Eveniment-Social

Peste 12.000 de oameni au vizitat Palatul Culturii din Iași în doar șapte ore

Publicat: 25 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Peste 12.000 de oameni au vizitat Palatul Culturii din Iași în doar șapte ore
Peste 12.000 de oameni au vizitat Palatul Culturii din Iași în doar șapte ore

Peste 12.000 de oameni au trecut pragul Palatului Culturii din Iași în doar șapte ore! Vizitatorii au avut intrarea gratuită în cadrul Complexului Muzeal Național Moldova, iar cu acest prilej au avut ocazia să meargă la muzeele favorite.

În doar șapte ore, Palatul Culturii din Iași a fost vizitat de peste 12.000 de persoane

Sâmbătă, 18 mai 2024, în intervalul orar 10.00-17.00, un număr de 12.517 persoane au vizitat muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova. Intrarea a fost gratuită pentru a marca Ziua Internațională a Muzeelor.

Cel mai vizitat a fost Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Un număr de 3.020 de persoane au trecut pragul acestuia. Muzeul Etnografic al Moldovei este pe locul al doilea, fiind vizitat de 2.000 de persoane. Între Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie a Moldovei este o diferență mică, respectiv 1.980 și 1.968 de vizitatori.

Târgul Meșterilor Populari (ediția a XXIV-a), organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei pe esplanada Palatului Culturii, a avut, sâmbătă, 18 mai 2024, un număr estimat de 3.000 de vizitatori (din totalul de 7.500, din întreaga perioada a târgului). Doritorii au putut vedea și Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul „Poni-Cernătescu”, precum și muzeele de pe teritoriul județului: Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni, Muzeul Viei și Vinului de la Hârlău. Acestea au fost vizitate, în total, de 560 de persoane.

În acest an, Palatul Culturii din Iași nu a participat la „Noaptea Muzeelor”

Amintim faptul că, în acest an, Complexul Muzeal Național „Moldova” nu a participat la Noaptea Muzeelor, toate obiectivele muzeale componente ale instituției fiind închise. Angajații sunt în grevă japoneză, fiind nemulțumiți de discriminările salariale. La greva de avertisment participă 152 de angajaţi ai instituţiei, 137 dintre ei fiind membri de sindicat.

Instituită de ICOM în 1977 și constituind un reper la nivel global, Ziua Internațională a Muzeelor a fost sărbătorită, în 2023, de 37.000 de muzee din 158 de țări din întreaga lume. Tema aleasă pentru acest an, „Muzee, educație, cercetare”, evidențiază rolul esențial pe care instituțiile culturale îl au în crearea și consolidarea unei societăți bazate pe cunoaștere, în furnizarea de experiențe care contribuie la formarea de caractere și comunități responsabile și informate.

La cea de-a XX-a ediție a evenimentului, la nivelul județului Iași, au participat Ateneul Național din Iași, Centrul de Artă Contemporană Baia Turcească, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I” Filiala Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași. Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași. Galeriile de Artă „Dan Hatmanu”, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași. Palatul Braunstein, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Casa Muzeelor, Colecția istoria teatrului românesc, Muzeul „George Topârceanu”, Muzeul „Ion Creangă” – Bojdeuca, Muzeul „Mihai Codreanu”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”, Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Poeziei, Muzeul Transportului Public Iași, Muzeul Universității Iași, Muzeul „Nicolae Gane”, Muzeul „Vasile Pogor” Iași, Muzeul Pogromului din Iași și Muzeul Teatrului Evreiesc.

Comentarii
  • Aiurea. Impartiti la 4. Au intrat 3000 de oameni, dar compartimentul marketing inmulteste cu 4 pentru ca sunt patru muzee. Concluzie: este o mare minciuna in stil comunist. In institutie au intra putin peste 3000 de vizitatori. Pe numarate!!

Adauga un comentariu