Actualitate

Mihai Tudose, despre BioNTech-Pfizer: „Întârzierile de livrare anunțate afectează grav lanțurile de aprovizionare“

Publicat: 18 ian. 2021
Mihai Tudose
Fostul premier PSD Mihai Tudose

Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, a vorbit luni, 14 ianuarie, despre vaccinul anti-COVID-19 de la BioNTech-Pfizer.

Europarlamentarul PSD a scris pe pagina sa de Facebook că sunt inacceptabile problemele pe care la are BioNTech-Pfizer în a asigura vaccinurile pentru care UE a plătit banii în avans.

„Sesiunea plenară a Parlamentului European, care începe azi, se va concentra pe vaccinarea anti-Covid și combaterea efectelor sociale ale pandemiei. Am adresat azi o interpelare Comisiei Europene pe tema asigurării vaccinurilor necesare anti-Covid19. Am cerut Comisiei – în calitatea ei de responsabilă pentru sistemul comun de achiziție a vaccinurilor – să acționeze ferm și urgent pentru a garanta furnizarea necesarului de doze pentru imunizarea în masă a populației UE până în vară!”, a scris Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

Mihai Tudose: „Ezitările și întârzierile BioNTech-Pfizer sunt inacceptabile“

Liderul social democrat a precizat că întârzierile de livrare anunțate de BioNTech-Pfizer afectează grav lanțurile de aprovizionare a statelor membre și pun sub semnul întrebării imunizarea celor mai vulnerabile categorii de populație.

„Acordurile dintre Comisia Europeană și BioNTech-Pfizer, respectiv Moderna ar trebui să asigure, teoretic, dozele de vaccin necesare pentru imunizarea a 380 de milioane de cetățeni europeni – peste 80% din populația UE. Din păcate, însă, este doar o situație ipotetică, având în vedere problemele pe care le are BioNTech-Pfizer în a-și îndeplini angajamentele asumate. Întârzierile de livrare anunțate afectează grav lanțurile de aprovizionare a statelor membre și pun sub semnul întrebării imunizarea celor mai vulnerabile categorii de populație. Consider inacceptabile ezitările și întârzierile producătorului, care a beneficiat de plăți masive și anticipate din partea Comisiei Europene, în numele țărilor UE!”, a adăugat Mihai Tudose.

Europarlamentarul social democrat a precizat că va avea loc marți, 18 ianuarie, o dezbatere în plenul europarlamentar cu Consiliul European și Comisia Europeană pe această temă.

„De asemenea, miniștrii de externe din UE discută azi problema vaccinării, în pregătirea summit-ului informal online, de joi, al șefilor de state și guverne europene”, a mai scris Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

Alexandru Rafila: „Ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica“

Profesorul Alexandru Rafila, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că România ar putea vaccina anticoronavirus 10 milioane de cetățeni până la finele lunii septembrie, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu. Asta deoarece până atunci ar trebui să beneficieze de circa 20 de milioane de doze.

Reprezentantul României la OMS a adăugat însă că, pentru a se ajunge la acest grad de imunizare, ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica.

„Aș vrea să fac un rezumat pentru că în ultima vreme a fost o serie întreagă de declarații puțin contradictorii, începând cu numărul de vaccinări zilnice: ba au fost 20.000, eu am spus că trebuie să fie minim 50.000 pe zi ca să putem să acoperim până în septembrie vaccinurile de la Pfizer, apoi alții au declarat peste 100.000. Asta apropo de comunicare și cred că trebuie să se regândească puțin această politică de comunicare. Domnul președinte a fost ceva mai rezervat în ceea ce privește dozele și livrările și cred că a făcut foarte bine“, a declarat Alexandru Rafila.

.

Adauga un comentariu