Imagini de groază au fost surprinse în Copou. După aproape 2 ani de când a fost dată în folosință în urma lucrărilor de asfaltare, strada Viticultori reprezintă un pericol pentru ieșenii care frecventează sau care locuiesc în zonă.
Așa arată strada Viticultori din zona Copou, asfaltată acum 2 ani. Locuitorii cred că le este pusă viața în pericol
Ieșenii care locuiesc în zona Copou, pe strada Viticultori, susțin că au trecut doi ani de când strada a fost reabilitată și asfaltată. Însă, drumul ar putea să se surpe în orice moment. Asfaltul s-a crăpat și rigolele de scurgere a apelor rezultate de la ploi s-au desprins. În urma lor, s-au format cratere ce pun în pericol siguranța traficului. Canalul de scurgere al apei este ieșit în relief, fapt ce obligă conducătorii auto să se deplaseze pe un singur sens de mers, pentru a evita să-și avarieze autoturismele.
Cu toate că ieșenii au trimis sesizări către Primăria Iași încă din anul 2023, aceștia nu au primit niciun răspuns. Probabil, administrația publică locală așteaptă ca o tragedie să se întâmple pentru a interveni cu reparații. Mai mult, locuitorii din zonă susțin că în perioadele ploioase, din cauza volumului mare de apă care coboară de pe versant și din cauza canalizării defectuos realizate, apa se infiltrează sub asfalt. Astfel, apa împinge la vale pietrișul, fapt ce duce la crăparea materialului asfaltic.
„Sunt urme de lucrări de când s-a dat în folosință. De cel puțin trei ori s-a spart strada, s-a turnat înapoi și iar s-a spart, din cauza canalizării de la Apa Vital. Pământul o ia la vale, țeava de gaz s-a rupt de două ori de când s-a făcut strada. Nu am făcut sesizări cu privire la stradă, pentru că văd că degeaba aș face. Totul e cumva o legătură între Apa Vital și primărie. Am văzut că a venit poliția acum două zile și a pus un băț în mijlocul străzii și o bandă, ca să fie vizibil sesizat. Este posibil să fie și infiltrație de apă în pământ, dar primăria nu a făcut studiu să vadă despre ce este vorba acolo. Ei trebuiau să facă niște rigole care să canalizeze toată această apă care curge la vale, nu să treacă pe sub asfalt. Canalizarea ieșită în relief este de la cei de la Apa Vital și lucrările lor. Au spart acolo să repare, iar în timp s-a lăsat asfaltul. Trebuie să facă cumva să nu mai curgă apa la vale și să se infiltreze sub pământ, pentru că sub asfalt este pietriș și apa îl duce la vale, de aici și crăpăturile. Copiii noștri care se dau cu bicicletele sunt expuși la un adevărat pericol. Este un pericol atât și pentru locatari! Sunt două probleme aici, una cu apa, una cu strada, dar ele se leagă între ele. Primăria nu s-a sesizat, unde noi plătim taxe și impozite destul de mari, că doar suntem în Copou”, a spus D.B., un localnic ce locuiește pe strada Viticultori.
Strada Viticultori pune în pericol viețile oamenilor
Un alt localnic consideră că strada Viticultori reprezintă un adevărat pericol pentru trecători, atât pentru autoturisme, cât și pentru pietoni.
„Trebuie să se ferească mașinile, să meargă pe un singur sens, e foarte rău cum au făcut acum. L-au cârpit pe ici, pe colo, dar el (n.r. – drumul) tot se duce la vale. Trebuie făcut ca un fel de sprijin, că așa se tot crapă încontinuu. De un an de zile e tot așa, până o să vină o mașină și o să se ducă la vale. Primăria așteaptă să se întâmple o nenorocire ca să facă ceva”, a spus Talpău, un ieșean care locuiește pe strada Viticultori.
Menționăm că reporterii BZI l-au sunat pe primarul Iașului, Mihai Chirica, însă acesta nu a răspuns apelurilor pentru a oferi un punct de vedere referitor la situația semnalată de ieșenii care locuiesc pe strada Viticultori.
Însă, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al administrației publice locale, a transmis că lucrările pe de strada Viticultori au fost oprite din cauza condițiilor meteo.
„Strada Viticultori face parte din pachetul de străzi contractate pentru lucrări de reabilitare și modernizare. Lucrările sunt în desfășurare, dar condiționate de situația meteo. Când vremea o va permite, constructorul va interveni pentru a remedia orice disfuncționalități. Recepția străzii o vom face după ce constructorul va raporta finalizarea lucrărilor”, a transmis Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.
Strada Viticultori din zona Copou rămâne în aceeași condiție, până când situația meteo va permite constructorilor să intervină pentru a remedia disfuncționalitățile prezente.
Propun sa declaram Copoul zona interzisa pentru Chirica, Apavital si Delgaz Grid. Si sa le dam la toti o mare mu*e.
Ok, le interzici…si aduci apa cu bidonul ??? Si te caci in punga si apoi o duci la container ??? Stim ca tu erai mai prost de mic, te jucai la intrerupator si te mirai ca se aprinde becu’…..
Nu, duc punga la primarie ca ei se ocupa de rahatul din oras 🙂
Acestea sunt urmările legii achizițiilor din Romania( prețul cel mai scăzut, susținere a experienței similare atât pentru proiectare cat și pentru execuție).
Nu primarul a făcut proiectul și nici execuția, cei implicați trebuiau să știe ca zona este una cu probleme privind versanții.
Dpmdv este o problemă la nivel național provind găsirea unei solutii( vezi Strunga, Mărul de aur Vslui și multe altele) căci nu știu chestia cu Gt( greutatea tangențială),coeficientul de frecare, cum elimini apa dintre straturile de pământ.
Bravo! Ati reusit sa dati si voi o „stire” de interes pentru ieseni. Noroc ca va fac treaba alti jurnalisti! Stirea asta a aparut pe Wikipress acum cateva zile dar voi va ocupati sa promovati toate scursurile din politica.
Stire aparuta prima data pe wikipress.ro
Dl Burada, nu face decat sa dezinformeze cititorii si localnicii din zona. Petitiile au fost facute catre Primarie de aproape 1 an de zile, iar singurul raspuns dat de aceasta autoritate nu a fost decat ca „petitia dv a fost inaintata compartimentului de profil”, nicidecum sa se ia masuri urgente. Normal ca nu pot fi deranjate firmele de casa ale suspusilor!
In afara ca strada pleaca la vale mai este si faptul ca nu au construit trotuare peste tot, cu toate ca acestea sunt vitale mai ales in curbele inchise, punandu-se astfel in pericol siguranta pietonilor, au construit niste captari a apei de ploaie tip canale cu grile, cu ‘fundul”, acestea neavand deschiderea necesara preluarii apei ce se scurge pe drum si face ca aceasta apa sa intre in curtile oamenilor.
Chirică o are mică.
O are destul de mare ca sa f*ta tot Iasul…