Peste 20 de cerșetori din județul Neamț au apărut în zona Gării Iași și au început să creeze probleme. Situația se repetă în fiecare săptămână, iar localnicii sunt tot mai nemulțumiți
În dimineața de 5 iunie 2025, polițiștii locali au fost solicitați la blocul CL20 de pe strada Străpungere Silvestru nr. 8 din Iași. Un grup de persoane făcea scandal și consumau băuturi alcoolice în stradă, iar oamenii care treceau prin zonă s-au speriat. După intervenția polițiștilor, aceștia au fost amendați și alungați din zonă.
Peste 20 de cerșetori au apărut în zona Gării
Din nou, zona Gării a fost inundată cu persoane din județul Neamț, care, în mare parte, se ocupă cu cerșetoria prin municipiul Iași. De data aceasta, a fost un grup mult mai mare de oameni decât de obicei, lucru ce i-a speriat pe localnici. În urmă cu câteva săptămâni, alte persoane au fost depistate în același loc și amendate.
„În poză nu am reușit să îi surprindem pe toți, erau mai mulți, peste 20 de oameni, toți din județul Neamț. Oamenii ne-au contactat că erau deranjați de ce se întâmplă, era și de înțeles. Treceau părinții cu copii spre școală, nu aveau pe unde merge de ei. Când am ajuns acolo, făceau scandal, consumau alcool, fumau în fața blocului, era dezastru. Imediat ce ne-au văzut, unii dintre ei au început să o ia la fugă. Nu este prima dată când i-am depistat și i-am amendat. Astfel, le-am aplicat câte o amendă de 500 de lei, poate măcar vor ajunge să facă muncă în folosul comunității. Au început să se vaite, să caute tot felul de scuze. Erau foarte sfidători, au o atitudine agresivă unii”, a declarat Iulian Borș, polițist local din Iași.
Localnicii sunt terorizați
Oamenii care locuiesc în acest cartier s-au săturat ca situația să se repete în fiecare săptămână. Totuși, șansele ca lucrurile să se schimbe sunt minore, deoarece Iașul reprezintă un punct de interes pentru acești oameni, pentru că scot bani din cerșit. Problema este în atenția autorităților locale, însă fenomenul pare că scapă de sub control. Din păcate, legea din România nu prevede prea multe sancțiuni pentru acești oameni, iar ei profită de acest lucru. Cerșetoria este o activitate extrem de profitabilă la Iași – unii oameni ajung să câștige câte 1.000 de lei pe zi.
„Cunoaștem foarte bine situația, noi patrulăm în zonă, însă ei ne urmăresc, să nu fim prin preajmă. Este locul lor unde se adună, mai dorm acolo. Oamenii ne fac, constant, sesizări și noi intervenim de fiecare dată. Nu trebuie să le arătăm că îi tolerăm, altfel, situația s-ar putea înrăutăți. Îi înțelegem pe cetățeni, nu este plăcut ce se întâmplă, însă cadrul legislativ nu ne permite să facem mai multe. Sfătuim oamenii să ne sune de fiecare dată, pentru a interveni. Noi le stăm la dispoziție”, a mai precizat polițistul local Iulian Borș.
Deși au fost alungați de data aceasta, cu siguranță cei peste 20 de cerșetori se vor întoarce din nou în zona Gării, în următoarele săptămâni.
Pe ala cu slapi il recunosti de la o posta. Poarta aceleasi haine de luni de zile. Sta la umbra si cand ii este foame iese la cersit. Nu orice, vrea meniu gril cu totul. Bun de munca.
Sunt in concediu, au fost la muncă pe hangleea
Cea mai infectā zonā din Iaşi
Si ce daca au fost amendati? Plateste vreo unul amanda? Nu. trebuie pusi la munca in folosul comunitatii.
Nu se rezolva cu amenda. Nu platesc si revin la vechile obiceiuri.
Post de politie fix, nonstop, 24 din 24.
Statul e vinovat ca nu-i obliga sa munceasca
ci o incurajat la asistati sociali
Vreau să știu de ce este permisă existența acestor scursuri?? Nu doar că ăștia nu contribuie cu nimic în societate, dar o și distrug. Și îi deranjează pe ceilalți.
Când o să îți dai seama de ce, spune-ne și nouă. Până atunci, sterge-ti borâtura de la colțul gurii. Merci!
si preturile la chirii, cu luat cu asalt zona garii