Sanatate

Picături de ochi: Cum să folosești corect picăturile oftalmice

Publicat: 29 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Picături de ochi Cum să folosești corect picăturile oftalmice
Picăturile de ochi eliberate fără prescripție medicală și folosite incorect sau în exces pot pune în pericol sănătatea ochilor

Picăturile de ochi sunt prescrise pentru multe probleme oftalmologice, de la uscarea ochilor, alergii și infectii, până la boli oculare severe, precum glaucomul.

Trebuie avut în vedere faptul că picăturile de ochi eliberate fără prescripție medicală și folosite incorect sau în exces pot pune în pericol sănătatea ochilor.

persoană care își pune picături în ochi

Picături de ochi: Care sunt pașii uneo aplicări corecte

Tocmai de aceea este important să știi care sunt pașii ce trebuie urmați în aplicarea corectă a picăturilor de ochi. În cazul în care nu puteți apela la cineva să ajute, ar fi bine să folosiți o oglindă pentru a ușura procesul.

Primul pas în aplicarea unor picături de ochi este să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. Pe urmă, este necesar să verificați vârful aplicatorului și să vă asigurați că nu este crăpat sau deteriorat. Este indicat să evitați să atingeți aplicatorul de ochi, piele sau altă suprafață, pentru a nu-l contamina cu microorganisme care ar putea ajunge cu usurință în ochi, la următoarea aplicare.

Pentru aplicare, aplecați ușor capul pe spate și trageți pleoapa inferioară în jos cu degetul arătător, în așa fel încât să se formeze un mic „buzunar”.

persoană care își pune picături în ochi

Aplicatorul trebuie ținut cu vârful în jos în cealaltă mână și apropiat cât mai mult de ochi. Uitându-vă în sus, apăsați ușor pe recipientul în care se află picăturile de ochi, astfel încât să se scurgă doar câte o picătură sub pleoapa inferioară.

După, luați degetul arătător de la ochi și închideți ochii timp de 1-2 minute, lăsând capul în jos, ca și cum ați privi spre podea. Este important să nu clipiți și nici să nu strângeți pleoapele.

Pe urmă, apăsați cu un deget colțul interior al ochilor și ștergeți cu un șervețel substanța care s-a scurs sub ochi.

În cazul în care trebuie să aplicați mai mult de o picătură în fiecare ochi, așteptați cel puțin 5 minute pentru a repeta miscarea.

persoană care își pune picături în ochi

Greșeli ce trebuie evitate

În timp ce aplicați picături de ochi este indicat să evitați să aplciați o cantitate prea mare deodată. Ochiul are capacitatea de a reține un singur strop de substanță la o aplicare, ceea ce înseamnă că restul medicamentului se va scurge pe obraz.

De asemenea, este recomandat să nu aplciați mai multe tipuri de picături de ochi concomitent. Între două aplicări este recomnadat să lăsați o pauză de cel puțin 30 minute. Altfel, substanțele pot interacționa și pot cauza arsuri oculare, lăcrimare excesivă sau alte tipuri de disconfort.

persoană care își pune picături în ochi

O altă greșeală ce poate fi făcută în momentul aplicării picăturilor de ochi este neglijarea dozelor corecte. Astfel, acestea trebuie să fie administrate în dozele recomandate de medicul oftalmolog. Dacă nu respectați recomandările, riscați să urmați un tratament ineficient sau chiar periculos.

În plus, o altă greșeală des întâlnită la persoanele care trebuie să-și aplice picături de ochi este autodiagnosticarea. Cu alte cuvinte, nu încercați să vă tratați după propria intuiție cu picături de ochi alese la întâmplare deoarece riscați să agravați afecțiunea.

În cazul în care purtați lentile de contact, este important să le înlăturați înainte de folosirea picăturilor pentru ochi, deoarece ar putea interfera cu absorbția corectă a medicamentului.

persoană care își pune picături în ochi

Adauga un comentariu