International

Pfizer, la un pas de procedura accelerată de aprobare a vaccinului! Șeful BioNTech trage un semnal de alarmă: „Trebuie să ne aşteptăm la o iarnă dificilă”

Publicat: 13 nov. 2020
doze de vaccin Pfizer
„O să fie mai rău înainte ca situaţia să se îmbunătăţească.”

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că a dezvoltat o procedură de evaluare continuă a vaccinului Pfizer BioNTech, în așa fel încât, în momentul în care vor fi gata rezultatele finale ale fazei a treia de testare, să poată fi disponibil pentru a-l include într-o procedură accelerată de aprobare.

Ugur Şahin, liderul BioNTech, consideră că, după vaccinare, corpul va fi protejat până la un an. Mai mult, chiar dacă primele doze vor părăsi depozitele în luna decembrie, acest lucru nu va face ca toate problemele să dispară imediat, afirmă conducătorul companiei.

„Jumătatea lui decembrie nu înseamnă că situaţia se va schimba dramatic. Trebuie să ne aşteptăm la o iarnă dificilă. O să fie mai rău înainte ca situaţia să se îmbunătăţească. Din martie-aprilie o să începem să simţim relaxarea şi, la modul ideal, situaţia va fi mai bine controlată la mijlocul anului viitor”, spune Ugur Şahin, CEO BioNTech.

Ce mărturisesc voluntarii care și-au făcut vaccinul

Voluntarii aflați în studiul vaccinului Pfizer împotriva coronavirusului au declarat că au suferit efecte secundare comparabile cu un antigripal, o persoană comparând efectul cu „o mahmureală severă”.

Printre voluntari s-a numărat Carrie, o tânără de 45 de ani din statul american Missouri, care a spus că a suferit dureri de cap, febră și dureri în tot corp.

„Sunt atât de mulți oameni care au avut și au suferit. Gândul că am putea face ceva pentru a opri oamenii să sufere de acest lucru, să nu piardă membrii familiei, că am putea scăpa de asta și a ne întoarce la o viața noastră – acesta este un factor determinant pentru asta. Nu vreau ca altcineva să fie bolnav “, a menționat Carrie.

 

Celelate companii ajung din urmă Pfizer și BioNTech

Nici compania americană Moderna nu se lasă mai prejos. Din moment în moment sunt așteptate noi rezultate. De asemenea, medicul Anthony Fauci spune despre acestea că le cinsideră la fel de bune precum cele ale Pfizer BioNTech.

Mai mult, și Germania vine cu vești bune. Aici, vaccinul CureVac dă din ce în ce mai multe semne că este unul bun. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer BioNTech şi Moderna, ce reprezintă o uriașă problemă logistică, fiindcă trebui păstrate şi transportate la minus 75-80 de grade, cel de la CureVac poate fi păstrat până la trei luni la temperatura frigiderului şi rezistă 24 de ore la temperatura camerei.

„Sigur că resimţim o mare responsabilitate, dar, pe de altă parte, sunt fericit că nu suntem singuri. Sunt mai multe companii care vor publica rezultatele în săptămânile următoare şi mă aştept ca multe dintre aceste rezultate să fie pozitive, pentru că răspunsul imun pe care l-au raportat o parte dintre candidaţi este bun. Simt că nu suntem singuri!”, adaugă Ugur Şahin.

Planuri pentru finanțarea dezvoltării vaccinurilor

Fiindcă virusul a cutreierat mapamondul, vaccinarea trebuie să aibă loc în toate țările, pentru a ne proteja. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, şeful OMS şi Melinda Gates au făcut o serie de planuri despre cum ar trebui să se finanţeze dezvoltarea vaccinurilor şi să asigure distribuirea lor şi pentru ţările sărace.

„Franţa şi Comisia Europeană donează fiecare încă 100 de milioane de euro. Banii vor merge către acceleratorul ACT, în efortul de a aduce vaccinul împotriva COVID-19 în toate ţările. Şi fundaţia noastră continuă să contribuie: azi, donăm 70 de milioane de dolari penru lupta cu COVID-19. 50 de milioane vor fi pentru ţările cu venituri mici şi încă 20 de milioane vor fi pentru căutarea unur noi vaccinuri”, a anunţat Melinda Gates.

Adauga un comentariu