National

Pensiile românilor vor fi majorate de la 1 septembrie 2022

Publicat: 15 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pensiile românilor vor fi majorate de la 1 septembrie 2022
Pensionarilor români li se vor mări pensiile, arată mai multe surse din Guvern

Pensiile românilor ar putea fi majorate de la 1 septembrie 2022, anunță unele surse politice. Social democrații se gândesc la faptul că vor opera o majorare de 6 sau 7 procente de la 1 septembrie. Nici salariile bugetarilor nu vor fi neglijate, PSD urmând să le crească cu 5%.

Asta în condiţiile în care Florin Cîțu dar și alţi liberali nu doresc o majorare a pensiilor și salariilor justificând că nu sunt bani pentru aceste măriri. De exemplu, ieri președintele PNL a menţionat faptul că trebuie gândită o strategie pentru a majoră toate veniturile din România.

Pensiile românilor vor fi majorate de la 1 septembrie

Unele surse politice au afirmat faptul că la Ministerul Muncii se ia în calcul majorarea pensiilor românilor începând cu data de 1 septembrie 2022. Cu toate că liberalii se opun majorări isalariilor bugetarilor pentru că acest lucru ar duce la crearea unei discriminări în mediul de afaceri autohton, PSD dorește majorarea cu 5% a acestora.  Așadar, majorarea pensiilor românilor face parte din planul PSD de a majoră cu 40% indemnizaţiile. Vă aducem aminte faptul că în perioada Dăncilă, Guvernul a majorat pensiile, iar ulterior Guvernul Cîțu le-a crescut cu 14%. În cele din urmă, de la 1 ianuarie 2022, Guvernul a majorat pensiile cu 10 procente.

Tensiuni în coaliție pe fondul majorării pensiilor şi salariilor bugetarilor

În schimb în coaliţie există tensiuni majore pe această temă. De exemplu, liderul PNL, Florin Cîțu anunța faptul că trebuie găsite soluțiile ca toate veniturile românilor să fie majorate. Acesta consideră că nu e drept ca salariile bugetarilor să fie majorate iar cele de la privat să rămână la fel. Fostul premier a propus în acest sens reducerea TVA-ului dar și a contribuțiilor românilor pentru a evita o criză majoră în România.

Propun măsuri prin care creștem veniturile tuturor românilor. PNL va susţine o măsură care să crească veniturile. Trebuie să ne gândim la o soluție de creștere a veniturilor tuturor românilor. Dacă vrem să îi ajutăm, asta este soluția. Ideea este să ne gândim la o soluție pentru a crește veniturile tuturor românilor, dacă vrem să-i ajutăm soluția este să scădem contribuțiile. (…) explica Flori n Cîțu în urmă cu doar o zi.

Tensiuni și pe tema renegocierii PNRR pentru capitolul pensii

O altă sursă de ceartă în interiorul coaliţiei PSD-PNL-UDMR este reprezentată şi de dorința social democrațiilor de a negocia capitolul pensiilor din PNRR. Aceștia susţin că este nedrept ca să existe un procent atât de mic din PIB alocate pensiilor. În replică, liberalii susţin faptul că PNRR nu poate fi renegociat decât din 2023:

În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul II care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a arătat Marcel Ciolacu pe data de 31 ianuarie 2022.

Oricum, odată cu scumpirea majorității produselor, inclusiv a gazelor naturale și a energiei electrice, este necesară o majorare a pensiilor românilor.

Adauga un comentariu