Pepenii produși în comuna Probota, din Iași, au ajuns în Italia sau Polonia, în acest an. Ieșenii se laudă cu producții-record și cu pepeni gustoși și zemoși
Producătorii de pepeni din comuna Probota sunt mulțumiți de producția de anul acesta. Chiar dacă seceta a afectat agricultura din Iași, producătorii de pepeni spun că i-a ajutat sistemul de irigații și, astfel, au scos producții-record, de 40 de tone la hectar. În comuna ieșeană sunt aproximativ 200 de hectare cultivate cu pepeni. Producătorii care au pus semințele în pământ în luna mai au cules primele roade săptămâna trecută. O mare parte din producție s-a vândut deja, iar pepenii de Probota ajung în țară, dar și în străinătate, în Italia sau Polonia.
„Vin cu TIR-urile și duc pepenii în străinătate, în Polonia, Italia. La fiul meu în fermă deja nu mai avem, s-a vândut toată producția. Am scos 40 de tone la hectar. Anul acesta e un an cu producție-record, o producție extraordinară”, susține Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota.
Producătorii de pepeni din Probota, bucuroși pentru producția de anul acesta
Toată marfa scoasă la vânzare e proaspăt culeasă dimineața, iar dacă unii producători mai au câteva zile de cules, alții au vândut deja toată marfa și au plecat în concediu. Producătorii mai spun că, dacă suprafața cultivată cu pepeni este de minim un hectar, profitul este garantat. Profiturile au fost de câteva mii de lei pentru o suprafață mică.
„Anul acesta a fost foarte bine, comparativ cu anul trecut. Am obținut un preț senzațional, 1,3 lei pe kilogram. Noi am vândut la cineva din Vaslui și la cineva din Neamț care au luat cantități mai mari. Am scos 13 tone de pe 40 de ari. Pepenii sunt foarte gustoși, au o zeamă bună. Am avut sistem de irigații și am reușit să vindem totul. Plecăm în concediu de acum, după ce am vândut tot”, susține Alina, un alt producător de pepeni din comuna Probota.
Dumitru Potor: „Este foarte, foarte bine anul acesta”
Unul dintre cei mai harnici producători din comuna Probota este Dumitru Potor, în vârstă de 69 de ani. Bărbatul cultivă pepeni de peste două decenii și se laudă anul acesta cu unii uriași.
„Pentru noi este foarte, foarte bine anul acesta. Am avut posibilitatea să irigăm și de aceea am reușit să le dăm apă când a fost nevoie. Pepenii noști ajung în piața din CUG și în aprozarele din Iași care se aprovizionează în fiecare dimineață de la noi. Am vândut cu 1,5 lei kilogramul, deci e un preț extraordinar de bun. Au fost cheltuieli și anul acesta, dar reușim să scoatem profituri frumușele”, susține Dumitru Potur, producător din comuna Probota, Iași.
Mii de tone de pepeni au fost culese de pe terenurile producătorilor din comuna Probota, din Iași. Un an bun pentru producătorii de pepeni a fost și 2019, când în fiecare dimineață mașinile erau burdușite cu pepenii gustoși. În această perioadă, cei care nu au vândut pepenii angro stau în fiecare zi în fața porților caselor din comuna Probota și îi comercializează.
cele mai bune soluri sunt cele de pe malul Prutului. mereu dau productii record la ha, inca de pe vremea odiosului. e un sol prielnic pentru orice tip de cereale, legume, fructe. dupa ’89 s-a distrus tot, ferme zootehnice, livezi, irigatii, tot. s-a distrus si furat tot.