Local

Pelerinii care vor să vină la racla Sfintei Parascheva vor primi vouchere de vacanţă

Publicat: 17 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pelerinii care vor să vină la racla Sfintei Parascheva vor primi vouchere de vacanţă
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Veşti bune pentru pelerinii care vor să vină să se roage la racla Sfintei Parascheva din Iaşi. În aproximativ o lună de zile este debutul pelerinajul de la Iaşi, la Catedrala Mitropolitană. De obicei, peste 100.000 de oameni vin să se roage la racla Sfintei.

Aşadar, având în vedere actualul context al pandemiei cu noul coronavirus, organizatorii se gândesc cum să se respecte regulile sanitare. Premieră în România face ca hotelierii să fie dispuşi să primească credincioşii cu vouchere de vacanţă.

Pelerinii care vor să vină la Iaşi să se roage la racla Sfintei Parascheva nu se mai grăbesc să facă rezervări la hoteluri. Cu toate că au de unde alege.

„Ne-am pregătit cu un pachet special pentru ei în valoare de 1450 de lei, în care avem incluse patru nopţi de cazare. Poate fi plătit şi cu vouchere de vacanţă”, a declarat Oana Paveliuc, manager hotel.

Prețurile au scăzut cu până la 30% față de anul trecut

„Avem un tur gratuit pe care îl oferim oamenilor, asta pe lângă partea de demipensiune care este de asemenea inclusă”, a declarat Dora Morhan, manager hotel.

Organizatorii pelerinajului nu sunt la fel de bine pregătiți precum hotelierii. Nu știu exact cum să procedeze, astfel încât Iașul să nu se transforme în focar de coronavirus.

De obicei, aproximativ 2.000 de oameni trec, pe oră, pe sub baldachinul unde este așezată racla din argint.

 „Ritmul de închinare cred că va fi acelaşi. Rândul probabil va fi mai lung pentru că oamenii vor trebui să stea la distanţă de data acesta”, a declarat preotul Marian Timofte.

Procesiunea de scoaterea a moaştelor Sfintei Parascheva pe esplanada din faţa Catedralei va avea loc cel mai probabil cu două zile înainte de hram.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Organizatorii spun că se vor consulta inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a lua cele mai bune măsuri de prevenire a răspândirii infecţiei cu noul tip de coronavirus.

Încă din anul 1641, prin străduinţa binecredinciosului Domn Vasile Lupu al Moldovei, Iaşul este binecuvântat de prezenţa şi ocrotirea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, la care vin să se închine pelerini de prin toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare. A devenit o tradiţie ca, prilejuit de sărbătoarea din 14 octombrie, Iaşul să se bucure şi de prezenţa altor sfinte moaşte sau a unor relicve sfinte. Anul acesta pelerinii vor putea să-şi arate evlavia faţă de Dumnezeu cinstind atât sfintele moaşte adăpostite de Catedrală Mitropolitană din Iaşi, cât şi mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei ‒ făcătorul de minuni, ce va fi adusă din insula Corfu (Grecia).

Aşa cum s-a procedat şi în anii anteriori, la evenimentele organizate în perioada 11-15 octombrie 2019 jurnaliştii vor avea acces pe baza acreditarilor de presă, emise la cerere de către Arhiepiscopia Iasilor, conform anunţului făcut pe 26 septembrie. În dată de 14 octombrie 2019, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Adauga un comentariu