Recalcularea pensiilor se va încheia în scurt timp și vor fi români care vor primi pensie de 4.600 de lei după recalculare. Deși au lucrat doar 36 de ani, vor fi români care vor primi această sumă de la 1 septembrie 2024. Punctele de contributivitate acumulate de-a lungul carierei sunt esențiale în acest proces.
Pensie de 4.600 de lei după recalculare!
Recalcularea pensiilor se bazează în principal pe numărul de ani munciți. Este posibil ca, în cazul unei persoane, punctajul de contributivitate acumulat să fie suficient de mare pentru a asigura o pensie mai mare. Acest lucru se petrece chiar și cu un număr relativ mic de ani de muncă.
Este important să reținem că, pe lângă numărul de ani lucrați, și alte factori pot influența valoarea pensiei la recalculare. Printre aceștia se numără nivelul salariului și contribuțiile efectuate în timpul activității profesionale.
Dacă românii au muncit mulți ani, vor acumula mai multe puncte de stabilitate sau bonus. Acest lucru le va asigura o pensie mai mare la recalculare.
În schimb, dacă au muncit puțini ani, vor acumula puține puncte de stabilitate. Posibilitatea de a primi o creștere semnificativă a pensiei la recalculare vor fi mai mici. În fapt, aproximativ 1.500.000 de pensionari care au muncit puțin nu primesc niciun leu la recalculare.
Marea întrebare se pune ce se întâmplă atunci când ai multe puncte de contributivitate, așa cum sunt trecute pe decizia de pensionare, dar nu ai lucrat foarte mulți ani?
Pentru a înțelege mai bine această situație, trebuie revăzută formula de recalculare a pensiilor.
Formula recalculare:
VPR x Numărul total de puncte
VPR = 81 de lei.
Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de stabilitate sunt acordate după cum urmează:
Se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an muncit între 25 și 29 de ani.
Se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an muncit în perioada 30 și 34 de ani.
Se acordă 1 punct pentru fiecare an muncit în perioada peste 35 de ani.
În cazul unui pensionar cu multe puncte de contributivitate, dar cu puține puncte de stabilitate, de obicei, se observă o creștere mică sau chiar zero a pensiei la recalculare.
Banii pe care îi ia un pensionar care a lucrat 36 de ani
Spre exemplu, un pensionar care a lucrat 36 de ani, o perioadă nu foarte lungă, ce pensie va lua? Este important de menționat că pentru anii în care ați cumulat pensia cu salariul nu se primesc puncte de stabilitate. La fel, nu se primesc nici pentru anii considerați stagiu asimilat. Este cazul anilor de facultate, armată, șomaj sau concediu maternal. Pentru fiecare dintre acești ani se acordă 0,25 puncte.
În cazul acestui pensionar, acesta are 50 de puncte de contributivitate, dar puține puncte de stabilitate. Pentru cei 36 de ani lucrați, punctele de stabilitate sunt:
5 ani x 0,5 puncte + 5 ani x 0,75 puncte + 1 an x 1 punct = 7,25 puncte de stabilitate.
Astfel, totalul punctelor este 50 (puncte de contributivitate) + 7,25 (puncte de stabilitate) = 57,25 puncte.
Pensia brută se calculează înmulțind numărul total de puncte cu valoarea unui punct de pensie, care este de 81 de lei. Deci, pensia brută este de 57,25 x 81 lei = 4.630 de lei brut.
Se aplică un impozit de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei din pensie. Astfel, impozitul este de 263 de lei.
Pensia netă la recalculare este de 4.370 de lei. În acest moment, pensionarul primește o pensie de 3.900 de lei. Creșterea este mică, de doar 400 de lei.
Astfel din luna septembrie vor fi persoane care vor primi pensie de 4.600 de lei după recalculare.