Titlurile zilei

Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pelerinii își strigă oful – FOTO/ LIVE VIDEO, UPDATE

Publicat: 09 oct. 2020
Protestatari în fața Mitropoliei
Protestatari în fața Mitropoliei

Sute de persoane au venit astăzi în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a-și manifesta nemulțumirea pentru că nu sunt lăsați să se închine la moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva. Majoritatea persoanelor vin din localitățile învecinate Iașului.

Este vorba de numeroase persoane de vârsta a treia, dar și mulți tineri care acuză autoritățile de faptul că blochează o manifestare spirituală. Oamenii au acuzat că la organizarea alegerilor locale nu s-au impus asemenea restricții și au putut vota, chiar și cei cu febră, însă la această sărbătoare religioasă crestin – ortodoxă nu sunt lăsaţi să participe.

Update: Părinți cu copii, bunici cu nepoți stau cu lumânările aprinse şi se roagă în grup în fața Mitropoliei. Deși majoritatea celor prezenți poartă mască de protecție, aproape o treime dintre persoane nu poartă. Despre regulile de distanțare socială nici nu se poate discuta în aceste condiții, la protest fiind prezente sute de persoane. Majoritatea a venit din afara municipiului Iași. De asemenea numeroși cetățeni ai municipiului Iași sunt solidari cu cei din afara orașului care nu sunt lăsați să se roage la raclă. Majoritatea creștinilor acuză autoritățile că au îngrădit drepturile garantate prin Constituție și anume dreptul la exprimarea religioasă și participarea la evenimente religioase.

Update: Aproape jumătate dintre pelerini au plecat spre casă însă cei rămași peste 100 de persoane se roagă în continuare în fața Mitropoliei

Update: Toți credincioșii adunați în fața Mitropoliei spun în momentul de față rugăciuni în cor. Sutele de pelerini au renunțat să se mai certe cu jandarmii. Credincioșii le-au transmis Jandarmilor că unitatea din Bacău se numește Ștefan cel Mare și Sfânt iar din această cauză ar trebui să apere religia și credința poporului și nu să-i oprească pe creștini să se roage la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Voi, jandarmilor, ați venit din Bacău. Unitatea de Jandarmerie din Bacău se numește Ștefan cel Mare și Sfânt. Stiți ce a făcut Ștefan cel Mare? A construit biserici și a apărat religia poporului. Voi acum ce faceți? În loc să urmați exemplu lui Ștefan cel Mare, voi opriți poporul să se roage în biserică?”, le-au transmis enoriașii jandarmilor care nu-i lasă să treacă de garduri pentru a se ruga la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sutele de pelerini se roagă în cor, cu lacrimile pe obraji, având în mâini lumânări aprinse. Mulți dintre ei, stând în genunchi, au pancarte cu mesaje precum: „Dumnzeu este cu noi! Fiți curajoși.”

Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord: Îi invit pe credincioși să plângă în fața Mitropoliei Iași

Guvernul României a decis ca pelerinajul de la moaştele Cuvioasa Parascheva să nu se ţină în acest an, interzicând pelerinilor veniţi din afara localităţii Iași să intre în Curtea Mitropoliei. Reacţiile apărute în spaţiul public au fost contradictorii. Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, reacţie dură la decizia autorităţilor de a interzice pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva

Dacă unii dintre creştini considerau că este o decizie bună luată de autorităţi, tot mai multe persoane considera că decizia este una care încalcă drepturile religioase ale creştinilor ordotoxi. După interzicerea, rând pe rând, a împărtăşaniei, a intrării în lacasele de cult dar şi a închiderii bisericilor, o reacţie de ultima oră a părintelui Macarie explica, în viziunea lui, prigoana prin care trec creştinii în aceste momente.

Preasfințitul Părinte Macarie consideră că restricţiile sunt exagerate

Preasfințitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate, mai ales în contextul în care Biserica a respectat cu sfinţenie toate măsurile sanitare impuse de autorităţi, dar mai ales pe ideea că Biserica s-a implicat activ în cauzele sociale din această perioadă:

”Împreună pătimim, împreună să și mărturisim!

Biserica neamului nostru a răspuns restricțiilor severe cu care s-a confruntat în această perioadă cu tot binele filantropiei sociale pe care a putut să-l facă. Și a respectat întocmai toate măsurile și recomandările legale impuse de autorități!

Aceasta să fie, oare, recunoștința? „Sechestrarea” polițienească și abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva și oprirea creștinilor care vor să o cinstească pe motivul derizoriu al domiciliului din buletin? Mai înainte, însă, de a fi cetățeni ai României cu domiciliul într-un oarecare oraș, suntem cetățeni ai Ierusalimului ceresc. Iar de drepturile acestei cetățenii nu ne poate lipsi nicio autoritate lumească.”

