Actualitate

Pensionarii care trebuie să plătească CASS. Cum se calculează câţi bani trebuie să dea la stat pentru asigurările sociale de sănătate

Publicat: 02 oct. 2022
Pensionarii care trebuie să plătească CASS. Cum se calculează câţi bani trebuie să dea la stat pentru asigurările sociale de sănătate
Anumite categorii de pensionari trebuie să achite în continuare contribuţiile la sănătate, în funcţie de banii pe care îi primesc lunar

Anumite categorii de pensionari trebuie să achite în continuare contribuţiile la sănătate, în funcţie de banii pe care îi primesc lunar.

Astfel, din acest an, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern, se introduce plata contribuției la asigurările sociale de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei.

„Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, informează Casa de Pensii.

Cum se calculează plata CASS pentru pensionari

„Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței.

Spre exemplu, pentru un pensionar cu pensie de 4.393 de lei brut, se va reţine CASS pentru suma care depășește 4.000 de lei, adică 393 de lei.

Prin aplicarea cotei de 10% din sumă, rezultă că pensionarul va plăti 39,3 lei contribuţie la asigurările sociale de sănătate.

Salariile și pensiile se majorează de anul viitor, iar pensiile ar putea creşte cu mai mult de 10%, aşa cum se ştia, potrivit unor surse guvernamentale.

Pe de altă parte, tot de anul viitor ar putea fi și majorate pensiile în țara noastră. 11 % este varianta luată în calcul în aceste momente de coaliția de guvernare pentru un punct de pensie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat deja asigurări, la Antena 3 CNN, că pensiile vor fi majorate cu cel puţin 10 % acum, iar acum, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, ultimele calcule se fac pe varianta de 11%.

Aceasta ar putea fi cea mai mare majorare care să fie dată pentru pensionarii României de anul viitor.
Comentarii
  • Sa va fie rusine la toti guvernanti, ati dus tara la fundul sacului , aveti salarii marite si traiti in huzur, multi dintre voi au studii echivalent a fara studii cu o moralitate la pamant si traiti pe spinarea pensionarilor cu venituri de peste 4000 lei-in care se si pensii obtinute pe principiu contributivitatii nu prin privilegii, facilitati legislative create de voi pentru voi RUSINE….NU AVEM CUVINTE….

  • Sa va fie rusine la toti guvernanti, ati dus tara la fundul sacului , aveti salarii marite si traiti in huzur, multi dintre voi au studii echivalent a fara studii cu o moralitate la pamant si traiti pe spinarea pensionarilor cu venituri de peste 4000 lei-in care se includ si pensii obtinute pe principiu contributivitatii nu prin privilegii, facilitati legislative create de voi pentru voi RUSINE….NU AVEM CUVINTE….

Adauga un comentariu