Prima pagină » Actualitate » Peste 500 de femei au făcut testul Papanicolau, în ultimele două luni, pentru a depista dacă au cancer de col uterin! Caravana IRO și-a reluat activitatea în satele defavorizate din regiunea Moldovei
Peste 500 de femei au făcut testul Papanicolau, în ultimele două luni, pentru a depista dacă au cancer de col uterin! Caravana IRO și-a reluat activitatea în satele defavorizate din regiunea Moldovei

Peste 500 de femei au făcut testul Papanicolau, în ultimele două luni, pentru a depista dacă au cancer de col uterin! Caravana IRO și-a reluat activitatea în satele defavorizate din regiunea Moldovei

14 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Peste 500 de femei au făcut testul Papanicolau pentru a depista dacă au cancer de col uterin, în ultimele 2 luni. Caravana IRO și-a reluat activitatea după ridicarea restricțiilor. Sute de femei din județul Botoșani au beneficiat gratuit de testare. Multe dintre acestea au descoperit că au leziuni importante pe col care, netratate la timp, conduc la cancer

Caravana IRO și-a reluat activitatea din luna iunie, după ridicarea restricțiilor. De atunci, peste 500 de femei din satele defavorizate din județul Botoșani au beneficiat de testarea gratuită de depistare a cancerului de col uterin. Multe dintre acestea nu fuseseră niciodată la un medic ginecolog. Leziunile pe col descoperite la timp de medici le-a salvat viața. Anul trecut, peste 5.000 de femei au fost testate prin intermediul acestui serviciu oferit gratuit de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași.

Până la sfârșitul lunii iulie, medicii de la IRO Iași speră să mai facă încă 200 de teste Papanicolau

Peste 500 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani din satele defavorizate din județul Botoșani au beneficiat gratuit de testul Papanicolu, testul de depistare a cancerului de col uterin. Sunt paciente care nu au acces la o clinică de ginecologie sau paciente care nu au mers, poate, niciodată la un medic de familie.

„Am discutat cu Ministerul Sănătății și am primit acceptul de a relua activitatea cu Caravana IRO. Luna trecută, 200 de paciente din Botoșani au beneficiat de sceening-ul de cancer de col uterin, iar luna aceasta 300. Până la finalul lunii iulie, sperăm să ajungem la încă 200 de paciente”, spune dr. Laurențiu Bontaș, medic primar ginecolog la IRO Iași.

Pacientele provenite din zonele defavorizate au acceptat să facă testul Papanicolau și nu se tem de infecția cu coronavirus

Chiar dacă ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, femeile solicitate de către asistenții comunitari să se prezinte la testare nu au refuzat. Au vrut să depisteze dacă au sau nu cancer de col uterin, așa că s-au deplasat în zona în care a ajuns caravana IRO și au beneficiat de servicii medicale de specialitate.

„Sunt cu siguranță mai puține paciente decât anul trecut, dar nu există reticență în ceea ce privește infectarea cu noul coronavirus. Timpul pentru dezinfecție face ca nici noi să nu avem timp să acordăm servicii unui număr la fel de mare de paciente ca în anii precedenți. În caravana IRO avem un medic specialist și un asistent. Ambii poartă măști de protecție și costume specifice. Pacientele intră cu mască și le oferim dezinfectant pentru mâini. Totodată, noi facem dezinfecție după fiecare pacient. Pacientele se prezintă la testare doar pe bază de programare, pentru a evita aglomerația”, mai spune dr. Laurențiu Bontaș.

Anul trecut, peste 2.000 de femei au aflat că au leziuni importante pe col. Netratate la timp, provoacă cancerul

Multe femei care au beneficiat de serviciile de screening prin intermediul caravanei IRO au depistat că aveau leziuni importante pe colul uterin. Aceste leziuni, netratate la timp, pot provoca cancerul de col uterin. Anul trecut, din 5.700 de paciente testate, peste 2.000 au descoperit leziuni care le-ar fi putut pune viața în pericol.

„Testul Babeș Papanicolau este salvator de viață. În general, cancerul de col uterin nu are simptome specifice. De aceea, testarea este extrem de importantă pentru a descoperi din timp posibilele pericole. Anual, la nivel național, sunt depistate cu cancer de col uterin peste 4.000 de femei. Repercusiunile bolii sunt extrem de grave. Pacientele care se prezintă la caravana IRO sunt femei care se îngrijesc de sănătatea lor și sunt informate de către asistenții comunitari. Aceștia fac o listă pe care ne-o transmit și ulterior le programăm pentru a beneficia de serviciile de screening. Unele au nevoie de tratament imediat, altele nu. Fiecare pacientă cu suspiciune de cancer de col uterin rămâne în evidența noastră”, încheie Laurențiu Bontaș.

Unitățile mobile oferă servicii de screening de depistare a cancerului de col uterin pentru femei defavorizate

Unitățile mobile au ca target persoanele defavorizate, care provin din zone defavorizate și care nu au acces la servicii și informații. Astfel, caravana IRO se deplasează în zone în care se depistează doamne și domnișoare care nu au posibilitatea de a apela la aceste servicii. Numărul semnificativ de paciente depistate cu leziuni pe colul uterin determină IRO Iași să-și continue activitatea în această direcție. Anual, peste 4.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin. Nedescoperită la timp, această boală se poate agrava, iar pacienta poate muri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024