Părintele Macarie este alături de toţi credincioşii care au interzis la pelerinaj

În încheierea scrisorii, Părintele Macarie îşi afirmă sprijinul pentru toţi credincioşii care, anul acesta, au avut interzis la pelerinaj. Totuşi, acesta îndeamnă credincioşii să plângă în fata catedralei de la Iaşi, catedrala care este păzită de gardieni. În încheiere acesta îşi afirmă sprijinul către credincioşi:

” Frate și soră pelerini care ani la rândul ați avut ca mângâiere cinstirea sfintelor moaște și închinarea la Cuvioasa Parascheva, sunt alături de voi și iau asupră-mi durerea voastră! Vă îmbrățișez cu rugăciunea!

Fraților împreună slujitori ai altarului, care plângeți acum în fața catedralei din Iași păzită de gardieni, împreună pătimesc și eu cu voi și îmi cer și eu iertare de la credincioși pentru neputința de a le păstra acestora bucuria atingerii icoanelor și sfinților. Cu toată inima mea, sunt alături de Părintele Mitropolit Teofan și de toți slujitorii altarelor din Moldova.

Stimați oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode polițienești, ci se poate combate cu înțelepciune, fără a pune poveri suplimentare pe umerii oamenilor. Suedia, țara în care își are sediul Episcopia noastră a Europei de Nord, este o dovadă în acest sens.

Să ne rugăm la Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne dea lumânare, iertare, sănătate și mântuire!”, este mesajul impresionant al PS Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Comentarii
 • Cate 3000 lei amenda la fiecare si ninjalailor organizatori cate 10. 000 iar mitropoliei 100.000 amenda pentru organizare si instigare si orchestrare a razmeritei !, vrem si ceva popi organizatori arestati cu dosare penale !, hai ca se poate !, aplicati legea mormolocilor fara de cohones

 • Vasile taica prostimea este intodeauna manipulata si tradatoare !, nu pune increderea si nici speranta in ei ! ori altfel spus cine pune baza pe prostime construieste pe rahat !

 • Uitați-vă bine la fețele lor. In 3 săptămâni, un sfert dintre ei vor fi „clienți” = pacienți în curtea spitalelor de Covid.
  PS: BOR Iași, câte sute de kg de mărgele și ceară aveți pe stoc pentru vânzare?

 • Prostimea a iesit in strada in 1989 si au murit sa poata vorbi unii acum care atunci nici nu erau s-au aveau muci la nas ,Sa nu uitati niciodata prosti dar multi .Alegerile se pot organiza nu e Covit ? Intr-o camera de clasa unde se voteaza intra mii de persoane si nu e pericol .Contaminarea este intr-un restaurant unde merg 10 -20-30 de persoane .

 • Sunt credincios sunt ortodox dar asta nu e credinta, ,,,BISERICA TREBUIE SA VREA BINE CREDINCIOSILOR SAI ,,,CREDINTA NU INSEAMNA PREZENTA OBLIGATORIE LA BISERICA,NU STIU CE SE DORESTE SAU MAI BINE SPER CA NU UMPLEREA UNOR BUTOAIE CU CEVA…..MITROPOLITUL SA IASA SI SA-I TRIMITA ACASA CU BINECUVANTAREA LUI ASTA INSEAMN CREDINTA……PREOTILOR DESTEPAREA

 • La Cuvioasa Parascheva ne putem ruga 365 zile si N ani nu neaparat la 14 octombrie. Avand in vedere situatia deosebita din acest an referitor la COVID-19,cred ca trebuie sa respectam reglementarile legale

 • Mdadadaaa. Da, politicienii sunt ticăloși cu alegerile. Le-a ieșit cu localele, dar nu le mai iese la parlamentare. Însă, popii sunt la fel de ticăloși. Li s-a spus: NU forțați nota, e risc major de contaminare. Mocofani bărboși și mocofance îmbrobodite, cu followerii lor, fără mască, cică ”protestează”. Protestează că nu le dă voie să se infecteze. De aia, rugăm jandarmeria să dispară de-acolo, pentru câteva ore. Să rezolve virusul ceea ce rațiunea nu poate dovedi. După care, să revină și să-i îndepărteze (nu înainte de a le lua datele, ca să știe Salvarea de unde să-i culeagă, după max. 7 zile). Se pare că altă cale nu-i.

