Prima pagină » National » Majorări însemnate la pensie în funcție de anii de vechime, după recalculare. Cine sunt cei care vor ajunge la peste 7000 de lei
Majorări însemnate la pensie în funcție de anii de vechime, după recalculare. Cine sunt cei care vor ajunge la peste 7000 de lei

Majorări însemnate la pensie în funcție de anii de vechime, după recalculare. Cine sunt cei care vor ajunge la peste 7000 de lei

07 iun. 2024, 10:00,
BZI.ro, în National

Începând cu 1 septembrie, vor exista majorări însemnate la pensie, în funcție de anii de vechime, după recalculare. Cel puțin așa dă asigurări Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, care a exemplificat cu cazuri concrete. Totodată, acesta a precizat că în urma recalculării nicio pensie nu va scădea.

Guvernanții promit că peste trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari începând din luna septembrie, după recalculare.

Majorări însemnate la pensie în funcție de anii de vechime, după recalculare

În funcție de venituri și de vechime, dar și de anul ieșirii la pensie, unele pensii vor crește mai mult, altele mai puțin. dar ceea ce este cert este faptul că nicio pensie nu va scădea.

„Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”, spunea Daniel Baciu în urmă cu ceva timp.

Pe de altă parte, pensionarii care vor primi cele mai mari majorări sunt cei care au contribuit un număr mare de ani la sistemul social de pensii.

„Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%”, a mai spus el.

Așadar, cu cât vechimea este mai mare, cu atât, majorarea este mai mare.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat cum va crește pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani, potrivit noii legi a pensiilor.

„Luăm exemplul unui bărbat profesor, cu un stagiu foarte mare de cotizare, de 44 de ani și opt luni. Profesorii, în general, își prelungesc activitatea, după vârsta standard de pensionare ei cer continuarea activității”, a spus Daniel Baciu.

Potrivit acestuia, profesorul pensionar va avea o creștere substanțială a pensiei, de la 6.500 de lei pe lună la peste 8.000 de lei.

Contează și numărul de puncte de stabilitate acumulate

Pe de altă parte, prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, a explicat că nu contează atât de mult meseria, cât contează punctele de stabilitate.

Potrivit acestuia, un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile, din care 9 luni a făcut stagiul militar şi 5 ani a absolvit cursurile facultății la zi are o pensie de 6.563 lei şi 91,25391 puncte realizate.

După indexarea din ianuarie, pensia profesorului a crescut la 7.471 lei, după ce a fost majorată cu 13,8%, adică aproximativ 1.000 de lei în plus. După noua majorare din septembrie, acesta va ajunge la 101,42057 puncte realizate şi o pensie de 8.216 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creştere de 25,18%.

„Nu contează mereu meseria pe care o ai, ci numărul de puncte acumulate. Câștigă aproape 1.500 de lei numai din zona de puncte pe contributivitate, din cei 44 de ani de muncă. El este din categoria aceasta de pensionari în care dacă nu erau punctele de stabilitate, de vechime, nu obținea nimic.

Şi dacă nu se dădeau aceste puncte de stabilitate, el pierdea, ieșea cu pensia de puțin peste 7.000 de lei”, a explicat prof. Anton Hadăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *