Arte vizuale

Pictura in perioada de apogeu a Renasterii

Publicat: 28 mart. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pictura in perioada de apogeu a Renasterii
3
In anul 1500, Leonardo da Vinci (1452-1519) se intoarce la Florenta, venind de la Milano, unde pictase fresca Cina cea de Taina pentru biserica Santa Maria delle Grazie. In acest timp, Michelangelo (1475-1564) lucreaza la statuia de marmura a lui „David„, care avea sa devina semnul distinctiv al orasului Florenta.

Vezi si Influentele Umanismului 

Centrul de greutate al artei se muta la Roma, la curtea papei Iuliu al II-lea, care incurajeaza realizarea unor proiecte ambitioase inauntrul si in afara Vaticanului. Domul „Sfantul Petru” (San Pietro), este construit dupa planurile lui Donato Bramante (1444-1514), in „Capela Sixtina” Michelangelo picteaza plafonul si fundalul („Judecata de Apoi”). Rafael Sanzio (1483-1520) decoreaza camerele (Le Stanze di Raffaello) din palatul Vaticanului – printre alte motive, celebra „Scoala din Atena”, in care sunt figurati diversi filozofi ai antichitatii.

Vezi si Raspandirea Umanismului in Europa

Tiziano Vecello (1488-1576) este cel mai insemnat reprezentant al Renasterii in Venetia. El picteaza si pentru Carol Quintul, care il numeste pictor oficial al curtii regale spaniole.
Un alt reprezentant de seama al picturii din aceasta perioada a fost Correggio (1489-1534), care a trait cea mai mare parte a vietii sale in Parma, unde a realizat principalele sale opere (de exemplu, frescele din biserica San Giovanni Evangelista).
Adauga un comentariu