Titlurile zilei

Cel mai vânat cartier din Iași, lăsat pradă indolenței. Doi ani de coșmar pentru locuitorii de pe strada Viticultori. Imagini scandaloase cu strada devenită raiul dezvoltatorilor imobiliari – FOTO

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cel mai vânat cartier din Iași lăsat pradă indolenței. Doi ani de coșmar pentru locuitorii de pe strada Viticultori. Imagini scandaloase cu strada devenită raiul dezvoltatorilor imobiliari - FOTO
Strada Viticultori, aflată într-un cartier căutat din Iași, a rămas de izbeliște, spre nemulțumirea locuitorilor din zonă. Abia după finalizarea lucrărilor la rețelele de utilități, firmele care au luat contractul în urmă cu 2 ani se vor apuca de modernizarea străzii

Strada Viticultori, aflată într-unul din cele mai vânate cartiere din Iași, a ajuns să fie un adevărat blestem pentru locuitorii din zonă. Locuitorii așteaptă de 2 ani ca șoseaua pietruită să fie asfaltată. Primăria Iași a semnat contractul cu asocierea Alpenside SRL – Concret Drum încă din 2019, însă lucrările vor începe abia peste câteva luni. Șoseaua a devenit între timp vânată de toți dezvoltatorii imobiliari

Una din cele mai vânate zone imobiliare din Iași ascunde o capcană de care nimeni nu știe când va scăpa. Strada Viticultori, o arteră care leagă zona Mihail Sadoveanu de Păcurari, se numără printre cele mai blestemate artere din municipiu. Deși se află într-o zonă la mare căutare, unde vor fi ridicate ansambluri nenumărate de locuințe, șoseaua arată în continuare ca în Evul Mediu. Culmea, Primăria Iași are contract cu o firmă pentru asfaltarea porțiunii de circa 3 kilometri din strada Viticultori, contract semnat încă de acum 2 ani. Cu toate acestea, un întreg lanț al slăbiciunilor a făcut ca lucrările să bată pasul pe loc, iar locuitorii din zonă să fie nevoiți să înghită și acum tone de praf.

Dezastrul din cel mai vânat cartier din Iași. Coșmarul locuitorilor din Copou

Oamenii care au locuințe pe strada Viticultori au ajuns la capătul răbdării. Lanțul slăbiciunilor a făcut ca lucrarea atribuită în 2019 să nu fie demarată nici acum. S-a ajuns la o astfel de situație tocmai pentru că a fost nevoie și de o modernizare a rețelei de utilități din zonă.

„Strada asta trebuia făcută de mult. Înțelegem că e nevoie de extinderi de rețele la utilități, de noi branșamente, însă și acestea trebuiau finalizate de ceva vreme. Ne-am săturat de praf, de pietriș. Copiii noștri numai într-o zonă liniștită nu stau. Cei care au case aici au ajuns să regrete decizia. Unde mai pui că de acum o să se aglomereze și traficul odată cu noile apartamente de prin zonă”, a spus un ieșean din zona Viticultori.

Stradă lăsată la final de constructorul atribuit de Primăria Iași

În anul 2019, municipalitatea a atribuit un contract de 20,8 milioane de lei (4,2 milioane de euro) asocierii Alpenside SRL- Concret Drum pentru modernizarea mai multor artere din municipiu. În contract a fost vorba despre strada Viticultori (2.020 metri), strada I.I. Mironescu (662 metri), strada Luca Arbore (1.973 metri), strada Roșcani (376 metri), strada Țicăul de Jos (614 metri), strada Timpului (235 metri), strada Ștefan Octavian Iosif (376 metri) și strada Dochia (290 metri). Situația este însă destul de neclară. Conform municipalității, contractul este valabil până pe 31 decembrie 2022, valoarea rămasă de executat fiind de 16.456.310 lei (3,3 milioane euro). Practic, în afara zonei din Canta (Luca Arbore), firmele respective au bătut pasul pe loc în municipul Iași. Este vorba despre societatea care lucrează și la axa rutieră Iași – Suceava, contract derulat de Consiliul Județean Iași și care are deja probleme.

ApaVital SA a spart strada Viticultori! Lucrarea va fi gata peste câteva săptămâni

Rețelele de utilități au făcut ca strada Viticultori să rămână o bună perioadă de timp de izbeliște. Abia de câteva zile compania ApaVital SA s-a apucat de o serie de lucrări în zona Viticultori, în dreptul aleii Mihail Sadoveanu.

„În perioada 10 mai 2021 – 11 iunie 2021, ApaVital SA va efectua lucrări de modernizare a rețelei de apă potabilă de pe strada Viticultori din municipiul Iași, în cadrul lucrării de investiții intitulate «Rețea alimentare cu apă potabilă, inclusiv branșamente, de pe strada Viticultori». Lucrările presupun montarea unei conducte noi, din material PEHD, cu diametrul de 250 mm, pe o distanță de 1.100 metri liniari, inclusiv refacerea unui număr de 43 de branșamente, pentru conectarea utilizatorilor la noua rețea de apă potabilă”, se arată în anunțul ApaVital SA.

Raiul dezvoltatorilor imobiliari

În plus, strada Viticultori a devenit peste noapte și raiul dezvoltatorilor imobiliari. Cel mai vânat cartier din Iași va avea parte de un nou complex cu aproape 1.100 de apartamente. Acest lucru va duce și la o aglomerare mai mare a zonei deja sufocată. Reprezentanții Primăriei Iași au susținut că, după finalizarea lucrărilor la utilități, asocierea Alpenside – Concret Drum se va apuca de proiect.

„În zona respectivă, în acest moment, locatarii și dezvoltatorii au cerut extinderi de rețea și branșamente la utilități, respectiv la apă, gaz, energie electrică. Sunt lucrări care se desfășoară în acest moment. În funcție de finalizarea lucrărilor la aceste cereri, respectiv finalizarea investițiilor ApaVital SA din zonă, Primăria va da ordin de începere a lucrărilor de modernizare și asfaltare. Se va lucra pe tronsoane, pentru a nu depăși termenul impus în contract”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei ieșene.

Adauga un comentariu