Titlurile zilei

Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pelerinii își strigă oful – FOTO/ LIVE VIDEO, UPDATE

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pelerinii își strigă oful - FOTO LIVE VIDEO UPDATE
Protestatari în fața Mitropoliei

Sute de persoane au venit astăzi în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a-și manifesta nemulțumirea pentru că nu sunt lăsați să se închine la moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva. Majoritatea persoanelor vin din localitățile învecinate Iașului.

Este vorba de numeroase persoane de vârsta a treia, dar și mulți tineri care acuză autoritățile de faptul că blochează o manifestare spirituală. Oamenii au acuzat că la organizarea alegerilor locale nu s-au impus asemenea restricții și au putut vota, chiar și cei cu febră, însă la această sărbătoare religioasă crestin – ortodoxă nu sunt lăsaţi să participe.

Update: Părinți cu copii, bunici cu nepoți stau cu lumânările aprinse şi se roagă în grup în fața Mitropoliei. Deși majoritatea celor prezenți poartă mască de protecție, aproape o treime dintre persoane nu poartă. Despre regulile de distanțare socială nici nu se poate discuta în aceste condiții, la protest fiind prezente sute de persoane. Majoritatea a venit din afara municipiului Iași. De asemenea numeroși cetățeni ai municipiului Iași sunt solidari cu cei din afara orașului care nu sunt lăsați să se roage la raclă. Majoritatea creștinilor acuză autoritățile că au îngrădit drepturile garantate prin Constituție și anume dreptul la exprimarea religioasă și participarea la evenimente religioase.

Update: Aproape jumătate dintre pelerini au plecat spre casă însă cei rămași peste 100 de persoane se roagă în continuare în fața Mitropoliei

Update: Toți credincioșii adunați în fața Mitropoliei spun în momentul de față rugăciuni în cor. Sutele de pelerini au renunțat să se mai certe cu jandarmii. Credincioșii le-au transmis Jandarmilor că unitatea din Bacău se numește Ștefan cel Mare și Sfânt iar din această cauză ar trebui să apere religia și credința poporului și nu să-i oprească pe creștini să se roage la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Voi, jandarmilor, ați venit din Bacău. Unitatea de Jandarmerie din Bacău se numește Ștefan cel Mare și Sfânt. Stiți ce a făcut Ștefan cel Mare? A construit biserici și a apărat religia poporului. Voi acum ce faceți? În loc să urmați exemplu lui Ștefan cel Mare, voi opriți poporul să se roage în biserică?”, le-au transmis enoriașii jandarmilor care nu-i lasă să treacă de garduri pentru a se ruga la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sutele de pelerini se roagă în cor, cu lacrimile pe obraji, având în mâini lumânări aprinse. Mulți dintre ei, stând în genunchi, au pancarte cu mesaje precum: „Dumnzeu este cu noi! Fiți curajoși.”

Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord: Îi invit pe credincioși să plângă în fața Mitropoliei Iași

Guvernul României a decis ca pelerinajul de la moaştele Cuvioasa Parascheva să nu se ţină în acest an, interzicând pelerinilor veniţi din afara localităţii Iași să intre în Curtea Mitropoliei. Reacţiile apărute în spaţiul public au fost contradictorii. Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, reacţie dură la decizia autorităţilor de a interzice pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva

Dacă unii dintre creştini considerau că este o decizie bună luată de autorităţi, tot mai multe persoane considera că decizia este una care încalcă drepturile religioase ale creştinilor ordotoxi. După interzicerea, rând pe rând, a împărtăşaniei, a intrării în lacasele de cult dar şi a închiderii bisericilor, o reacţie de ultima oră a părintelui Macarie explica, în viziunea lui, prigoana prin care trec creştinii în aceste momente.

Preasfințitul Părinte Macarie consideră că restricţiile sunt exagerate

Preasfințitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate, mai ales în contextul în care Biserica a respectat cu sfinţenie toate măsurile sanitare impuse de autorităţi, dar mai ales pe ideea că Biserica s-a implicat activ în cauzele sociale din această perioadă:

”Împreună pătimim, împreună să și mărturisim!

Biserica neamului nostru a răspuns restricțiilor severe cu care s-a confruntat în această perioadă cu tot binele filantropiei sociale pe care a putut să-l facă. Și a respectat întocmai toate măsurile și recomandările legale impuse de autorități!

Aceasta să fie, oare, recunoștința? „Sechestrarea” polițienească și abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva și oprirea creștinilor care vor să o cinstească pe motivul derizoriu al domiciliului din buletin? Mai înainte, însă, de a fi cetățeni ai României cu domiciliul într-un oarecare oraș, suntem cetățeni ai Ierusalimului ceresc. Iar de drepturile acestei cetățenii nu ne poate lipsi nicio autoritate lumească.”

Părintele Macarie este alături de toţi credincioşii care au interzis la pelerinaj

În încheierea scrisorii, Părintele Macarie îşi afirmă sprijinul pentru toţi credincioşii care, anul acesta, au avut interzis la pelerinaj. Totuşi, acesta îndeamnă credincioşii să plângă în fata catedralei de la Iaşi, catedrala care este păzită de gardieni. În încheiere acesta îşi afirmă sprijinul către credincioşi:

” Frate și soră pelerini care ani la rândul ați avut ca mângâiere cinstirea sfintelor moaște și închinarea la Cuvioasa Parascheva, sunt alături de voi și iau asupră-mi durerea voastră! Vă îmbrățișez cu rugăciunea!

Fraților împreună slujitori ai altarului, care plângeți acum în fața catedralei din Iași păzită de gardieni, împreună pătimesc și eu cu voi și îmi cer și eu iertare de la credincioși pentru neputința de a le păstra acestora bucuria atingerii icoanelor și sfinților. Cu toată inima mea, sunt alături de Părintele Mitropolit Teofan și de toți slujitorii altarelor din Moldova.

Stimați oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode polițienești, ci se poate combate cu înțelepciune, fără a pune poveri suplimentare pe umerii oamenilor. Suedia, țara în care își are sediul Episcopia noastră a Europei de Nord, este o dovadă în acest sens.

Să ne rugăm la Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne dea lumânare, iertare, sănătate și mântuire!”, este mesajul impresionant al PS Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Adauga un comentariu