Local

Personalul medical din spitalele din Iași care îngrijește pacienții diagnosticați cu COVID-19 primește stimulentul financiar de risc. Fiecare angajat va lua 2.500 lei, lunar

Publicat: 14 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Personalul medical din spitalele din Iași care îngrijește pacienții diagnosticați cu COVID-19 primește stimulentul financiar de risc. Fiecare angajat va lua 2.500 lei lunar

Personalul medical din spitalele ieșene, laboratoare de analize medicale, Serviciul de Ambulanță, SMURD, Direcția de Sănătate Publică, Institutul de Sănătate Publică care îngrijește pacienți diagnosticați cu coronavirus va primi stimulentul financiar de risc. Banii vor ajunge pe cardul medicilor, asistenților medicali, infirmierelor, brancardierilor, ambulanțierilor în perioada 15-22 mai. Valoarea stimulentului de risc este de 2.500 lei, indiferent de pregătirea profesională.

Cadrele medicale din linia întâi care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu noul coronavirus vor primi stimulentul financiar de risc, în valoarea de 2.500 lei. Fondurile vor fi alocate de către Guvernul României prin Casele de asigurări de sănătate. Personalul medical din spitalele ieșene, din laboratoarele de analize medicale, Serviciul de Ambulanță, SMURD, Direcția de Sănătate Publică, Institutul de Sănătate Publică va intra în posesia banilor în perioada 15-22 mai. Fiecare angajat care acordă îngrijiri medicale pacienților cu COVID-19, asigură transportul acestora, prelucrează probele, vor primi în mână 2.250 lei, valoarea stimulentului de risc fiind impozitată, separat de veniturile salariale, cu 10%.

Banii vor fi alocați numai pe perioada stării de urgență

Stimulentul de risc se acordă pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, pe perioada stării de urgență. Fondurile provin din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului Național Unic de Sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat. Sute de cadre medicale din sistemul sanitar ieșean îndeplinesc criteriile pentru a primi acești bani.

Nemulțumiri: Personalul din secțiile cu suspecți nu primește acest stimulent

Alocarea stimulentului financiar de risc a stârnit nemulțumiri în rândul personalului care lucrează cu pacienții suspecți de COVID-19. Președintele Sindicatului Sanitas Iași, Iulian Cozianu, a precizat că acest sprijin financiar trebuia acordat gradual și personalului din sectorul non-covid.

„Există nemulțumiri și, pe bună dreptate. Acest stimulent financiar de risc trebuia acordat și personalului din zona tampon, non-covid, acolo unde stau pacienții suspecți. Personalul de aici este supus aceluiași risc de îmbolnăvire, dar nu a fost inclus în categoria celor care primesc stimulentul de risc. Ar fi trebuit ca și personalul care lucrează în secțiile cu pacienți suspecți să primească un stimulent în valoare de 500, 1.000 de lei. Un pacient care a stat într-o zonă tampon se poate pozitiva oricând și infecția să fie transmisă personalului. Echipamentul de protecție pentru personalul din zona tampon nu este la fel ca al colegilor din secțiile cu pacienții confirmați. Vreau să spun că riscul este la fel de mare”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.

Medic: „Este foarte bine că s-a dat acest stimulent financiar”

Personalul medical este mulțumit de alocarea acestor stimulente și consideră că și colegii care își desfășoară activitatea în secțiile cu bolnavi suspecți de noul coronavirus meritau să primească un ajutor financiar.

„Este foarte bine că s-au dat acești bani și s-au împărțit în mod egal la toată lumea. Pot să spun că am luat-o înaintea italienilor. Personalul medical din Italia trebuia să primească câte 1.000 de euro, dar nu au luat banii nici acum. După părerea mea, trebuia găsită o soluție de compromis și pentru colegii care lucrează în zonele tampon”, a spus medicul Mihnea Hurmuzache de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu