaţi să participe.

Părinți cu copii, bunici cu nepoți stau cu lumânările aprinse şi se rugau în grup în fața Mitropoliei. Deși majoritatea celor prezenți atunci purtau mască de protecție, aproape o treime dintre persoane nu aveau asupra loc masca de protecție. Despre regulile de distanțare socială nici nu se poate discuta în aceste condiții, la protest fiind prezente sute de persoane. Majoritatea a venit din afara municipiului Iași. De asemenea numeroși cetățeni ai municipiului Iași sunt solidari cu cei din afara orașului care nu sunt lăsați să se roage la raclă. Majoritatea creștinilor acuză autoritățile că au îngrădit drepturile garantate prin Constituție și anume dreptul la exprimarea religioasă și participarea la evenimente religioase.

Comentarii
  • Eu să fiu în locul jandarmului de la poarta Mitropoliei, aș tăia „bilete” non-rezidentilor. La 3-4 sute de pelerini aterizați prin Iași, as pleca în fiecare zi acasă cu încă un salariu lunar

  • Azi dimineața urca în microbuz un ”pelerin”. După ce l-am cunoscut ? După hainele negre, ca la ciocli, undeva la peste 50 de ani, cu fân în papuci . Ce era interesant la el ? Întâi comportamentul tâmp. Bheeeey, pune-ți masca ! El: da, da, sigur. Am fost la Sfânta și… (n-a apucat să termine, spunându-i-se că aspectul nu interesează, contează doar masca). Întâi omul s-a ospătat, ca orice pelerin. Adică a împuțit tot microbuzul cu salam. După ce s-a ospătat, de mască a uitat. Omule, pune-ți masca ! Da, da, sigur. Într-un târziu: Omule, pune-ți masca, că te dăm jos ! Într-un târziu a catadixit să-și pună un jeg de mască, însă sub nas, așa cum șade bine unui ”pelerin”. Nu vă mai agitați, ăsta e profilul unor astfel de oameni. În halul ăsta de îndobitocire au fost aduși de popimea ortodoxă. Deci, orice le-ai spune, nu vor să înțeleagă, convinși fiind că virusul nu există și că totul nu-i decât o conspirație, ca să le îngrădească dreptul lor… la libertate religioasă. Așa i-au învățat popii, pentru ei alte considerente NU contează.

Adauga un comentariu