Titlurile zilei

Pericol iminent pentru locuitorii din Zona Metropolitană Iași: Sute de familii pot fi inundate în orice moment din cauza rechinilor imobiliari – FOTO

Publicat: 14 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Sute de familii care locuiesc în Zona Metropolitană Iași sunt în pericol de a fi inundate în orice moment. Continuitatea unui râu din zona Hlincea a fost blocată complet după ce mai multe deșeuri provenite din demolări și escavări au fost depozitate pe albia apei curgătoare. Cetățenii din zonă sunt speriați de faptul că, în orice perioadă de precipitații abundente, casele pot fi luate de viitură, având în vedere că albia râului a fost astupată. În această zonă sunt efectuate lucrări în mod accelerat, iar mulți constructori depozitează ilegal deșeurile din șantiere pe albiile râurilor. Reprezentanții ABA Prut-Bârlad și comisarii Gărzii de Mediu fac controale pentru sancționarea celor vinovați de blocarea râului

Ieșenii care locuiesc în zona Hlincea din Zona Metropolitană Iași sunt speriați de faptul că, în orice moment, casele le pot fi inundate. S-a ajuns în această situație după ce cursul de apă Cetățuia a fost blocat complet în urma depozitărilor necontrolate de deșeuri pe albia râului. În ultimele săptămâni, râul care alimentează acumularea de apă Hlincea a fost astupat cu tone de resturi de materiale de construcții și pământ escavat de pe șantiere. Aceste resturi de materiale de construcții provin de la șantierele din zona Lunca Cetățuii – Bucium, acolo unde se construiește în mod accelerat și haotic. Familiile care locuiesc în apropierea cursului de apă Cetățuia sunt de-a dreptul speriați de faptul că, în cazul unor precipitații abundente, casele le-ar putea fi inundate de viituri, asta având în vedere faptul că scurgerea a fost blocată.

„Pe aici trece în mod normal o apă curgătoare care a fost acoperită și nici măcar nu se mai vede. În ultima perioadă au fost descărcate foarte multe basculante cu pământ, vin camioanele aproape în fiecare zi și lasă aici ce au escavat. Nici măcar nu se mai cunoaște albia râului din cauza celor care aruncă aici. Aproape toți care construiesc în apropiere au găsit să facă aici o groapă de gunoi”, au spus locuitorii de pe strada Ștefan Cortez.

Casele pot fi luate oricând de viitură

Cea mai mare grijă a ieșenilor din această zonă este faptul că viiturile ar putea inunda toate gospodăriile având în vedere faptul că nu mai există o albie sau o gârlă pe care apa s-ar putea scurge mai departe. Situația este cu atât mai gravă având în vedere faptul că în apropiere există și un iaz/acumulare de apă întinsă pe o suprafață de aproape 12 mii mp. Acesta poate refula oricând în locuințele din apropiere, mai ales că au mai existat incidente de acest fel.

„De când a fost blocată scurgerea, la fiecare ploaie, oricât de mică, nivelul apei crește foarte mult și ajunge la case. Nu vrem să știm ce se va întâmpla dacă vor veni ploi mari, iar apa nu poate să meargă în continuare, vom fi inundați toți din această zonă. Trebuie luate măsuri urgente în așa fel încât cursul să fie desfundat, iar apa să nu se adune la case”, au mai spus locuitorii din zona Hlincea.

Construcții ilegale pe malul apei

Situația locuitorilor din strada Ștefan Cortez este cu atât mai gravă având în vedere faptul că multe locuințe sunt construite în zonă de vale, aproape de nivelul iazului din Hlincea. Pentru că scurgerea apei curgătoare a fost blocată, nivelul apei poate crește și provoca oricând inundații în zonă. Sesizați despre această situație, comisarii Gărzii de Mediu Iași au anunțat că vor face verificări la fața locului pentru depistarea celor vinovați. Aceștia au aplicat chiar o serie de sancțiuni în valoare de 50 de mii de lei în anul 2019 în zona Hlincea din cauza unor construcții neutorizate care au fost realizate pe malul iazului respectiv.

Situația acestei suprafețe de teren este oarecum incertă având în vedere faptul că reprezentanții ADS au anunțat faptul că trebuie făcute noi măsurători pentru a vedea ce cotă parte de teren revine părților private și părților publice. Pe de altă parte, reprezentanții Administrației Bazinale ABA Prut-Bârlad au anunțat că vor face o serie de verificări la fața locului și vor aplica măsurile care se impun.

Adauga un comentariu