Local

Peste 10 pacienți ajung, zilnic, în stare foarte gravă la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași! Cel puțin unul dintre aceștia nu mai poate fi salvat

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 10 pacienți ajung zilnic în stare foarte gravă la Spitalul Sf. Spiridon din Iași Cel puțin unul dintre aceștia nu mai poate fi salvat
Zeci de bolnavi în stare foarte gravă ajung la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași

Zi de zi la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajung cel puțin 10 pacienți în stare extrem de gravă. Medicii spun că unii bolnavi își pun viața în pericol după ce evită să se prezinte la unitățile sanitare din Iași din frica de a nu se infecta cu coronavirus, chiar dacă au trecut nouă luni de la debutul pandemiei COVID-19

Cadrele medicale din Iași sunt tot mai solicitate de numărul mare de cazuri grave care ajung zi de zi la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. După 9 luni de la declanșarea pandemiei COVID-19, unii bolnavi, din frica infectării cu noul tip de virus, încă amână prezentarea la spital pentru tratament. Din cei peste 200 de pacienți care se prezintă zilnic la UPU Iași, 10 ajung cu forme extrem de grave, iar cel puțin unul dintre aceștia ajunge la deces. Astfel, medicii se confruntă cu situații în care pacienții au șanse foarte mici de supraviețuire, iar intervențiile sunt dificile. Aceste situații complicate ar fi într-un număr mult mai redus dacă bolnavii s-ar prezenta imediat la spital și nu după zile bune în care suportă durerea sperând că se va ameliora.

Din cele 200 de persoane care se prezintă la UPU Iași, un sfert sunt suspecți de COVID-19

La UPU Iași se prezintă peste 200 de persoane în 24 de ore. Dintre aceștia, un număr de aproximativ 50 de ieșeni sunt suspecți de COVID-19. Cei mai mulți pacienți rămân însă cei care suferă de alte patologii. Din păcate, sunt zile în care își pierd viața câte doi pacienți ajunși în stare gravă la spital.

„Peste 200 de cazuri pe zi se prezintă la UPU Iași, dintre care un sfert sunt suspecți COVID-19. Restul pacienților se prezintă cu diverse patologii: cardiologie, gastroenterologie, chirurgie, plăgi, arsuri. Pentru că au simptomatologie, vin cu mijloace de transport proprii sau sună la 112. Ajung în comă, în șoc sau cu insuficiență respiratorie acută. În fiecare zi ajung la UPU cel puțin 10 pacienți în stare foarte gravă. Numărul de decese este în medie de unul pe zi.

Au fost și zile în care au decedat doi pacienți ajunși în stare gravă, dar și zile fără niciun deces. Cele mai urgente situații întâlnite sunt ocluzia intestinală, hemoragia digestivă, șocul septic. Nu ne declară toți bolnavii care ajung la UPU cât timp au stat acasă, agravând astfel starea, ca să avem un indicator clar cu privire la motivul pentru care și-au riscat viața. Dar, în general, stau 24 sau 48 de ore acasă sau chiar și mai multă vreme”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Testele rapide pentru COVID-19 sunt destinate pacienților cu simptomatologie și cazurilor urgente”

Ieșenii continuă să se prezinte la UPU Iași pentru a solicita să fie testați pentru infecția cu noul coronavirus. Fluxul mare de persoane de la UPU Iași nu permite cadrelor medicale să se ocupe de astfel de testări la cerere. De aceea, reprezentanții Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași reamintesc faptul că testele pentru coronavirus se realizează doar pentru pacienții aduși în stare gravă la spital, care au nevoie de intervenții medicale urgente.

„Testele antigen cu rezultate rapide sunt destinate pacienților care prezintă simptomele infectării cu coronavirus, celor care au urgență medico-chirurgicală și care trebuie să se interneze într-o altă secție. Totodată, pacienții care au febră, o stare generală alterată sau stare de conștiență pierdută sunt cei care necesită teste antigen pentru infectați cu COVID-19 „, explică prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Medicii ieșeni de la UPU Iași au realizat peste 500 de teste rapide în doar două săptămâni

O nouă serie de teste antigen cu rezultate rapide pentru testarea pacienților infectați cu noul coronavirus vor ajunge astăzi la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Din cele circa 900 de teste rapide care au ajuns în prima tranșă la Spitalul „Sf. Spiridon”, medicii au efectuat peste 500 de teste. Pentru internarea pacienților în secțiile spitalelor, testul rapid nu este suficient, fiind realizate și testele PCR care să depisteze dacă bolnavul este sau nu infectat cu COVID-19.

„Ieri (n.r.- 30 noiembrie 2020) a anunțat dr. Raed Arafat că începe distribuirea unei noi serii de teste rapide. Mâine le vom primi și noi. Din prima serie de teste antigen cu rezultate rapide în 15 minute mai avem câteva zeci. Sunt folositoare, dar nimeni dintre cadrele medicale care internează pacienți nu le iau în considerare, ci așteaptă rezultatul testelor PCR pentru a interna bolnavi în secțiile spitalelor. Pacienții care au realizat testul PCR așteaptă rezultatul în UPU între 12 si 24 de ore”, a mai adăugat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Adauga un comentariu