Local

Pelerinajul continuă la Iaşi. Credincioșii care ajung la racla Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi legitimați. Filtre ale polițiștilor ieșeni, la intrările în oraș – FOTO

Publicat: 06 oct. 2020

Marţi, 6 octombrie 2020, pelerinii continuă să vină la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iaşi. Oamenii susțin că în ciuda restricţiile impuse au ales să vină, desigur cu păstrarea distanţei sociale. Aceştia nu vin în grupuri organizate, ci familii, însă, şi din alte judeţe.

Pelerinajul continua la Iaşi. Persoanele prezente la moaştele Cuvioasei spun că au decis să vină acum pentru a evita eventualele cozi. Aceştia au menţionat că nu le este frică de coronavirus. Unele persoane au dezinfectant, astfel adaptându-se la contextul actual al pandemiei cu Covid-19. Coada este doar în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Coada la Sfânta Cuvioasă Parascheva va putea fi extinsă dincolo de curtea Mitropoliei

Marian Timofte, Vicar administrat al Arhiepiscopiei Iașilor a anunțat că aseară, 5 octombrie 2020, s-a organizat o ședință pentru a stabili desfășurarea în condiții de siguranță Hramul Cuvioasei Parascheva. Coada pelerinilor care vin la racla Sfintei se va putea extinde și în afara curții Mitropoliei din Iași, însă doar cu respectarea condițiilor impuse de forțele de ordine.

„A avut loc o şedinţă care se organiza anual pentru cooperarea şi bună desfăşurarea a Hramului Cuvioasei Parascheva. Această şedinţă a fost programată anterior dispoziţiei data aseară referitoare la deplasarea celor care sunt din alte localităţi la Iaşi. Dată fiind această dispoziţie anunţată aseară nu s-au putut lua foarte multe decizii. Ea a venit în mod surprinzător şi inclusiv noi suntem în situaţia de a mai reconsidera anumite aspecte cu caracter administrativ, nu liturgic. Spuneam că anunţul făcut aseară prin care se interzice deplasarea celor din alte localităţi în localitatea în care are loc o sărbătoare religioasă este suprinzătoare. Nu ştim în ce măsură ea va putea fi implementată la modul practic. Fiecare pe segmentul său de competență îşi va analiza ceea ce are de făcut în aceste noi condiţii. Dacă sunt din municipiul Iaşi, coada se va putea extinde dincolo de curtea Mitropoliei pentru că vorbim despre un oraş de aproximativ 400.000 de locuitori. ”, a declarat Marian Timofte, Vicar administrativ, Arhiepiscopia Iașilor.

Persoanele din alte județe nu vor putea ajunge la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Marius Danga, directorul cancelariei Prefecturii județului Iași, a anunțat faptul că toate persoanele care sunt din alte județe ale României nu vor putea ajunge la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași. Toți pelerinii care se vor așeza la coadă vor fi legitimați de autorități. De asemenea, s-a solicitat Mitropoliei un document prin care să se stipuleze dacă racla va fi sau nu scoasă, dar și dacă va avea loc o deplasare în întreaga Moldovă, pentru a se evita deplasarea cetățenilor la catedrală.

Astăzi, 6 octombrie 2020, autoritățile au organizat filtre la intrările din județ și municipiu pentru a depista dacă cetățenii vin la pelerinaj. Astfel, forțele de ordine nu au cadru legal pentru a impiedica pelerinii să vină la moaște.

„Am avut la ora 10 o şedinţă informală, de cooperare între structurile implicate în derularea evenimentelor. S-au abordat câte mai multe dintre implicaţiile pe care le au deciziile luate aseară asupra a ceea ce stabilisem deja, CLSU a anulat ceea ce se întâmplă de obicei. Astăzi am constatat că mare parte din ceea ce am stabilit rămâne în picioare. Vom suplimenta cu realizarea unor filtre la intrarea în judeţ şi municipiu. Vom solicita acordul celor care sunt implicaţi în gestionarea serviciilor de transport. Am solicitat organizatorilor acestui eveniment un document în care să veden cum văd organizatorii derularea acestor evenimente: dacă racla va fi sau nu va mai fi scoasă, deplasare prin întreaga Moldova ca să nu mai vină lumea aici.

Vom vedea ce decizii se vor lua pana la ora 16.00. Asigurăm că la evenimentul religios nu participa pelerini şi persoane din alte localităţi în afară municipiului Iaşi. Există reglementări în care forţele de ordine ştiu cum se fac aceste filtre. Evident că ne vom asigura că pentru toată lumea este clar că cei care nu sunt din oraş nu pot ajunge la evenimentul religios de la Catedrala. Pentru a ajunge la rând va avea loc o legitimare. Astăzi, 6 octombrie, au libertatea să vină din alte judeţe. Nu avem cadru legal de a împiedica astăzi, ci doar impiedirea grupurilor mai mari de 6 persoane şi păstrarea distanţării sociale de 1.5 m”, a transmis Marius Danga, director cancelarie Prefecturii județului Iași.

Comentarii
  • Eu zîc sî o ciopârțascî pi sfântî șî sî o împartî în tăti localitățâli, ca sî aibî tăț la ci sî ruga șî așa sî evitî orișâși aglomerari di animali, cî asta ni considerî iei….panaramili iestea di guvernanț. Hai sictir uăi cîcațîlor!!!

Adauga un comentariu