În perioada 10 februarie – 10 martie 2024, în Complexul de sere al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc o expoziție impresionantă de plante exotice, care a fost vizitată de peste 16.000 de persoane.
Peste 16.000 de persoane au vizitat expoziția de flori exotice de la Grădina Botanică
Ajunsă la cea de-a 49-a ediție, expoziția s-a deschis publicului în data de 10 februarie 2024 și s-a încheiat ieri, 10 martie 2024. Vedetele au fost azaleele și cameliile care provin din zona tropicală și subtropicală a Asiei de Est. Un număr de 16.500 de persoane au achitat biletul de intrare pentru a vizita expoziția.
„Un număr de 16.500 de persoane au achitat biletul de intrare, individual sau grupuri”, spune prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” Iaşi.
În cadrul expoziției au fost prezentate și multe alte specii reprezentative pentru diverse biomuri terestre: begonii, orhidee, peperomii și filodendroni din pădurile de foioase tropicale, aloe, agave, crasulacee și euforbii din zonele uscate ale Africii și Asiei sau cactuși din deserturile americane. Un punct de interes permanent este reprezentat de colecția de plante insectivore, la care tipul de nutriție mixotrofă a determinat apariția de adaptări spectaculoase.
Angajații Grădinii Botanice au realizat imagini inedite pe pereții vegetali
Au mai fost expuse specii tericole ale genurilor Bromelia, Fosterella și Puya, rupicole, care aparțin genurilor Pitcairnia și Vriesea sau epifite, din genurile Acanthostachys, Aechmea, Chryptanthus și Tillandsia, denumite și plante aeriene datorită adaptărilor de a se dezvolta în lipsa solului.
Un lucru inedit la care au lucrat angajații Grădinii Botanice au fost pereții vegetali verticali, pe care erau reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze, realizate prin combinarea a 6 taxoni diferiți.
Imaginea fioroasă a unui samurai, realizată pe un perete vegetal, a fost foarte apreciată de vizitatori, însă un lucru pe care nu îl știau toți era legat de faptul că samuraii aveau o repulsie față de florile Camellia, deoarece le asociau cu ritualul Harachiri. Motivul principal pentru care le detestau este căderea bruscă a florii, asemănată cu decapitarea.
„Deși florile Camellia erau foarte frumoase, samuraii nu le agreau, deoarece le asociau cu acel ritual, Seppuku sau Harachiri, de decapitare al samurailor care nu erau loiali stăpânului. Imaginea capului ce cade era legată de căderea florii de Camellii, care este una bruscă”, spune Camelia Ifrim, biolog principal, șefa Complexului de sere, Grădina Botanică.