Coronavirus

Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccin COVID-19 în România. Ce spune Ministerul Sănătății

Publicat: 22 ian. 2021
vaccinul Pfizer neutralizează noile tulpini de COVID-19 apărute în Marea Britanie și Africa de Sud
Doze de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer

Pfizer a redus la jumătate numărul de doze pe care le va livra săptămâna aceasta unora dintre statele membre ale Uniunii Europene. Şi România se numără printre statele afectate, astfel că ţara noastră va primi doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta.

Livrările se vor îmbunătăţi treptat, iar situaţia ar urma să revină la normal abia la sfârşitul lunii martie.

Reprezentanții Ministerului Sănătăţii au anunțată că livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare.

„România a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate urmând să vină treptat, până la sfârșitul lunii martie, iar livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare“, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Situația este similar și în alte state

Polonia a primit luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate dintre ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia.

De asemenea, Guvernul ceh se pregătea pentru reducerea livrărilor, încetinindu-și campania de vaccinare.

„Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a a vaccinărilor. Pfizer a redus livrările cu 15% în cursul acestei săptămâni şi cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni”, a declarat ministrul ceh al Sănătății, Jan Blatny.

Pfizer a refuzat să comenteze reducerile dincolo de declarația lor săptămâna trecută, care a anunțat reduceri ale livrărilor în timp ce intensifică producția în Europa. Compania farmaceutică a transmis Bulgariei și Poloniei că va înlocui dozele lipsă, au spus oficiali de rang înalt.Dar Institutul Seric din Danemarca a declarat că scăderea de 50% a dozelor din această săptămână va duce la o deficiență de 10% în primul trimestru.

Pfizer, riscă să fie dată în judecată

Italia vrea să dea în judecată Pfizer din cauza întârzierilor în aprovizionarea cu vaccine anti-COVID-19, a anunțat şeful celulei de criză pentru pandemie, Domenico Arcuri, informează AFP.

„Protecţia sănătăţii cetăţenilor italieni nu se negociază. Campania de vaccinare nu poate fi încetinită şi cu atât mai puţin în ceea ce priveşte administrarea dozelor de rapel pentru numeroşii italieni care au primit deja prima doză”, a declarat Domenico Arcuri.

Vineri, 15 ianuarie, Pfizer şi asociatul său BioNTech au anunţat în mod inopinat că nu sunt în măsură să furnizeze cantitatea de doze la care s-au angajat, declanşând nemulţumirea unor ţări europene, deja criticate pentru încetineala cu care se desfăşoară campania de vaccinare.

Ulterior, Pfizer/BioNTech a dat asigurări că a pus în aplicare „un plan” pentru a limita la o săptămână întârzierile din livrările vaccinului lor, în condiţiile în care Europa avea temeri că livrările ar putea fi întârziate între „trei şi patru săptămâni”.

Cu toate acestea, potrivit lui Arcuri, Roma a fost informată de Pfizer că întârzierile de livrări se vor prelungi.

Mihai Tudose: „Întârzierile de livrare anunțate afectează grav lanțurile de aprovizionare“

Și Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, a vorbit despre întârzierile livrării vaccinului anti-COVID-19 de către BioNTech-Pfizer. Europarlamentarul PSD a scris pe pagina sa de Facebook că sunt inacceptabile problemele pe care la are BioNTech-Pfizer în a asigura vaccinurile pentru care UE a plătit banii în avans.

„Sesiunea plenară a Parlamentului European, care începe azi, se va concentra pe vaccinarea anti-Covid și combaterea efectelor sociale ale pandemiei. Am adresat azi o interpelare Comisiei Europene pe tema asigurării vaccinurilor necesare anti-Covid19. Am cerut Comisiei – în calitatea ei de responsabilă pentru sistemul comun de achiziție a vaccinurilor – să acționeze ferm și urgent pentru a garanta furnizarea necesarului de doze pentru imunizarea în masă a populației UE până în vară!”, a scris Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

Adauga un comentariu