Titlurile zilei

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020. „Nu ne sperie niciun COVID la raclă”. Curtea Mitropoliei devine cel mai păzit loc din municipiul Iași! Controverse fără precedent despre venirea la moaște!

Publicat: 07 oct. 2020
Pelerinajul la Sfânta Parascheva 2020 este restricționat din cauza COVID-19, Catedrala Mitroplitană din municipiul Iași devenind un oraș închis pentru pelerinii din alte zone ale țării
Pelerini la rând la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Situație specială la pelerinajul de Sfânta Parascheva 2020. Miile de credincioși care vin din alte zone ale țării și chiar din localitățile județului Iași nu vor mai putea să intre în curtea Catedralei Mitropolitane pe perioada hramului Cuvioasei. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a limitat pelerinajul doar la locuitorii municipiului Iași. Autoritățile ieșene vor institui filtre la intrările în municipiu, iar credincioșii care vin să se roage la racla Cuvioasei vor fi legitimați. Ieri, 6 octombrie 2020, credincioși din întreaga țară continuau să sosească în curtea Catedralei Mitropolitane. Racla cu moaștele Cuvioasei va rămâne în lăcașul de cult

Perinajul la Cuvioasa Parascheva din acest an se va derula în condiții cu totul și cu totul speciale din cauza pandemiei COVID-19. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a impus o serie de restricții pentru pelerinii proveniți din alte zone din afara municipiului, astfel încât evenimentul religios va fi restricționat. Cu toate acestea, oameni din toate colțurile țării continuau să vină la Iași pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Pelerinii față în față cu virusul COVID-19. Sute de oameni stau la rând pentru a atinge racla Cuvioasei Parascheva

Cu o zi înainte de impunerea restricțiilor pentru pelerinii din afara Iașului, sute de oameni din țară erau deja în curtea Catedralei Mitropolitane. Restricțiile nu i-au determinat să dea înapoi, ba dimpotrivă. Unii au venit de la sute de kilometri depărtare pentru a ajunge la racla Cuvioasei. Iar faptul că trebuie să respecte măsurile împotriva COVID-19 nu i-a determinat să dea înapoi.

„Am avut puțină treabă prin Iași și am decis să trecem și pe la Sfântă. Toate restricțiile astea sunt o mare, mare tâmpenie. De la o gripă mai puternică s-a ajuns la faptul că moare lumea. Venim cam la doi ani și stăteam la rând. Am zis să venim acum, înainte, ca să nu fie coadă. Mergem foarte des prin pelerinaje și nu s-a întâmplat să luăm nicio boală. Este o regulă acum foarte rea. Cred că oamenii vor veni și acum cum vin și în timpul anului”, a spus o femeie venită de la Piatra Neamț împreună cu soțul său.

„Dacă vii cu credință, nu mai contează”. Pelerinii din țară speră la relaxarea restricțiilor

Oamenii veniți din alte zone din țară au ales să ajungă la Iași chiar înainte de debutul oficial al pelerinajului Sfintei Parascheva 2020. Speriați sau nu de COVID-19, credincioșii s-au pus la rând pentru a ajunge la racla Sfintei. Timpii de așteptare au variat, însă oamenii au așteptat liniștiți să ajungă la căpătâiul Sfintei.

„Am venit mai devreme pentru a evita aglomerația. Am auzit și de regula asta cu pelerini din alte județe, dar noi am venit singuri. Venim în fiecare an. Dacă vii cu credință, nu mai contează. Cred că s-ar putea să revină la decizia de a lăsa oamenii să participe la evenimente. Lumea va veni la pelerinaj în continuare. Asta este sigur”, a spus un bărbat din Galați, venit la hramul Cuvioasei alături de soția sa.

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020. Curtea Mitropoliei, interzisă pelerinilor din afara municipiului Iași

O decizie luată luni seara de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dat toată situația peste cap.

„Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”, se arată în hotărârea emisă de CNSU.

În aceste condiții, autoritățile județului Iași au trecut la luarea unor măsuri pentru a limita accesul pelerinilor din afara municipiului. Practic, cei care vin din alte zone vor face cale întoarsă. Nu este interzis accesul în municipiul Iași, ci numai în curtea Mitropoliei.

„Vom suplimenta cu realizarea unor filtre la intrarea în județ și municipiu. Vom solicita acordul celor care sunt implicați în gestionarea serviciilor de transport. Asigurăm că la evenimentul religios nu participă pelerini și persoane din alte localități în afara municipiului Iași. Există reglementări în care forțele de ordine știu cum se fac aceste filtre. Ne vom asigura că pentru toată lumea este clar că cei care nu sunt din oraș nu pot ajunge la evenimentul religios de la Catedrală”, a spus Marius Dangă, directorul Cancelariei Prefectului.

