International

Pelerinajul de la Fatima, Portugalia, s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranţă sanitară. Credincioșii au purtat mască și au păstrat distanța

Publicat: 15 oct. 2020
Pelerinaj la Fatima în condiții de pandemie
Pelerinaj la Fatima în condiții de pandemie

Pelerinajul de la Fatima s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranță sanitară. Fatima este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj religios din lume. Pelerinii călătoresc la Fatima pe tot parcursul anului, dar 13 din lunile mai-octombrie sunt zilele care sărbătoresc aparițiile Fecioarei Maria în faţa celor trei copii păstori la Cova da Iria (o vale) din parohia Fatima în 1917.

În Aljustrel, există un traseu religios care urmărește locurile în care Lúcia de Jesus, în vârstă de 10 ani, și verișorii Francisco și Jacinta Marto, în vârstă de nouă și respectiv șapte ani, au declarat că l-au văzut pe Îngerul Maicii Domnului din Fátima. Între aprilie și octombrie 1916, cei trei copii au mărturisit că l-au văzut pe Înger de trei ori, fiind invitați să se alăture rugăciunii și pocăinței.

Pelerinajul de la Fatima s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranță sanitară

În acest an, pelerinajul s-a produs sub ”semnul” pandemiei de COVID. Totuşi, pelerinajul care adună în total peste 100.000 de mii de oameni s-a desfăşurat în condiţii stricte de siguranţa sanitară. Pe această idee, a fost permis accesul unui număr mai mic de pelerini/credincioşi. Organizarea evenimentului a fost una strictă, iar credincioşii au respectat toate regulile de distanţare fizică impuse de organizatori.

Numărul de credincioşi care au putut participa la pelerinaj a fost considerabil mai mic. Pe această idee, autorităţile au anunţat că la slujba a fost permisă participarea a 4.500 de pelerini, comparativ cu aproximativ 100.000 de credincioşi care au participat anul trecut. O altă idee interesantă este aceea ca donaţiile care asigurau supravieţuirea sanctuarului au scăzut dramatic, tinzând aproape de zero.

Credincioşii nu au comentat decizia autorităţilor de a permite un acces limitat la slujbă, purtând masca de protecţie şi respectând întocmai regulile impuse. Aceştia au stat în spaţiile desenate pe asfalt pentru a păstra în acest fel distanţarea fizică.

„Sanctuarul există pentru a-i întâmpina pe pelerini… însă cel mai mare impact este asupra modului în care celebrăm credinţa şi aceasta este cea mai mare provocare pe care pandemia a ridicat-o pentru Biserică”, a spus Cârmo Rodeira.

Povestea sanctuarului de la Fatima, locul în care un înger li s-a arătat unor copii

În mai 1917, copiii îngrijeau o mică turmă de oi în Cova da Iria, în parohia Fátima, în consiliul Vila Nova de Ourém. Pe la jumătatea zilei, după ce au spus rozariul după obișnuința lor, s-au apucat să construiască o mică construcție din pietre pe locul unde se află acum Bazilica. Deodată, au văzut o lumină strălucitoare și deasupra unui mic stejar (unde este acum Capela Aparițiilor) a apărut o „Doamnă mai strălucitoare decât Soarele”.Doamna le-a spus celor trei păstori că este nevoie de multă rugăciune și i-a invitat să se întoarcă la Cova da Iria în același timp, pe data de 13 a fiecăreia dintre cele cinci luni următoare.

Copiii au făcut exact asta și pe 13 iunie, iulie, septembrie și octombrie, Doamna a apărut din nou în fața lor și a vorbit cu ei. La 19 august, a avut loc o apariție la Valinhos, la aproximativ 500 de metri de Aljustrel, întrucât, pe data de 13, copiii au fost duși de administratorul Consiliului la Vila Nova de Ourém.

Pentru apariția finală, pe 13 octombrie, au fost prezenți în jur de 70.000 de persoane

Pentru apariția finală, pe 13 octombrie, au fost prezenți în jur de 70.000 de persoane, Doamna le-a spus că este „Doamna Rozariului” și că vor construi acolo o capelă în cinstea Să. După apariție, toți cei care au observat minunea, promisă celor trei copii în iulie și septembrie: soarele, asemănător unui disc de argint, putea fi privit fără dificultate. Apoi a început să se rotească, luând forma unei roți de foc, parând să dispară în pământ.

Mai târziu, în Spania, Lúcia, care s-a alăturat ordinului Sfintei Dorothy, a experimentat alte trei viziuni ale Maicii Domnului (10 decembrie 1925, 15 februarie 1926 și în noaptea de 13-14 iunie 1929).
Viziunea a cerut ca primele cinci sâmbete să fie dedicate convertirii Rusiei în Inima Neprihănită a Mariei.
Această cerere finală făcea parte din „Trei secrete ale Fátimei” – un set de revelații făcute Lúciei de către Maica Domnului. Ulterior, Lúcia i-a scris Papei Pius al XII-lea pentru a-l informa despre ceea ce i se dezvăluise.

La 13 octombrie 1930, episcopul de Leiria a dat sigiliul aprobării bisericii aparițiilor, autorizând oficial închinarea Maicii Domnului din Fátima, declarând-o „Providența divină”. 13 mai 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Fátima pentru a-i beatifica pe martorii Francisco și Jacinta Marto.

Pelerinajul din Iași a avut numeroase probleme

In cursul zilei de ieri, la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva au apărut o serie de incidente. Pelerinii ajunși la Iași au forțat gardurile jandarmeriei, nemulțumiți de decizia autorităților centrale de a interzice accesul pelerinilor care nu au domiciliul în municipiul Iași.

În cele din urmă, jandarmii au permis inițial accesul tuturor pelerinilor la racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva. Totuși, decizia a fost sistată la scurt timp după aceea.

Comentarii
  • La Fatima? Diferente de educatie, de caracter, de civilizatie, dar mai ales de calitate a clerului. Atitudinea duplicitara este o tara situata in coloana vertebrala a bisericii de la noi. Au pretentia ca regulelelor lor sa fie strict respectate in relatia cu ei insa regulele societatii sunt optionale pentru ei, chiar intr-o perioada de criza , cand lumea este in pericol. Pentru ca mai presus de toate sunt pentru ei interesele materiale, lumesti. Pentru cat a pierdut Mitropolia Moldovei cu restrictiile de Sfanta Parascheva nu vor ierta niciodata oficialitatile. Iar lumea crede si nu cerceteaza: nu exista Covid, in biserica ii apara Dumnezeu, chiar daca EL este pretudindeni, chiar daca au murit preoti, membri ai familiilor lor, chiar fete mari bisericesti precum Pimen, Dumnezeu sa-l ierte. In idiotenia lor unii spun ca nu au murit de covid ci de comorbilitatile pe care le aveau, desi au murit in spilale de boli infectioase. Le-a fost atacat sistemul imunitar , cel care ne apara de boli si lupta cu acestea, stimulat cu medicamente. Covidul face o mare diversiune imunologica in organism si atunci murim de bolile pe care le avem, insa datorita covidului. Uluitor este cat de multi batrani neaga acest lucru desi sunt foarte vulnerabili. Ce se intampla daca nu saruti racla Sfintei de ziua ei , dupa cel dinaintea ta si inaintea celui de dupa tine? Poti sa furi, sa traiesti in desfrau in continuare, sa fii rau, sa huiduiesti in curtea Mitropoliei preotii? Credinta este in noi si trebuie sa ne dovedim buni crestini mai ales in afara bisericii.

Adauga un comentariu