Actualitate

Persoanele autoizolate la domiciliu nu au voie să iasă din casă fără să știe asta! DSP Iași a făcut anunțul

Publicat: 04 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Persoanele autoizolate la domiciliu nu au voie să iasă din casă fără să știe asta DSP Iași a făcut anunțul

În această perioadă, sute de ieșeni sunt nedumeriți în ceea ce privește concediile în caz de carantină, dar și momentul în care vor reveni la locul de muncă. DSP Iași face o serie de reglementări pentru a risipi incertitudinile.

Din cauza isteriei provocate de noul coronavirus, autoritățile au primit zeci de solicitări de la ieșeni prin care se cere clarificarea anumitor aspecte legate de recomandările pentru prevenția răspândirii noului virus. Direcția de Sănătate Publică Iași a precizat faptul că persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantină pot părăsi domiciliul numai după 14 zile de la autoizolare, doar dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri nu va mai fi necesară testarea pentru coronavirus. Persoanele care au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Cei care au fost testați vor putea părăsi domiciliu numai dacă rezultatele finale vor fi negative.

Ai nevoie de acest document pentru a ieși din casă

Ieșenii aflați în autoizolare după ce au vizitat o zonă în carantină se vor putea întoarce în colectivitate la finalul celor 14 zile de autoizolare, numai dacă au obținut un aviz epidemiologic de la DSP. Avizul trebuie să ateste că pot reveni în colectivitate.

„La ieșirea din autoizolare, pacienții trebuie să meargă la un consult la medicul de familie pentru a li se elibera concediul medical și/ sau adeverințele pentru școală. Recomandăm pacienților să rămână vigilenți și să respecte în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă”, spun reprezentanții DSP Iași.

Concedii medicale

În cazul în care starea dumneavoastră necesită autoizolare la domiciliu, este important să contactați angajatorul și/sau unitatea de învățământ pentru a-i înștiința. La finalul perioadei, persoanele angajate vor primi concediu medical, iar elevii și studenții scutire medicală. Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP. În această situație, nu mai este necesară adeverința de la angajator.

„Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75 la sută din baza de calcul, la fel și în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obițnuită. Trebuie să menționăm faptul că durata concediilor pentru carantină nu va diminua numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni”, încheie reprezentanții DSP.

Adauga un comentariu