Pelerinii vor fi legitimați în curtea Mitropoliei. Racla cu moaștele Cuvioasei va rămâne în Catedrală

O altă decizie luată la nivel local prevede faptul că cei care vor să ajungă la racla cu moaștele Cuvioasei să fie legitimați. Practic, vor putea de acum să se închine doar credincioșii care locuiesc în municipiul Iași și care au adresa pe oraș. Pelerinii care nu sunt din Iași vor face cale întoarsă, decizia fiind luată ieri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). În plus, s-a decis ca racla cu moaștele Cuvioasei să nu fie scoasă din Catedrala Mitropilitană pe 8 octombrie 2020, așa cum era programat inițial. Cu toate acestea, dacă numărul de pelerini din curtea Mitropoliei va fi destul de mare, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă și depusă pe baldachinul deja pregătit în curtea lăcașului de cult.

Vezi AICI Decizia CJSU

Comentarii
 • Varianta initiata…prezentata de D-nul Primar, presedintele CLSU al Municipiului Iasi era una ft cerebrala si ok. De ce trebuie D-nul Arafat sa faca ordine la noi in oras?
  E cea mai aberanta decizie care au dat-o de cand cu pandemia! Ori interzici tuturor, ori nu mai interzici deloc.
  Sa stea acum fortele de ordine sa legitimeze mii de persoane, aia care vor avea accesul interzis cu siguranta vor face scandaluri pe acolo… va fi un haos general.

 • D-l Arafat executa ordinele care i se dau , nu poate fi impotriva min. sanatatii sau altora din guvern. Bine ca la alegeri in salile de vot nu este pericol de contaminare. Dupa alegeri au crescut dramatic contaminarile. Mai grav este cand mergem la vot, sau nu mai mergem, sa amane parlamentarele pana va trece pandemia si gata. Oricum multi nu vor mai merge la vot in decembrie.

 • Ne contaminam și la vot și la moaște și la supermarket și în piață și în mijloacele de transport în comun și la școală și în instituțiile publice prost organizate și neaerisite și în orice loc aglomerat în aer liber.
  Cam prea multi de „și” vor scrie unii…și alții!
  Acesta este scenariul! Nu am găsit sa explic mai bine!
  Și ne infectam din cauza multor indivizi (nu oameni) care nu cred că există virus sau că este ceva banal, că o gripa! S-a ajuns sa se omoare „in masă” și nimeni sa nu patească nimic! Mai corect este sa spunem că s-a legalizat crima! Ce pedeapsa a primit ăla care a infectat cu buna-stiinta un spital din București și au murit și oameni?

 • Pentru rezolvarea acestor probleme cu oameni disperati umbland aiurea prin tara sa linga oase de la morti solutia ar fi sa fie ingropate toate resturile umane pacatoase !, care se baga cu propunerea in parlament , proiect de LEGE interzicere la inchinat si lins ciolane si alte resturi umane dat fiind faptul ca nu mai traim in evul mediu ci in secolul XXI ?

 • Sigur, nu le e frica de Covid, nu le e frica nici ca vin din toate judetele, unii deja bolnavi, si mai cresc nr de imbolnaviri in Iasi unde deja situatia e dramatica, dar ar trebui sa inceapa sa le pese avand in vedere ca spitalele noastre sunt pline pana la refuz tot cu pacienti din alte judete, astfel ca nu va mai avea cine sa aiba si grija lor

 • Lasati-i sa se duca la moaște, sa se îmbolnăvească și să crape mai repede. Oricum acolo se duc majoritar cei in vârsta, bolnavi, cei vulnerabili și financiar și cu duhul etc.

 • La vot nu s-au înghesuit claie peste grămadă, nu au lins și pupat buletinele de vot și au fost obligați să poarte masca. Asistații nu au ieșit la vot, că nu le-a mai dat nimeni faina, vor să se ducă la moaște , să-i ajute să câștige la loto și să moară dușmanii de ciuda.

 • Bai ce naiba pandemia ne-a innebunit pe toti de pe pamantul asta, care mor, mor aruncati in niste saci intr-o borta da care raman in viata vad ca ne ducem cu capul de tot. Este razboi chinezesc inamicul invizibil ataca dar ce vina au cei care impun restrictii? china o duce foarte bine a dat virusul si muriti toti numai china sa o duca bine. Astazi 2900 cazuri a aparut rezultatul contaminarii de la vot, fix dupa 8 zile. Fara pelerinaj, fara Sarbatorile Iasului dar si fara alegeri in decembrie la parlamentare!Corect ? mai mare e pericolul in sala de votare decat afara la Sfanta cu respectarea distantei de 2 m . Dar fara sarbatorile Iasului si corect fara alegeri in decembrie

 • suntem un popor foarte timid numai gura e de noi pe ascuns pe la colturi nu mai avem sange de roman in vena, de ce ne-am indobitocit asa,ne-a ramas doar dreptul garantat de a merge la vot singurul drept

 • Explozia de cazuri dupa votare 2900 si inca ce urmeaza … pe cine intereseaza …. dar ministrul spune ca// doar de noi depinde viitorul acestei natiuni// adica de ei care au mare grija de noi nu stiu in ce sens, isi fac inebuniti listele pentru parlamentare atita stiu sa fie potopul dar sa mergem in decembrie la vot sigur vom merge.. nimeni, adio

Adauga un comentariu