Local

Petrecere ciudată! În loc de cadouri, sânge! Asta a ales să primească o ieșeancă pentru ziua ei de naștere! Toți apropiații au rămas înmărmuriți când au auzit ideea!

Publicat: 04 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O ieșeancă organizează un eveniment unic în zona Moldovei. Aceasta, în loc să-și organizeze ziua de naștere la restaurant, o va face la centrul de transfuzie sanguină. A invitat 100 de persoane. Ea nu va primi, ci va oferi cadouri. În schimb, invitații vor dona sânge pentru a salva vieți.

O tânără ieșeancă și-a propus ca de ziua ei să salveze 300 de vieți. Aceasta a organizat o campanie în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași, în care invită 100 de persoane să doneze sânge. Tânăra a căutat și sponsori, iar persoanele care vor participa la eveniment vor pleca acasă cu multe daruri oferite de aceștia. Inițiativa ieșencei este prima de acest gen din regiunea Moldovei și a atras deja atenția multor persoane. Totul a pornit de când o prietenă de-a acesteia a decedat într-un cumplit accident rutier împreună cu soțul ei.

Eveniment unic în regiunea Moldovei

Andreea Marc împlinește 36 de ani pe 17 decembrie. În această zi, între 07:30 și 13:30, aceasta așteaptă 100 de donatori care să-i ofere nu cadouri, ci sânge. Sânge care va salva vieți. În aceeași zi, persoanele care vor dona, vor pleca acasă cu traista plină, întrucât sponsorii care au acceptat colaborarea în această inițiativă au fost foarte generoși.

„Am pregătit 100 de cadouri. Fiecare om care vine să doneze de ziua mea și îndeplinește condițiile de donare, va savura bunătățuri dulci și naturale și va bea o cafea bună. Pe lângă acestea, va pleca acasă cu un cadou. Cadoul conține o carte de la o editură cunoscută, un kit pentru păr cu șampon și balsam și o sticlă de Fetească Neagră de la o casă de vinuri din Iași. Pe lângă acestea, le voi dărui și o pernă confortabilă colorată. Totodată, vom avea la eveniment și un fotograf, care va imortaliza toate momentele”, spune Andreea Marc.

Decesul unei prietene a marcat-o!

Tânăra care și-a propus să salveze vieți în ziua în care ea a fost născută povestește că, în ultimii ani, de ziua ei, a ales să ofere și să nu primească cadouri. Inițiativa de a-i îndruma pe cei care-i sunt alături să doneze sânge în loc să-i cumpere cadouri a pornit, așa cum povestește aceasta, dintr-o dramă care a marcat-o.

„Raluca Moiseanu, cea care se întorcea din vacanță din Grecia împreună cu soțul ei și a avut un accident rutier în zona Vaslui, îmi era apropiată. Moartea ei m-a marcat teribil. Am simțit o durere groaznică și mi-am dat seama apoi că se putea întâmpla oricăruia dintre noi. Atunci am conștientizat că totul se poate termina într-o singură secundă. Acela a fost momentul în care mi-am promis că voi face tot posibilul să previn astfel de situații. Îmi doresc să ofer, pe cât posibil, cât mai multe șanse la viață și să îndrum și pe alții să facă la fel”, adaugă Andreea Marc.

„Oricine poate ajunge în stare critică”

Pe lângă decesul prietenei ei, Andreea povestește că, în ultimii ani, a pierdut din viața ei un număr considerabil de oameni. De fiecare dată când a fost necesar, s-a mobilizat și a mobilizat și alte persoane să doneze sânge. În unele situații s-a dovedit a fi prea târziu și asta pentru că sângele nu era acolo deja în momentul în care pacienții ar fi avut nevoie.

„Unii pacienți poate ar mai fi fost astăzi în viață dacă am fi fost mai prompți și mai responsabili. Trebuie să ne gândim că oricine poate ajunge în stare critică, oricine dintre apropiații noștri. Poate fi oricine din familia noastră, dintre prietenii noștri sau chiar noi. Totodată, voi pregăti o urnă în care invit participanții să pună tichetele de masă primite sau doar o parte dintre ele. Tichetele vor merge către Congregația Surorilor Providenței”, mai spune Andreea.

Criză de donatori de sânge!

Pe parcursul acestui an, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași a făcut nenumărate solicitări ieșenilor să doneze sânge. Din lipsa donatorilor, aceștia au specificat de nenumărate ori că s-au pierdut multe vieți. Numărul donatorilor nu a fost suficient de mare pentru a acoperi necesarul existent în județul Iași. Într-un interviu acordat pentru cotidianul „Bună Ziua Iași”, reprezentanții centrului au afirmat că au mare nevoie de ajutorul ieșenilor.

„Stocul de sânge este insuficient. Vă invităm la Centrul de Transfuzii pentru a dona cantitatea de 450 ml de sânge. Adulții au aproximativ cinci litri de sânge în corp, iar noi recoltăm mai puțin de zece la sută în timpul unei donări. Donarea aduce beneficii nu doar pentru pacient, ci și pentru donator. Astfel, prin donare, pacientului îi scade colesterolul din sânge, arde calorii, i se regenerează celulele sangvine, le scade riscul de infarct miocardic, dar și de accident vascular cerebral. Totodată, sângele donat de o singură persoană poate salva trei vieți”, precizează reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iași.

Campania „DonatOM” organizată de Andreea Marc în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași este prima campanie de acest gen din regiunea Moldovei. Orice participant la eveniment va avea șansa de a primi cadouri, bonuri de masă, dar va pleca cu liniște în suflet pentru că prin gestul lui a salvat trei vieți.

Adauga un comentariu