Peter Szijjarto a declarat în urmă cu ceva timp faptul că o bună parte din gazele naturale din România vor ajunge în Ungaria și în acest fel țara va cunoaște o dezvoltare industrială accentuată. Ministrul de Exerne face referire la gazele naturale care vor fi extrase din perimetul Neptun Deep și care, aparent, nu vor fi folosite pentru industrializarea României.
Este necesar să înțelegem că Guvernul PSD-PNL-UDMR cu susținerea în Parlamentul României a USR este obligat mai întâi să investească în industria autohtonă și surplusul să îl exportăm pentru a face profit. Însă în realitate vedem cum toate țările vecine stau la pândă pentru gazul românesc. Suntem într-o situație economică horror, iar dacă am înveşti în țară o majoritate a resurselor noastre am putea să devenim un hub economic în regiune și chiar în interiorul Uniunii Europene.
Peter Szijjarto, ministrul de Externe dă asigurări că o bună parte din gazele naturale din România vor ajunge în Ungaria
Ungaria își propune să-și extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor naturale pentru a diversifica sursele de energie. Companiile sunt deja în discuții cu privire la un acord pentru gazul dintr-un zăcământ nou, transmite Reuters, citându-l pe ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.
România intenționează să devină un exportator net de gaze naturale, deoarece dezvoltarea unui nou zăcământ de gaze offshore urmează să înceapă în curând. Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producția de gaze a României și o va transforma potențial într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.
„Acest nou zăcământ de gaz va fi singura sursă de gaz proaspăt din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a spus Szijjarto după semnarea unui acord de solidaritate energetică cu Sebastian Ioan Burduja, ministrul Energiei al României, conform Reuters.
Potrivit ministrului maghiar de externe, companiile conduc deja negocierile comerciale necesare, „sperăm că vor ajunge la un acord care să reprezinte progres pentru ambele țări”.
Szijjártó a mai raportat că anul trecut, interconexiunea de gaze dintre cele două țări a fost folosită pentru a tranzacționa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconexiunii este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.
România exportă gaze naturale, românii plătesc facturi astronomice la încălzire
În timp ce propaganda oficială a Guvernului PSD-PNL-UDMR, secondată discret de USR, se laudă cu transformarea României într-un „exportator net de gaze naturale”, realitatea din casele românilor este cruntă: facturile la încălzire au explodat, iar cetățenii plătesc cu 80% mai mult față de anii anteriori. Deși țara noastră produce gaz, românii sunt tratați ca niște clienți de mâna a doua, lăsați să se descurce cu prețuri umflate într-o economie sufocată de lăcomie și incompetență.
În acest decor grotesc, sinecuriștii de partid își păstrează privilegiile, salariile grase și pozițiile călduțe în instituții pline de oameni puși pe pile. Niciunul dintre ei nu suflă o vorbă despre lipsa de coerență a politicilor energetice, despre faptul că Guvernul a vândut gaz românesc în afara țării – fără o minimă informare publică. Informația a fost confirmată, rușinos, abia după ce presa internațională a devoalat tranzacția.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un gest de dispreț total față de libertatea presei, a preferat să atace jurnaliștii care au avut curajul să vorbească despre jaful generalizat. În loc să explice de ce facturile românilor sunt astronomice într-o țară bogată în resurse, Burduja aruncă acuzații de „interese rusești” către presa independentă și depune plângeri penale împotriva celor care demască abuzurile. Nu e doar o dovadă de aroganță, ci o încercare gravă de intimidare a vocilor care refuză să tacă în fața nedreptății.
Dar statisticile sunt nemiloase și nu pot fi cenzurate: România produce suficient gaz pentru a-și asigura consumul intern, dar românii sunt împinși în pragul sărăciei energetice, în timp ce guvernanții vând resursa națională în Germania fără consultări, fără transparență și, cel mai grav, fără vreun interes pentru cetățean.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus-o fără menajamente: gazul românesc va ajunge în Ungaria. De ce? Pentru că România este prea slabă, prea divizată, prea coruptă politic pentru a-și apăra interesele. În timp ce liderii noștri se încurcă în jocuri de imagine și propagandă ieftină, vecinii noștri își securizează viitorul energetic cu resursele noastre.