International

Peste 4.000 de români din Marea Britanie vor fi vaccinați anti-COVID-19, începând de săptămâna viitoare

Publicat: 02 dec. 2020
persoana care se vaccineaza impotriva coronavirus

Marea Britanie va începe săptămâna viitoare campania de vaccinare pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, a anunţat miercuri seară premierul Boris Johnson, oferind asigurări că vaccinul produs de companiile Pfizer/BioNTech îndeplineşte cele mai stricte standarde internaţionale. Românii care lucrează în sistemul medical sunt printre primii europeni care vor beneficia de imunizare. În sistemul sanitar din Marea Britanie lucrează peste 4.000 de români, anunță MEDIAFAX.

Nicoleta s-a mutat în Marea Britanie în 2016. Tot de atunci, lucrează ca asistentă medicală la un centru pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni psihice.

Luna aceasta ar urma să beneficieze de vaccinul anti-COVID. Vaccinarea ar trebui să fie făcută pe bază de voluntariat. Nicoleta povesteşte, însă, că tonul patronilor a fost unul imperativ.

„Oficial, fiecare membru al staff-ului a primit un mail, cum că trebuie să ne vaccinăm şi, spunând printre rânduri, că dacă se refuză această vaccinare, angajaţii vor primi mai puţine ore. 80% din acel care home nu vor să-l facă”, povestește Nicoleta.

Ea refuză să fie printre primii vaccinaţi și spune că a fost de două ori infectată cu SARS-CoV-2, aşa că are deja imunitate.

„Eu zic că sunt protejată exact în acelaşi procentaj, protecţia pe care mi-o oferă şi vaccinul. Eu, personal şi, probabil, toate asistentele şi tot personalul, suntem într-un sindicat. Un sindicat privat pe care-l plătim separat, şi, probabil, o să cer o altă opinie să vedem în ce fel ne pot obliga”, a mai spus asistenta.

În Marea Britanie, românii sunt a zecea cea mai frecvent întâlnită naţionalitate în rândul personalului medical. Aproximativ 4.731 români lucrează în sistemul medical din Marea Britanie.

Marea Britanie va începe săptămâna viitoare campania de vaccinare pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, a anunţat miercuri seară premierul Boris Johnson, oferind asigurări că vaccinul produs de companiile Pfizer/BioNTech îndeplineşte cele mai stricte standarde internaţionale.

Marea Britanie este prima țară din lume care a aprobat vaccinul de la Pfizer

Marea Britanie este prima ţară din lume care a aprobat vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă. Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), organismul britanic de reglementare a medicamentelor, a decis că vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech, care oferă protecţie în proporţie de 95%, este sigur.

Imunizarea ar putea începe în câteva zile pentru oamenii din grupurile prioritare. Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, suficiente pentru ca 20 de milioane de oameni să fie vaccinaţi (în câte două tranşe).

Aproximativ 10 milioane de doze ar urma să fie disponibile curând.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Îngrijire Socială a declarat: „Guvernul a acceptat astăzi recomandarea MHRA de a aproba vaccinul Covf-19 Pfizer / BioNTech pentru utilizare.

„Urmează luni de studii clinice riguroase și o analiză aprofundată a datelor de către experții de la MHRA care au ajuns la concluzia că vaccinul și-a îndeplinit standardele stricte de siguranță, calitate și eficacitate. Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare va publica în scurt timp și ultimele sale sfaturi pentru grupurile prioritare de a primi vaccinul, inclusiv personalul de sănătate și îngrijire, persoanele în vârstă și persoanele extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic. Vaccinul va fi disponibil în toată Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare”, se arată într-un comunicat al Guvernului britanic.

Adauga un comentariu