International

Peste 1.800 de pompieri au intervenit la un incendiul colosal, în Franța – VIDEO

Publicat: 05 aug. 2020
Incendiile continuă în California. Elicopterele militare au evacuat zeci de persoane
Incendiile continuă în California

Cel puţin 2700 de persoane au fost evacuate marţi noapte, în special pe mare, pentru a fi salvate de un incendiu puternic care a afectat circa 1000 de hectare în apropiere de Marsilia, pe litoralul din sud-estul Franţei, relatează AFP.

‘Nu sunt răniţi grav, din fericire, dar pagubele materiale nu au fost încă evaluate’, au comunicat pompierii, precizând că ‘incendiul evoluează favorabil, dar nu este încă sub control’. Se aştepta ca spre sfârşitul dimineţii de miercuri să scadă intensitatea vântului.

Incendiu puternic în Franța. Peste 1.800 de pompieri au intervenit în forță

La intervenţie participau circa 1800 de pompieri. Focul a izbucnit marţi după-amiaza târziu, în comună Martigues, la vest de Marsilia. Vântul puternic a propagat rapid flăcările, care au ameninţat mai multe localităţi de pe litoralul Mediteranei. Au fost afectate zone de la periferii, cu locuinţe şi campinguri.

Autorităţile au evacuat preventiv opt campinguri din Martigues şi Sausset-les-Pins. Unii din turiştii aflaţi în concediu au fost transportaţi pe mare, apoi au fost primiţi de autorităţile locale, în special în săli de sport. A fost necesară şi evacuarea unui azil de bătrâni.

Miercuri, pompierii au anunţat că s-a declanşat un al doilea incendiu în aceeaşi regiune, în apropierea unei zone industriale. Pe o suprafaţă de circa 130 de hectare, au fost distruse sau avariate o locuinţă şi mai multe sedii de firme.

S-a declanșat un al doilea incendiu

Pentru a garanta siguranța cetățenilor autorităţile au evacuat preventiv opt campinguri din Martigues şi Sausset-les-Pins. Unii dintre turiştii aflaţi în concediu au fost transportaţi pe mare, apoi au fost primiţi de autorităţile locale, în special în săli de sport. A fost necesară şi evacuarea unui azil de bătrâni. Din nefericire, miercuri, pompierii au anunţat că s-a declanşat un al doilea incendiu în aceeaşi regiune, în apropierea unei zone industriale. Acesta s-a extins pe o suprafaţă de circa 130 de hectare și a mistuit o locuinţă şi mai multe sedii de firme.

Libanul îşi plânge morţii. Zeci de persoane au murit, mii rănite. S-a decretat doliu naţional

Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de ieri. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4000 au fost rănite, relatează BBC. Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.

Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă. Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocată de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur. Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri. Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.

Adauga un comentariu