 • baaaaaaaaaa DACA ACU LA MITROPOLIE SE DA DE POMANA LA SFANTA PARASCHEVA CATEVA ZILE V-ATI CALCA IN PICIOARE, V-ATI OMORI SA LUATI POMANA SI ATI STA SI DE 10 ORI LA COZI, DAR LA SFANTA PARASCHEVA ACU NU SE DA POMANA , ATI FACE KILOMETRI PENTRU POMANA COLO SA FIE DE MANCARE SACOSE CU CADOURI BANI COLO ATI UITA PAGANILOR DE COVIID SI DE TOT V-ATI OMORA V-ATI CALCA IN PICIOARE LA POMANA

 • Daca este pandemie si daca inchidem restaurante, biserici etc., de ce nu inchidem si altele?! Domnilor politicieni, va recomand cu caldura sa mergeti dimineata la 8-9 cu autobuzul! Va mai recomand sa mergeti la piata sau in supermarketuri, sa vedeti cum se respecta distantarea sociala, purtarea mastilor, a manusilor… Asa jegosi n-am mai vazut! Daca tot inchidem, haideti sa inchidem tot, nu doar asa, ce ne convine noua! Nu zice nimeni nimic: e pandemie, inchidem! Dar de ce inchidem numai unele afaceri?!? Covid-19 poate fi luat de peste tot, nu doar din restaurante ori biserici!

 • Proasta organizare. Trebuiau împiedicați să ajungă la Iași, nu în fața Mitropoliei sa se facă legitimarea!
  În exteriorul Iașului erau legitimați și semnau că nu merg la Parascheva. Dacă ajungeau aici îi legitimau din nou și primeau amenda maximă de 5000 lei.

 • Scoteti-va din fund romanismul asta ceausist si ganditi pentru voi insiva!Ca de ce aia nu inchid ca de ce aia fac ca de ce aia dreg!Ma voi ca oameni posesori de doua creiere, unul mic si unul mare, trebuie sa va ganditi sa faceti tot ce e posibil sa va protejati pe voi si pe familia voastra!Ca nu va ajuta nimeni!Nici guvernul , nici BOR nici nimeni!Cand ajungeti la spital si vedeti ca nu mai sunt paturi si sunteti trimisi acasa , o sa constientizati ca sunteti doar voi si atat!Cand vad imagini cu niste trogloditi care rag fara masti unul langa celalalt ca nu sunt lasati sa pupe niste moaste , imi doresc sincer sa ii vad cum plang pe la usile spitalelor!La fel si pt toti care se risca inutil!Ca se risca ei sa fie sanatosi dar sa nu sufere si altii….Aveti idee cati oameni bolnavi de alte boli grave nu au loc in spitale din cauza covizilor?Multi care ajung acolo din pura prostie si inganfare ca ei stiu mai bine cum e mersul in societate si ca nu exista covid si conspirationisti si ….etc?

 • Indobitocirea religioasa e la fel de raspandita si sora cu prostia , de aia mama prostilor e mereu gravida . Furati , inselati , fiti lacomi , basca adulter , si alea altele , dupa aia faceti si donatii la popime si manstiri sa va fie iertate pacatele

 • Nu intelegeti ? Chirica vrea sa puna stapanire si pe MMB.
  De ce ?
  De prosti ce sunt votantii lui.
  Boilor, vacilor care l-ati votat. Asa se caca chirica in gura voastra.

 • Taranoii astia vorbesc despre alegeri, ca vai …..daca s-a votat, atunci de ce sa nu fie scoase si oasele sa le pupe prostii. Ei bine, la Iasi s-a inregistrat cea mai mica prezenta la vot din tara. Amenzi cu duiumul si pulane peste spate. Daca pe ei in doare n c*u*r de noi restul, asa merita. Iaca pozna, nu mai pot face popii bani. Hai sictir.

 • Bai acela care-ti spui //de iasi // tu ori esti bolund, ori te crezi oarecine. Nu te-o intrebat nime de parere. N-ai tu cadere sa te pronunti asupra crezului meu religios, ori a altora. Pana si Ceasca si-o ingropat parintii cu popa si cu icoane. Dara tu esti mai rau ca el. Putin bun simt ar trebui sa ai.

 • „Deși majoritatea celor prezenți poartă mască de protecție, aproape o treime dintre persoane nu poartă. Despre regulile de distanțare socială nici nu se poate discuta în aceste condiții, la protest fiind prezente sute de persoane.”-hotarativa….

 • Deși majoritatea celor prezenți poartă mască de protecție, aproape o treime dintre persoane nu poartă. Despre regulile de distanțare socială nici nu se poate discuta în aceste condiții, la protest fiind prezente sute de persoane.

 • Crezi in ce dracu vrei dar de ce morti.mati ai purtat sau porti masca ? Lasa nevzutul sa te vindece ca si de celelalte boli de care suferi . Cu masca doar in supermaket, mijloc de transport in comun si piete. Amenda si covid , mai adunati-va in grupuri ca nici cu masca nu scapati daca sunt persoane infectat printre voi.

 • Eu nu am spus sa nu se poarte masca. Eu nu am spus ca e bine sa fie aglomeratie acuma. Eu am spus bolundului care isi spune //de iasi// sa nu mai ia in batjocura credinta altuia. Atata si nimic mai mult.
  Acuma vad ca au sters comentariul bolundului. Rau au facut. Trebuia lasat.

Adauga un comentariu