Boli si tratamente

Persoanele cu alergii la mancaruri, latex sau polen pot face vaccinul Pfizer anti-Covid-19

Publicat: 14 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Persoanele cu alergii la mancaruri latex sau polen pot face vaccinul Pfizer anti-Covid-19
Cadru medical care se vaccinează anti-COVID-19

Persoanele cu alergii la mancaruri, latex sau polen pot face vaccinul Pfizer anti-Covid-19. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au anuntat că persoanele care au avut reacții severe la vaccinurile anterioare sau la medicamentele injectabile pot face vaccinul Pfizer/BioNTech pentru Covid-19, dar ar trebui să discute despre riscuri cu medicii lor și să fie monitorizate timp de 30 de minute după injectare.

În timpul unui webinar cu medici, oficialii CDC au stabilit că pacienții cu antecedente de reacții severe ar trebui să isi ia măsuri de precauție din cauza a două cazuri documentate de anafilaxie la lucrători din domeniul sănătății britanici care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech.

„Oamenii care raportează aceste tipuri de reacții anafilactice la alte vaccinuri sau injectabile – pot primi vaccinul, dar ar trebui să fie sfătuiți cu privire la riscurile necunoscute ale dezvoltării unei reacții alergice severe și să echilibreze aceste riscuri cu beneficiile vaccinării”, a spus Sarah Mbaeyi, ofițer medical la Centrul Național al CDC pentru Imunizare și Boli Respiratorii.

Mbaeyi a precizat că oamenii ar trebui să discute despre o reacție alergică prealabilă cu medicii lor pentru a evalua dacă a fost cu adevărat cauzată de un medicament injectabil și a constituit o reacție severă. Anafilaxia pune viața în pericol și provoacă simptome, cum ar fi amețeli, dificultăți de respirație și o frecvență cardiacă rapidă.

Mbaeyi a spus că persoanele cu alte tipuri de alergii – la alimente, latex, polen sau alte substanțe – nu trebuie să isi ia măsuri speciale de precauție și li se recomandă să primească vaccinul Pfizer/BioNTech.

Ghidul diferă de instrucțiunile emise de autoritățile de reglementare britanice, care recomandă interzicerea vaccinării persoanelor care au suferit de anafilaxie din cauza alergiilor la alimente sau medicamente. Cazurile de anafilaxie din aceasta țara sunt încă în curs de investigare, deoarece cauza rămâne necunoscută.

Persoanele cu alergii la mancaruri, latex sau polen pot face vaccinul Pfizer anti-Covid-19

În SUA, autoritățile de reglementare recomandă doar evitarea vaccinarii persoanelor cu alergie la o componentă specifică pentru vaccinul Pfizer/BioNTech. Recomandarea este conținută într-o fișă informativă emisă de Food and Drug Administration, care a acordat o autorizație de utilizare de urgență produsului.

Reacțiile alergice severe la vaccinuri sunt extrem de rare și au fost rare și în timpul studiului Pfizer/BioNTech, care a exclus persoanele cu antecedente de anafilaxie. FDA a publicat date care arată ca 0,63% dintre participanții care au primit vaccinul au prezentat reacții adverse grave, comparativ cu 0,51% dintre persoanele care au primit un placebo.

În timpul apelului CDC de duminică, oficialii au spus că au primit mai multe întrebări despre reacțiile alergice la vaccin și componentele acestuia. Amanda Cohn, un oficial al unității CDC de planificare a vaccinului Covid-19, a declarat că vaccinul constă din ARN mesager și patru nanoparticule lipidice și că nu există conservanți sau alte ingrediente.

Ea a spus că oamenii ar putea fi alergici la o parte a nanoparticulelor lipidice cunoscută sub numele de polietilen glicol sau PEG, care este o componentă a altor medicamente injectabile.

„Acesta este parțial motivul pentru măsurile de precauție suplimentare pentru persoanele care au (au avut reacții) la alte produse injectabile. Suntem extrem de precauți cu privire la această întrebare legată de reacțiile alergice. Nu vrem ca persoanele care au reacții alergice ușoare să fie îngrijorate”, a spus Cohn.

Adauga un comentariu