Aurica Părăluță are 64 de ani și de 14 ani vinde ieșenilor, în Piața Alexandru cel Bun, pepenii din producția proprie de la Dăbuleni. Aceasta provine dintr-o familie de producători de pepeni, care fac asta de mai bine de 40 de ani
Femeia și nora ei dorm lângă tarabă timp de aproape o lună de zile, cât ține sezonul pepenilor, pentru a economisi banii pe care i-ar cheltui pe o cazare. Aurica face acest lucru chiar din primul an de când a venit cu propria producție.
Ieșenii o caută pe tanti Aurica an de an, în Piața Alexandru cel Bun
Aurica Părăluță este originară din Dăbuleni și provine dintr-o familie producătoare de pepeni. Femeia are deja 14 ani de când vine în Piața Alexandru cel Bun din Iași cu producția proprie. Băiatul ei aduce o dată la câteva zile marfă proaspătă, iar Aurica și nora ei își petrec nopțile tot în piață, unde își întind două paturi extensibile lângă tarabă.
„Noi venim în fiecare an, undeva pe data de 20 iunie și plecăm înapoi undeva pe 15 august. Deja sunt 14 ani de când venin la Iași cu pepenii noștri și mă cunoaște toată piața de aici. Tot ce aducem de la Dăbuleni este producție proprie, avem patru hectare de teren unde cultivăm pepeni. O dată la două zile, băiatul meu se duce și culege pepenii și vine la Iași cu ei, iar eu cu nora mea dormim aici, în piață, ca să nu mai cheltuim bani.
Avem două paturi care se strâng și le punem aici, în piață. Aveam 50 de ani când am venit pentru prima dată la Iași, în Piața Alexandru cel Bun, ca să îmi vând producția și tot de atunci dorm lângă taraba cu pepeni, în aer liber. Băiatul meu pleacă la 700 km distanță pentru a aduce pepenii”, spune Aurica Părăluță.
Pe patru hectare de pământ, familia Părăluță plantează cele mai căutate soiuri de pepeni
Familia Părăluță are patru hectare de pământ unde plantează în fiecare an soiurile fire-ball, mirsini, cel dungat și perla neagră, coajă închisă la culoare, acestea fiind și cele mai căutate soiuri de pepeni de pe piață.
Maria Părăluță, nora Auricăi, în vârstă de 39 de ani, povestește faptul că sunt persoane care vin chiar și la ora 10 seara pentru a cumpăra de poftă un pepene.
„Plantăm în fiecare an cele mai căutate soiuri de pepeni, adică cel dungat și cel cu coaja închisă la culoare. Venim tocmai la Iași pentru că în alte piețe din România nu avem loc unde sta și aici deja sunt mulți ani de când venim și pe tanti Aurica o cunoaște foarte multă lume.
Are clienții ei formați care vin an de an, pe noi ne găsesc chiar la orice oră, chiar și la ora 10 seara, pentru că noi dormim aici și, dacă cuiva îi este poftă de un pepene, poate veni la noi. De-a lungul anilor au mai venit oamenii așa, la ore târzii, dar pentru noi nu este absolut nicio supărare, ba chiar din contră”, povestește Maria Părăluță, nora Auricăi.
Fara doar si poate cei mai buni pepeni. De cand iau de la ea, niciodata nu s a nimerit vreun pepene sa nu fie dulce.
Dă și bon fiscal, este fiscalizată marfa
Oi, femea asta cand sau unde se spala ?!?
Tu , asta care ” cumpara in fiecare an de la dansa,” ai fost acolo sa vezi hectarele alea cultivate cu harbuji ?!? Sau esti din ala care crede orice, doar pentru cacasa zice o batranica „garbovita de viata si greutati” 🙂 4 ha de pamant in Dabuleni,…poate are dar se prea poate sa nu, iar tu in realitate sa mananci pepeni sau lubenita din en-gross 😛
Varu anonimu. Eu am zis doar ca e bun pepenele. Gustos. Nu ca are 4 hectare sau ce creste ea. Poate sa l aduca si din targu de masini. Problema nu e de unde l aduce ci ca este bun. Dar daca esti un descult si n ai inteles ce am zis eu ce plm sa ti fac.