Local

Pierdere colosală de 2 milioane de euro la Technosteel Iași. Fabrica aflată în prag de faliment vinde locomotiva și flota de autocamioane

Publicat: 31 aug. 2020
Pentru a acoperi pierderile de aproape 2 milioane de euro, fabrica Technosteel Iași aflată în prag de faliment vinde locomotiva și flota de autocamioane
Technosteel Iași a înregistrat o pierdere de 2 milioane de euro, iar pentru a acoperi datoriile fabrica vinde locomotiva și flota de autocamioane

Producătorul de țevi metalice Technosteel Iași a înregistrat o pierdere uriașă de aproape 2 milioane de euro pe parcursul anului 2019. Administratorul judiciar al firmei aflate în insolvență nu a plătit nici pe departe datoriile istorice ale companiei care s-au majorat la 120 de milioane de lei, iar acum se încearcă vânzarea locomotivei și a flotei de tiruri ale Technosteel LBR Iași

Administratorul judiciar al Technosteel LBR Iași nu a reușit nici pe departe să acopere datoriile istorice ale producătorului de țevi metalice din Zona Industrială a Iașului. Aflat în procedura insolvenței încă din 2016 pentru acoperirea datoriilor, Technosteel a înregistrat anul trecut o pierdere de 7,1 milioane lei, ajungând la un prag al datoriilor de 120 de milioane de lei. Pentru a mai acoperi o parte din această sumă, se organizează o nouă serie de licitații pentru vânzarea bunurilor mobile ale companiei din Iași, mai precis a locomotivei, a flotei de autocamioane și a altor utilaje aflate pe platforma din Zona Industrială a Iașului pentru care speră să obțină peste un milion de lei.

„CITR Filiala București SPRL, în calitate de administrator judiciar al societății Technosteel LBR, organizează licitație publică competitivă cu preț în urcare, pentru valorificarea următoarelor active mobile: Locomotiva LDH 70 – 084 la prețul de 353.880 Lei, șase autotractoare Mercedes Benz la prețul de 115.451 Lei exclusiv TVA/buc; cinci semiremorci Schmitz la prețul de 51.093 Lei exclusiv TVA/buc; o semiremorcă Gosa la prețul de 31.785 Lei exclusiv TVA. Licitația va avea loc în data de 04.09.2020, 11.04.2020, respectiv în data de 18.09.2020, începând cu orele 15:00”, au precizat reprezentanții lichidatorului judiciar CITR – Filiala București.

Ministerul Fondurilor Europene trebuie să recupereze 6 milioane de lei de la Technosteel Iași

Una dintre principalele datorii care trage spre faliment compania ieșeană este către Ministerul Fondurilor Europene, care a acordat fonduri pentru un proiect susținut de Technosteel cu puțin timp înainte de intrarea în insolvență.

„Ministerul Fondurilor Europene a transmis Procesul-Verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare privind proiectul «Creșterea competitivității societății Technosteel LBR SRL prin extinderea activității în domeniul structurilor metalice zincate». Concluziile Procesului-Verbal mai sus menționat sunt în sensul că debitorul Technosteel LBR SRL datorează autorității cu competențe în gestionarea fondurilor europene un debit în valoare de 6.345.869 lei, după cum urmează: aferent bugetului UE: 5.457.448 lei; aferent bugetului de stat: 888.421 lei”, se arată în dosarul înregistrat la Curtea de Apel Iași.

Fabrica din Zona Industrială Iași era condusă de ruși

Doar o mână de angajați mai sunt în cadrul producătorului de țevi metalice dintr-un total de peste 200 de salariați câți erau în anul 2017. Aceștia se ocupă doar de întreținerea și conservarea platformei din Zona Industrială a Iașului. O parte dintre creditorii Technosteel LBR acuză administratorul judiciar al fabricii că a urmărit exact concedierea salariaților pentru a scăpa de remunerații.
Administratorul judiciar al Technosteel LBR este Casa de Insolvență Transilvania (CITR) – Filiala București. În conducerea societății din Iași s-au aflat oamenii de afaceri Sergei Zonenko – evreu de origine rusă, David Segal – cetățean basarabean, românul Adrian Gavrilă și mai mulți mici acționari.

Adauga un comentariu