Eveniment-Social

Peste trei milioane de lei investiți într-o vilă somptuoasă din centru. Casa a aparținut unui politician de anvergură al Iașului – FOTO

Publicat: 30 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O casă cu un trecut aparte din zona centrală a municipiului Iași ar urma să fie refăcută din temelii. Clădirea care a aparținut unui mare om politic al Iașului a adăpostit și sediul fostului Parchet General Anticorupție. În această casă se vor investi peste 3 milioane de lei. Imobilul se află într-o stare avansată de degradare.

O clădire din municipiul Iași, cu un trecut aparte, ar urma să fie redată circuitului turistic și muzeal. Casa memorială „Nicolae Gane”, fosta locuință a primarului vizionar al Iașului, va reintra în circuitul muzeal. Clădirea va găzdui expoziții permanente și temporare, precum și un laborator de restaurare a cărților și activități de legătorie. Ieri a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de construcție și restaurare. Proiectul are o valoare de 3,2 milioane de lei. Lucrarea va fi refăcută cu fonduri europene. Executantul lucrărilor de construcție și restaurare este asocierea de firme SC Madbeton SRL și SC Apulia SRL.
Durata acestei etape va fi de 36 de luni, timp în care vor fi consolidate zidurile, vor fi refăcute integral șarpanta și sistemul de preluare și evacuare a apelor pluviale, vor fi înlocuite planșeele, iar tâmplăria va fi schimbată. Constructorul va asigura o garanție a lucrărilor pentru o perioadă de cinci ani.

„Am reușit în ultimii ani să atragem fonduri importante pentru infrastructura culturală a Iașului, Muzeul Gane este un exemplu în acest sens. Eforturile au fost pe măsura tuturor acelor ani în care acest edificiu important al nostru a fost dat uitării de cei responsabili. Dimensiunea vizionară a edilului și omului politic Nicolae Gane merită din plin toate eforturile noastre. Prin realizarea acestei investiții, vom readuce în atenția publicului un obiectiv cultural care este închis pentru vizitatori de mai bine de 13 ani. Tocmai de aceea, despre acest proiect, putem spune că face parte din efortul susținut al Consiliului Județean de a reda valorile culturale și istorice publicului actual și viitor, alături de celelalte proiecte. Este vorba despre restaurarea Casei «Pogor», restaurarea Casei «Dosoftei», înființarea Casei Muzeelor «V. Alecsandri»”, a afirmat, Maricel Popa, președintele C.J. Iași.

Fostul sediu PNA stă să cadă

Imobilul a fost construit în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane, primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, clădirea a devenit muzeu. Ulterior, aici a funcționat și sediul Parchetului Național Anticorupție. Din anul 2006, casa este în conservare, structura de rezistență fiind afectată complet.

„Gane a fost unul dintre scriitorii importanți ai Junimii, dacă ar fi să amintim doar «Nuvelele» sau «Trecute vieți de doamne și domnițe». Activitatea sa ca academician și ulterior ca vicepreședinte al Academiei Române îl așază în panoplia oamenilor care au făurit cultura românească la sfârșitul secolului XIX și începutul de secol XX. Aceste merite ale sale, pe lângă cele de edil sau om politic, ne obligă să îl păstrăm viu în memoria noastră”, a spus Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii Române Iași

Adauga un comentariu